Συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 στο Παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης! Με θέμα την διεξαγωγή ”για πρώτη φορά” του Διεθνούς Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών στην πόλη της Σπάρτης! ”Η Αρχαία Σπάρτη στον 21ο Αιώνα: Σύγχρονες τάσεις και νέες εξελίξεις” είναι το αντικείμενο συζήτησης του φόρουμ! Μια διεθνής εκδήλωση Ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, δικτύωσης, χάραξης πολιτικής και συμμετοχής του κοινού (υβριδική)! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρόγραμμα του φόρουμ το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ!

 Στην Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν μέσω zoom και η Διευθύντρια του Κέντρου Χρυσάνθη Γάλλου-Μινωπέτρου και δια ζώσης η κ. Γεωργία Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σπάρτης, και η κ. Μαρία Χάντζου, ΓΓ. του Δήμου Σπάρτης. Δείτε το βίντεο:

Το πρόγραμμα του φόρουμ

Spartan-Studies-Forum_Programme

Πατήστε κάτω αριστερά τα βελάκια για να γυρίσετε σελίδα.

Η κ. Χρυσάνθη Γάλλου- Μινωπέτρου επισήμανε

Η κ. Χρυσάνθη Γάλλου- Μινωπέτρου επισήμανε:

”Αυτή η διεθνής εκδήλωση ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, δικτύωσης, χάραξης πολιτικής και συμμετοχής του κοινού γιορτάζει τη μοναδική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του Δήμου Σπάρτης. Που ιδρύθηκε από το 2006 και όπως περιγράφεται στο στρατηγικό Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον Νοέμβριο του 2020.

Ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι διπλός:

  1. Να φέρει ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από τους τομείς της αρχαιολογίας, της αρχαίας ιστορίας, των σπουδών υποδοχής, των συνταγματικών σπουδών και του δημοσίου δικαίου και του μάρκετινγκ και του τουρισμού σε μια ουσιαστική συζήτηση με τοπικούς φορείς χάραξης πολιτικής, άλλους ενδιαφερόμενους φορείς (πχ. τοπικούς συλλόγους, πολιτιστικές ομάδες, εμπορικά επιμελητήρια, κλπ), πολιτικούς, κυβερνητικούς φορείς και την ευρύτερη τοπική κοινότητα, προκειμένου να υποστηρίξουν την πολιτική και στρατηγική του Δήμου Σπάρτης για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων πολιτιστικών και τουριστικών οφελών για την πόλη.
  2. Να φέρει ακαδημαϊκούς, όλων των βαθμίδων και επαγγελματίες από τα προαναφερθέντα πεδία σε έναν παγκόσμιο και διεπιστημονικό διάλογο σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας για την αρχαία Σπάρτη και στους τρόπους προώθησης του πεδίου, με συνεδρίες που επικεντρώνονται κυρίως σε:

(α) Σπαρτιατική παράδοση στον 21ο αιώνα

(β) Το Αρχαίο Σπαρτιατικό Σύνταγμα II: Μαθήματα για τη Σύγχρονη Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις

(γ) Σπάρτη και Λακωνία, Πολιτιστική Κληρονομιά και Πράσινος Τουρισμός

Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί και οι στόχοι αυτής της διεθνούς εκδήλωσης

Προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί και οι στόχοι αυτής της διεθνούς εκδήλωσης προσκαλέσαμε κορυφαίoυς μελετητές και εξαίρετους νέων ερευνητές από τους τομείς της ιστορίας, της αρχαιολογίας, των σπουδών υποδοχής, της πολιτικής και του συνταγματικού δικαίου, του μάρκετινγκ και του τουρισμού, πολιτικούς, συγγραφείς και  επαγγελματίες, από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία και Πακιστάν.

Οι επίσημες γλώσσες της εκδήλωσης είναι τα αγγλικά και τα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Εκ μέρους του ΚΣΠΣ του Πανεπιστημίου του Nottingham ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Σπάρτης κο Πέτρο Δούκα και τον Δήμο της Σπάρτης για την άψογη συνεργασία μας – στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Δήμος Σπάρτης με τον αείμνηστο Δήμαρχο Σαράντο Αντωνάκο αγκάλιασε από την αρχή το Κέντρο και έχουμε μια υπέροχη συνεργασία από το 2006.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω  για τη συνδιοργάνωση τον Δρα Αθανάσιο Βλήτα και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και ευχόμαστε αυτή να είναι μόνο η αρχή μιας μακράς συνεργασίας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τους

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τους! Τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και τη Διευθύντρια της Σχολής καθ. Rebecca Sweetman! Το Πανεπιστήμιο του Salzburg και τον συνάδελφο καθηγητή σύγχρονης ιστορίας κο Ian Macgregor Morris! Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης! Το Σαïνοπούλειο ϊδρυμα (δεν ξεχνάμε ποτέ την καλοσύνη της αείμνηστης κας Χρυσαυγής Σαïνοπούλου)! Τoν Eυρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και τον Πρόεδρό του τον φίλτατο καθηγητή Σπυρίδωνα Φλογαΐτη! Και το Reed College στη Αμερική και την συνάδελφο καθηγήτρια αρχαίας Ιστορίας κα Ellen Millender.  

Εκ μέρους του Κέντρου θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε δυο εξαιρετικά δραστήριες κυρίες από τη Σπάρτη! Που αποτελούν πολύτιμες συνεργάτιδές μας, την κα Αγγελική Δαλαμάγκα και την κα Μεταξία  Παπαποστόλου, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά. 

Είμαστε επίσης ευγνώμονες

Είμαστε επίσης ευγνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, στο Δήμο Σπάρτης, στην Εταιρεία για την Προώθηση των Ελληνικών Σπουδών με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο  και το Υπουργείο  Πολιτισμού για τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης, και τους χορηγούς επικοινωνίας κο Πέτρο Καπερναράκο και το Vachos Radio με τον οποίο συνεργαζόμαστε και στη ζωντανή μετάδοση της διαδικτυακής μας σειράς Sparta Live!, τον Λακωνικό Τύπο και την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού.

Ζωντανή μετάδοση μέσω zoom και ιστοσελίδων

Στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής μπορείτε να έχετε πρόσβαση εδώ: https://store.nottingham.ac.uk/product-catalogue/schools-and-departments/humanities/international-spartan-studies-forum?fbclid=IwAR05-m04WTF0Ca19ArVciTS2PkR99AA9kXdSNE7HvplnA_KsZO3P42dEqyA  και από τις ιστοσελίδες https://vachosradio.gr/  και https://manispace.gr/ στην αρχική σελίδα των οποίων θα υπάρχει η οθόνη προβολής καθ’ όλη την διάρκεια του φόρουμ!

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και το βιβλιάριο abstracts μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.nottingham.ac.uk/conference/fac-arts/humanities/classics-and-archaeology/interational-spartan-studies-forum/index.aspx?fbclid=IwAR3SwebrQs5i55Jq-vyqf2DJkHSVi3aJe3OD8vZla-Z-ZRYgsxiqE0eccAM

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.

Περισσότερα για την εκδήλωση

Λόγω της γενναιοδωρίας του Πανεπιστημίου του Nottingham, είμαστε επίσης σε θέση να προσφέρουμε πέντε (5) υποτροφίες έως £250 η καθεμια σε μεταπτυχιακούς (διδακτικούς ή ερευνητικούς) φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα οι αιτήσεις μεταπτυχιακών φοιτητών από ποικίλα υπόβαθρα. Οι σπουδαστές καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην οποία θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο (όχι περισσότερες από μία σελίδα A4),και να δηλώσουν ποιες ημέρες σκοπεύουν να παρακολουθήσουν, καθώς και μια σύντομη λίστα αναμενόμενων δαπανών, στην Διευθύντρια του ΚΣΠΣ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.