της Μαρίας Μπαστούνη

Μια νέα έρευνα προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και ανοίγει μια άλλη πλευρά του COVID-19 που κανείς δεν υποψιαζόταν. Η συμπεριφορά του ιού στον ψυχολογικό τομέα εμφανίζει ανησυχητικά στοιχεία.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Paul Harrison του Βρετανικού Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, μετά από ενδελεχή μελέτη, είναι από τους λίγους που έφερε στο φως στοιχεία για την ύπουλη δράση του COVID-19 στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Άγχος, κατάθλιψη, άνοια…

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 20% των ασθενών εμφανίζουν προβλήματα μέσα σε ένα διάστημα 90 ημερών από την διάγνωσή τους.
Άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία είναι τα πρώτα δείγματα λόγω βέβαια και του φόβου απέναντι σε μια άγνωστη ασθένεια. Δυστυχώς όμως με μια πιο στοχευμένη έρευνα απέδειξε πως προκαλεί και άλλου είδους εγκεφαλικές βλάβες όπως η άνοια.
”Ανησυχούμε μόνο για το ένα σκέλος του ιού ενώ πρέπει να είναι έτοιμοι οι ειδικοί ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν με νέες θεραπείες τα ψυχολογικά κατάλοιπα που αφήνει ο COVID-19″ σύμφωνα με τον καθηγητή.

1 στους 5 νοσούντες εμφανίζει ψυχικές διαταραχές

Μέσα σε τρεις μήνες συνεχών διαγνωστικών ελέγχων, 1 στους 5 νοσούντες εμφάνισε για πρώτη φορά στη ζωή του άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία. Ένα ποσοστό που σε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια απλά δεν θα ήταν υπαρκτό.
Επίσης αξιοσημείωτο στην έρευνα είναι πως όσοι ήδη πάσχουν από κάποιου είδους ψυχική ασθένεια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Εικόνα: pixabay.com

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.