Την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα περιμένει με αγωνία τη λύτρωση από τον COVID-19, με τις ανακοινώσεις να προσδιορίζουν την κυκλοφορία ενός εμβολίου στα τέλη του 2020-αρχές του 2021, η επιστημονική αρθρογραφία για τα αίτια της πανδημίας και τις προβλέψεις για το μέλλον, περνάει μάλλον απαρατήρητη. Οι επιστήμονες μπορεί να διαφωνούν σε πολλά επιμέρους ζητήματα, με αποτέλεσμα την διάχυτη σύγχυση, καχυποψία και παραπληροφόρηση… σε ένα πράγμα όμως συμφωνούν χωρίς ιδιαίτερες αμφισβητήσεις. Ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι η βασική αιτία των νέων ιών που μεταδίδονται στον άνθρωπο, κυρίως από το ζωικό το φυτικό βασίλειο.
Όταν καταστρέφουμε ένα οικοσύστημα τα είδη που θα επιβιώσουν είναι τα πιο ανθεκτικά και είναι κατά κανόνα αυτά που φέρουν τις ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι οι ασθένειες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη. Οι εστίες τους βρίσκονται συνήθως σε σημεία όπου μπορούν να σπάσουν «το φράγμα των ειδών», δηλαδή, να μεταπηδήσουν από το ένα είδος στο άλλο. Πρόκειται κυρίως για περιοχές με τροπικά δάση ή τόπους με βιοποικιλότητα θαυμαστή όπου ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τα είδη δρώντας ως εκμεταλλευτής, αποψιλώνοντας δάση, εμπορευόμενος ζώα και φυτά, καταστρέφοντας το οικοσύστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Αλεξάνδρας Πράσσα εδώ:https://www.in.gr/2020/10/31/tech/epomeni-pandimia-apo-pou-tha-proelthei-kai-pos-tha-tin-stamatisoume/?fbclid=IwAR39ZeoYh7TcC1QW7e4hCN2le2V3FVVyIsJ8pExCA2-IUixrMpxdEdmZAUQ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.