Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του καθηγητή George Leonard Huxley! Ο οποίος ‘έφυγε’ εν ειρήνη στο Oxfordshire, σε ηλικία ενενήντα ετών. Ο Χάξλεϊ ήρθε για πρώτη φορά στη Βρετανική Σχολή Αθηνών (BSA) από το Magdalen College και Fellow του All Souls College της Οξφόρδης, και διορίστηκε Βοηθός Διευθυντής για τα ακαδημαϊκά έτη 1956-57 και 1957-58. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Βοηθός Διευθυντής πραγματοποίησε μελέτη σχετική με την Πρώιμη Ελληνική χρονολόγηση και ιστορίας, και συγκεκριμένα της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής επικής ποίησης. Έκανε επίσης μια μελέτη για την πρώιμη ιστορία του Άργους.

Πέραν των μελετών του, έλαβε μέρος στις ανασκαφές στην Κνωσό υπό τον τότε διευθυντή της BSA, Sinclair Hood. Έγινε ξανά δεκτός στην BSA το 1961 όταν μαζί με τον Nicholas Coldstream και τον Richard Hope-Simpson πήγαν για πρώτη φορά στα Κύθηρα για να αξιολογήσουν την τοποθεσία Καστρί, που είχε ανακαλυφθεί από τη Sylvia Benton το 1931. Ο Χάξλεϊ διηύθυνε ανασκαφές στο Καστρί για τρεις χρονιές, 1962-1965, και δημοσίευσε τα ευρήματα με τον Nicholas Coldstream το 1972 στον τόμο Kythera: excavations and studies conducted by the University of Pennsylvania Museum and the British School at Athens («Κύθηρα: ανασκαφές και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και τη Βρετανική Σχολή στην Αθήνα»).

Ανέπτυξε στενή σχέση με τα Κύθηρα και συνέχισε να επισκέπτεται το νησί σε όλη του τη ζωή. Το 2018 συμμετείχε σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Παραθεριστές της Ιστορίας» (σκηνοθεσία Γιώργου Διδυμιώτη), ένα στοχαστικό ταξίδι στο παρελθόν των Κυθήρων. Ο Χάξλεϊ δίδαξε για είκοσι χρόνια στο Queen’s University του Μπέλφαστ ως καθηγητής Ελληνικών (1962-1983). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέστρεψε στην BSA ως Visiting Fellow 1972-73. Το 1984 εξελέγη επίσης Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Federation Internationale des Societes d’Etudes Classiques. Από το 1986 έως το 1989, ο Χάξλεϊ υπηρέτησε ως Διευθυντής της Γεννάδειου Βιβλιοθήκης στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Έγινε επίτιμος καθηγητής της Ελληνικής Γλώσσας στο Trinity College του Δουβλίνου το 1989 και το 1999 διορίστηκε επίτιμος καθηγητής του Classical Association της Ιρλανδίας. Το 2003 ο Χάξλεϊ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Κλασικής Αρχαιολογίας στη Βοστώνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Χάξλεϊ υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και εξέδωσε και επιμελήθηκε τα ακόλουθα βιβλία, εκτός από εκατοντάδες άρθρα: Achaeans and the Hittites (1960), The Early Ionians (1966), Greek Epic Poetry from Eumelos to Panyassis (1969), Kythera: Excavations and Studies Conducted by the University of Pennsylvania Museum and the British School at Athens (1972), Pindar’s Vision of the Past (1975), On Aristotle and Greek Society (1979), Homer and the Travelers (1988). Παντρεύτηκε την Davina Best το 1957 και κατά τη διάρκεια των 64 ετών κοινού βίου έκαναν πολλά ταξίδια, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία, το Ιράν, την Κίνα και την Ινδία. Το άλλο μεγάλο ενδιαφέρον του Τζορτζ Χάξλεϊ ήταν οι σιδηρόδρομοι, από το οποίο αντλούσε τεράστια ευχαρίστηση. Η κηδεία του ετελέστη στις 14 Δεκεμβρίου στις 11 π.μ. στο Church Enstone OX7 4NN, και ακολούθησε νεκρόδειπνο στην παμπ, όπως επιθυμούσε!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.