Ας προηγηθούν τα γενικότερα πριν  αναφερθούμε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Γενικά περί Δημοσιογραφίας

Η μακροχρόνια  δημοσιογραφική μας εμπειρία, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο μας έχει διδάξει πολλά. Βεβαίως συμφωνούμε με τον Βλάση Γαβριηλίδη που είπε: «Η δημοσιογραφία είναι συνεχής προσπάθεια». Ανήκουμε στους δημοσιογράφους που θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και τη χώρα, γι’ αυτό κάποιες φορές δυσαρεστούμε. Μας αφήνει παγερά αδιάφορους, αν αυτή η αλήθεια στεναχωρεί κάποιους της οποιασδήποτε εξουσίας.

Σε μία δημοκρατική χώρα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» είναι συνταγματικά καθιερωμένη, αλλά και η δημοσιογραφία οφείλει να είναι αποδεδειγμένα αγνή. Αφού η δημοσιογραφία ελέγχει, αίτια και αποτελέσματα άσκησης των εξουσιών, άρα ασχολείται και με την πολιτική. Ασφαλώς κάθε δημοσιογράφος, ως πολίτης, έχει το πολιτικό του δικαίωμα. Δηλαδή να ανήκει σε όποια πολιτική ιδεολογία και να προβάλλει τα ωφέλιμα, όπως άδολα αυτός τα πιστεύει. Εκ πρώτης κριτής του δημοσιογράφου είναι το αναγνωστικό, ή τηλεοπτικό και ακουστικό του κοινό. Η ιστοριογραφία είναι όμως αυτή που θα τον καθιερώσει ουσιαστικά ή θα τον απορρίψει.

Ταυτόχρονα βουλευτής και ανεξάρτητος δημοσιογράφος;

Μας δημιουργεί θλίψη όταν βλέπουμε στα διάφορα κομματικά ψηφοδέλτια ονόματα δημοσιογράφων και μας δημιουργείται το εύλογο ερώτημα. Πως μπορεί ένας δημοσιογράφος που εκλέχθηκε με το τάδε κόμμα να είναι ταυτόχρονα βουλευτής και ανεξάρτητος δημοσιογράφος; Ταπεινά πιστεύουμε πως αυτά είναι ασυμβίβαστα. Η μεγαλύτερη όμως θλίψη μας έγκειται στο ότι οι συμπολίτες μας τους ψηφίζουν και μάλιστα αυτοί που υπεραμύνονται της Δημοκρατίας. Αυτό είναι κοινωνικοπολιτικό παράδοξο!

 Αλλοίμονο στο δημοσιογράφο που πίστεψε πως είναι μέγας ειδήμονας, παντογνώστης, αλάνθαστος και πανεπιστήμονας. Όμως, τρεις φορές αλλοίμονο στους αναγνώστες που πίστεψαν σ’ αυτή την πλάνη. Συχνά ακούγεται πως το δείνα έντυπο, ή ραδιοτηλεοπτική εκπομπή, ή ιστότοπος είναι για ελίτ εξειδικευμένων γνώσεων… Βεβαίως και καλώς υπάρχουν κι αυτά, αλλά στα ΜΜΕ αυτή λογική δεν έχει θέση. Αν θέλουμε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι Αποχαύνωσης οφείλουμε να προσπαθούμε  συνεχώς να μυούμε τους πολίτες στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Δυστυχώς στις μέρες μας, μάλλον, οι πολίτες απομακρύνονται από την ενημέρωση και οδηγούνται στην προπαγάνδα. Αιτία αυτού, πιστεύουμε, τα αστρονομικά χρηματικά ποσά που αποδίδονται από διάφορα κέντρα εξουσίας. Τεράστια η ευθύνη των δημοσιογράφων να προσποιούνται πως δεν ακούν το SOS που εκπέμπει η Δημοκρατία…

Ο ιστότοπος  www.vachosradio.gr κι εγώ ως συνεργάτης του επιθυμούμε οι επισκέπτες και αναγνώστες μας να μυηθούν στη γεωπολιτική ενημέρωση. Βεβαίως γνωρίζουμε πως ενδεχομένως να μας επισκέπτονται ειδικοί επιστήμονες της γεωπολιτικής, αυτό για μας θα είναι τιμή. Τους προσκαλούμε λοιπόν να μας χαρίσουν  τις επιστημονικές τους γνώσεις σ’ εμάς και τις χιλιάδες επισκεπτών μας.

Τι είναι Γεωπολιτική;

Γεωπολιτική είναι η επιστήμη, η οποία εξετάζει, μελετά, αναλύει, ερμηνεύει τα εξής. Την αλληλεξάρτηση μεταξύ φύσης-γεωγραφικού χώρου (περιβάλλοντος) και ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.  Επίσης την πολιτισμική σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Σκοπό έχει  την αξιοποίηση/αύξηση της ισχύος (οικονομικής ή και στρατιωτικής), στο παρόν και κυρίως στο μέλλον.

Ο όρος Γεωπολιτική σαν επιστημονικός όρος εφαρμόστηκε από τον Σουηδό καθηγητή και φιλόσοφο πολιτικό Rudolf Kjellén to 1899.

Ως επιστήμη, η Γεωπολιτική δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, στη συνέχεια, στο διάστημα του μεσοπολέμου, διαδόθηκε στην κεντρική Ευρώπη. Η Γεωπολιτική αποτελεί εργαλείο της στρατηγικής με κεντρικό σημείο την εθνική ισχύ και τον έλεγχο μίας γεωγραφικής επικράτειας. Κράτη που είναι ισχυρότερα στην προβολή των ικανοτήτων τους σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αποτελούν τα κυρίαρχα κράτη σε κάθε ιστορική περίοδο. Αυτά τα κράτη διακρίνονται ως ισχυρότερα μέσα στο διεθνές σύστημα. Επομένως, η Γεωπολιτική υπονοεί την ύπαρξη διεθνών ανταγωνισμών και υποστηρίζει τη στρατηγική σχεδίαση σε διάφορους τομείς. Τέτοιοι τομείς είναι της στρατιωτικής ισχύος (γεωστρατηγική), της οικονομίας (γεωοικονομία), της δημογραφίας, του περιβάλλοντος, κτλ. (Πηγή; Google/ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).

Αναγκαίοι οι χάρτες προς κατανόηση της γεωπολιτικής Σκακιέρας.

Πιστεύουμε ότι οι χάρτες αποτελούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση της γεωπολιτικής Σκακιέρας. Ιδιαίτερα περιοχών, όπως της Μέσης Ανατολής, που διαμορφώθηκε μέσω συνεχών αλλαγών των πολιτικών της συνόρων και των δημογραφικών της στοιχείων. Θα λέγαμε, μια έριδα μεταξύ Γεωγράφων και Γεωπολιτικών, εμφανίστηκε με την καθιέρωση της Γεωπολιτικής ως Νέας Επιστήμης.

Οι αναγνώστες μας που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ας επισκεφθούν τον ιστότοπο http://www.ilioupoli.gr › diafora › mazis-geopolitiki. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Θ. Μάζης, μας αναλύει το θέμα: «Από την Γεωγραφία στην Γεωπολιτική».

Μία εικόνα χίλιες λέξεις. 

Η επιθυμία μας να μυήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους σε κάποιες γεωπολιτικές γνώσεις, εξυπηρετείται από εικόνες και φωτογραφίες. Τις εικόνες τις φιλοτεχνούμε από υπάρχουσες στην Google ή από άλλες πηγές. Οι φωτογραφίες αν δεν είναι δικές μας αναφέρονται οι ιδιοκτήτες. Επίσης σε κάθε γεωπολιτικό μας ρεπορτάζ αναφέρονται οι πηγές μας. Αυτά όλα τα στοιχεία σας γνωστοποιούμε ώστε να τα γνωρίζετε όποτε διαβάζετε τα γεωπολιτικά μας ρεπορτάζ. Τέλος, ζητούμε εκ των προτέρων συγνώμη, για τις οποιεσδήποτε ατέλειές μας.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εν μέσω καταιγίδων.

Η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που έχει αποφασιστεί για τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω γεωπολιτικών καταιγίδων. Βεβαίως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  και οι ισχυροί εταίροι τους το γνωρίζουν αυτό. Επί προσθέτως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί διακαώς να επιβάλλει το δόγμα του στον Πλανήτη. Αυτό είναι: «America is back – Η Αμερική επέστρεψε». Που ήταν και επέστρεψε; Τι βρήκε με την επιστροφή της; Πόσο έχει τη δύναμη με τους Δυτικούς Συμμάχους της να βρει το παλιό πλανηταρχικό της κύρος; Σε αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις με τα ρεπορτάζ μας που θα ακολουθήσουν στο www.vachosradio.gr.

Κρίσιμα και άμεσα ερωτήματα επίσης είναι πολλά, γενικά και ειδικά γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά. Ενδιαφέρουσα η Ατζέντα της Συνόδου και η Αμερικανική θέση για τον Τούρκο ταραξία στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βέβαια «καυτό» είναι και το ζήτημα της Ουκρανίας με της Λευκορωσίας, αλλά και της Κινέζικης οικονομικής παντοδυναμίας. όλα όμως αυτά σε επόμενα ρεπορτάζ μας. Τελειώνοντας, πιστεύουμε πως η ματαίωση, ή αναβολή της Συνόδου θα γινόταν μόνο με θεϊκή παρέμβαση…

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.