Οι άνθρωποι Nukak (επίσης Nukak-Makú) ζουν μεταξύ των ποταμών Guaviare και Inírida, στα βάθη του τροπικού υγρού δάσους, στο περιθώριο της λεκάνης του Αμαζονίου, στο τμήμα Guaviare, Δημοκρατία της Κολομβίας.
Είναι νομαδικοί κυνηγοί-συλλέκτες με εποχιακά νομαδικά μοτίβα και επιπλέον ασκούν μια μεταβαλλόμενη κηπουρική σε μικρή κλίμακα. Ως «άνθρωποι χωρίς επαφή» μέχρι το 1981, έκτοτε έχουν χάσει το μισό του πληθυσμού τους, κυρίως από ασθένειες.
Μέρος της επικράτειάς τους έχει χρησιμοποιηθεί από καλλιεργητές κόκας, κτηνοτρόφους και άλλους εποίκους και καταλαμβάνεται από αντάρτες, στρατούς και παραστρατιωτικούς.
Οι απαντήσεις σε αυτήν την κρίση περιλαμβάνουν διαμαρτυρίες, αιτήματα αφομοίωσης και αυτοκτονία του ηγέτη Maw-be ‘.
Περίπου 210-250 εκτιμάται ότι ζουν σε προσωρινούς οικισμούς στο San José del Guaviare, ενώ περίπου όσοι ζουν νομαδικά στην κράτηση Nukak (Resguardo).
Οι άνθρωποι Nukak μιλούν μια τονική γλώσσα Nadahup.
Ο Nukak είναι ειδικοί κυνηγοί. Οι άνδρες κυνηγούν χρησιμοποιώντας πιστόλια, με βελάκια επικαλυμμένα με curare “Manyi”, ένα δηλητήριο από διαφορετικά φυτά (curares).
Κυνηγούν ειδικά διάφορα είδη πιθήκων (Alouatta spp., Cebus spp., Saimiri sp., Lagothrix spp., Ateles sp., Saguinus spp., Callicebus torquatus) και πουλιά (Muscovy duck, chachalacas, guans, curassows, grey- φτερωτή τρομπέτα και τουκάνες).
Επίσης, χρησιμοποιούν ακόντια από φοίνικα Socratea exorrhiza για να κυνηγήσουν δύο είδη peccaries (Tayassu pecari και T. tajacu) και θεαματικά caimans, των οποίων τα αυγά καταναλώνουν επίσης. Ο Νουκάκ ούτε κυνηγεί ούτε τρώει βραχιόλια, Odocoileus virginianus και τάπιρες (Tapirus terrestris).
Αυτά τα ζώα θεωρούνται από αυτά ως μέρος της ίδιας ομάδας προέλευσης με τα ανθρώπινα όντα.

Ο μύθος
Ο μύθος του nukak μας λέει ότι στην αρχή του χρόνου, ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Idn Kamni, ο οποίος με το σάλιο του και μια μικρή γη δημιούργησε τον κόσμο.
Οι πρώτοι άνθρωποι που υπήρχαν ήρθαν στο φίδι κανό που γεννήθηκε στα ορμητικά σημεία του Ρίο ντε Λέτσε. Τραβώντας το δέντρο Ye σχηματίστηκε το ποτάμι.
Ο Idn Kamni ζούσε σε μια φυλή που έτρωγαν οι ιαγουάροι. Σε εκδίκηση ο θεός τους σκότωσε με αστραπή.
Στη συνέχεια, έφτιαξε κόμμι balata (τσίχλα από τροπικό δέντρο) και ο καπνός έφτιαξε μια γυναίκα φιδιού που θέλω ως γυναίκα και την οποία έκανε γιο.
Με τον κόλπο της με τα δόντια, το Snake Woman δημιούργησε όλα τα παράσιτα που ζουν στον κόσμο.
Όχι πολύ ικανοποιημένος, ο θεός αποφάσισε να κάνει μια άλλη γυναίκα, η οποία σχηματίστηκε από τον εμετό του.
Μόλις δημιουργήθηκε, η γυναίκα πήγε στο σπίτι των γύπων, τους οποίους ο Idn, οργισμένη με οργή, σκότωσε. Αργότερα, ο θεός πήγε να ψάχνει μέλι, και όταν τη βρήκε, σκότωσε τη γυναίκα του, οργάνωσε χορό και πήγε στον Παράδεισο.
Ο Idn Kamni έδωσε στους άνδρες τη γλώσσα, το χορό, τη μουσική, τα πιστόλια και τις γυναίκες τη δυνατότητα να κάνουν καλάθια.

Αυτά τα λίγα για την φυλή Νουκάκ Μακού. Μου άρεσε ο μύθος τους. Αλλα οπως βλέπετε υπάρχει και μια μεγαλη ομοιότητα και με τους Τουκάνο η προηγούμενη φυλή που μιλήσαμε.
Αυτά για τώρα.. Υπάρχει και συνέχεια. Έχουμε και άλλες φυλές ιθαγενών της λατινικής Αμερικής..


δείτε το βίντεο
δείτε άλλο ένα βίντεο
δείτε ένα τρίτο βίντεο

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.