Ο Ήλιος δημιούργησε το σύμπαν – οι κίτρινες ακτίνες του θα ήταν η δύναμη που δημιούργησε πράγματα στη Γη. ο Ήλιος θεωρείται πρότυπο για τους ανθρώπους του Tukano

Οι άνθρωποι Tucano (μερικές φορές γράφονται Tukano) είναι μια ομάδα αυτόχθονων Νοτιοαμερικανών στο βορειοδυτικό Αμαζόνιο, κατά μήκος του ποταμού Vaupés και της γύρω περιοχής.
Βρίσκονται κυρίως στην Κολομβία, αλλά και μερικοί ζούνε στη Βραζιλία.

Συνήθως περιγράφονται ότι αποτελούνται από πολλές διαφορετικές φυλές, αλλά αυτό απλοποιεί την κοινωνική και γλωσσική δομή της περιοχής.

Πολιτισμός
Το Tucano είναι πολύγλωσσο επειδή οι άνδρες πρέπει να παντρευτούν εκτός της γλωσσικής τους ομάδας: κανένας άντρας δεν μπορεί να έχει μια γυναίκα που μιλά τη γλώσσα του, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος αιμομιξίας. Οι άνδρες επιλέγουν γυναίκες από διάφορες γειτονικές φυλές που μιλούν άλλες γλώσσες. Επιπλέον, στο γάμο, οι γυναίκες μετακινούνται στα νοικοκυριά των ανδρών ή στα μεγάλα σπίτια.
Κατά συνέπεια, σε οποιοδήποτε χωριό χρησιμοποιούνται πολλές γλώσσες: η γλώσσα των ανδρών. τις διάφορες γλώσσες που ομιλούνται από γυναίκες που προέρχονται από διαφορετικές γειτονικές φυλές · και μια ευρεία περιφερειακή γλώσσα «εμπορίου».

Τα παιδιά γεννιούνται στο πολύγλωσσο περιβάλλον: ο πατέρας του παιδιού μιλά μια γλώσσα (θεωρείται η γλώσσα Tucano), η μητέρα του παιδιού άλλη, άλλες γυναίκες με τις οποίες το παιδί έχει καθημερινή επαφή, και ίσως ακόμα άλλες.
Ωστόσο, όλοι στην κοινότητα ενδιαφέρονται για την εκμάθηση γλωσσών, έτσι ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να μιλούν τις περισσότερες γλώσσες.
Η πολυγλωσσία θεωρείται δεδομένη και η μετάβαση από τη μία γλώσσα στην άλλη κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας είναι πολύ συχνή.
Στην πραγματικότητα, η πολυγλωσσία είναι τόσο συνηθισμένη που το Tucano δεν έχει συνείδηση ότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες καθώς μετακινούνται εύκολα από το ένα στο άλλο.
Δεν μπορούν εύκολα να πουν σε έναν ξένο πόσες γλώσσες μιλούν και πρέπει να τους ζητηθεί κατάλληλα να απαριθμήσουν τις γλώσσες που μιλούν και να περιγράψουν πόσο καλά μιλούν κάθε μία.

Οι 4 Μύθοι που μου διηγήθηκαν οι ίδιοι…

1.Ο Uakti (Ουακτί) είναι ένας μυθικός μουσικός που περιγράφεται από τους ανθρώπους του Tucano της περιοχής Alto Rio Negro του Αμαζονίου.
Σύμφωνα με το μύθο, το πλάσμα είχε τρύπες στο σώμα του έτσι ώστε να παράγουν ήχο όταν έτρεχε ή ο άνεμος φυσούσε μέσα του.
Αυτή η μουσική αποπλάνησε τις γυναίκες της φυλής και έτσι οι άλλοι άντρες έκαψαν και έθαψαν το σώμα του.
Ο μύθος υποστηρίζει ότι από τα υπολείμματα του Ουάκτι αναπτύχθηκαν οι φοίνικες από τους οποίους φτιάχνονται τα φλάουτα του Τούκανο. Οι γυναίκες των Ινδών Tukano δεν επιτρέπεται επομένως να παίζουν φλάουτα.

2)Οι άνθρωποι του Tukano της περιοχής Vaupés της Κολομβίας λένε ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήρθαν από τον ουρανό σε ένα κανό φιδιού, και ο πατέρας Sun τους είχε υποσχεθεί ένα μαγικό ποτό που θα τους συνδέει με τις λαμπερές δυνάμεις των ουρανών.
Ενώ οι άντρες βρίσκονταν στο «Σπίτι των Νερών», προσπαθώντας να φτιάξουν αυτό το ποτό, η πρώτη γυναίκα πήγε στο δάσος για να γεννήσει. Επέστρεψε με ένα αγόρι που ακτινοβολεί χρυσό φως, του οποίου το σώμα τρίβεται με φύλλα.

Αυτό το φωτεινό αγόρι-παιδί ήταν το αμπέλι, και καθένας από τους άντρες έκοψε ένα κομμάτι αυτού του ζωντανού όντος που έγινε το κομμάτι της γενεαλογίας του αμπέλου.
Σε μια παραλλαγή αυτού του μύθου από το Desana (από την ίδια περιοχή), το κανό του φιδιού προήλθε από τον Γαλαξία, φέρνοντας έναν άνδρα, μια γυναίκα και τρία φυτά για τους ανθρώπους – μανιόκα, κόκα και καπί. Το θεώρησαν επίσης ως δώρο από τον Ήλιο, ένα είδος δοχείου για το κίτρινο-χρυσό φως του Ήλιου, που παρείχε στους πρώτους ανθρώπους τους κανόνες για το πώς να ζουν και πώς να μιλούν. (Metzner 2006)

3)Κάποτε, πολύ καιρό πριν, ζούσε ανάμεσα στους Tukanoans μια γυναίκα, την πρώτη γυναίκα της «δημιουργίας» που πνίγηκε τους άντρες σε οράματα. Για τους Tukanoans, η επαφή είναι μια οραματιστική εμπειρία στην οποία οι άνδρες «πνίγονται στα οράματα».
Η πρώτη γυναίκα έμεινε έγκυος από τον θεό του ήλιου που την είχε εμποτίσει μέσα από το μάτι. Το παιδί γεννήθηκε σε μια λάμψη φωτός. Η γυναίκα, του οποίου το όνομα ήταν Yaye, έκοψε τον ομφάλιο λώρο και τρίβει το σώμα της με μαγικά βότανα σχηματίζοντας έτσι το σώμα της.
Το παιδί έγινε γνωστό ως Caapi, ένα ναρκωτικό φυτό, το οποίο έζησε για να γίνει γέρος. Φυλάσσει με ζήλο τις ψευδαισθήσεις του, τον Καάπι του, που είναι η πηγή από την οποία οι άντρες του Τουκάνα έλαβαν το σπέρμα τους.
Ο μύθος ουσιαστικά αφηγείται την ιστορία του αλχημικού γάμου, στον οποίο ο άνθρωπος / άνθρωπος επιδιώκει την ένωση με τη θεϊκή πηγή, θεϊκή δύναμη της δημιουργίας. Έτσι, η θρησκευτική εμπειρία είναι επίσης πάντα σεξουαλική. Για να παραθέσω τους Schultes και Hofmann: Για τους Ινδούς, «η παραισθησιολογική εμπειρία είναι ουσιαστικά σεξουαλική… για να την καταστήσει πανέμορφη, να περάσει από την ερωτική, την αισθησιακή, σε μια μυστική ένωση με τη μυθική εποχή, το ενδομήτριο στάδιο, είναι το απόλυτο στόχος, που επιτυγχάνεται από μια απλή χούφτα αλλά πολυπόθητο από όλους. ”

4)Το φυτό ayahuasca έχει την άλλη παγκόσμια προέλευσή του στο μυθικό χρόνο: είτε προέρχεται από την αιμομιξία του Πατέρα του Ήλιου και της κόρης του, είτε από τη μυστική γνώση από το υποακουτικό βασίλειο, ή το πτώμα ενός σαμάνου, ή την ουρά ενός γιγαντιαίου φιδιού ενώνοντας τον ουρανό και τη γη. Αυτές οι διαφορετικές αυτόχθονες ομάδες όλοι πιστεύουν ότι το οραματισμένο αμπέλι είναι ένα όχημα που κάνει τον αρχέγονο προσβάσιμο στην ανθρωπότητα. ”
«Ένα παράδειγμα αυτού του φαινομένου είναι ο μύθος της Desana (που μεταγράφηκε από τον G. Reichel-Dolmatoff) του φιδιού-κανό που κατεβαίνει από τον Γαλαξία με τους πρώτους κατοίκους του κόσμου, ο οποίος μετατρέπεται σε High River Fire Canoe που μεταφέρει yagé (ayahuasca ) Ανθρωποι.”

«Ήταν μια γυναίκα. Το όνομά της ήταν gaphi mahso / Yaje Woman.
Συνέβη στην αρχή του χρόνου. Στην αρχή του χρόνου, όταν το Anaconda-κανό ανέβαινε στα ποτάμια για να εγκαταστήσει την ανθρωπότητα σε όλη τη γη, εμφανίστηκε η γυναίκα Yaje. Το κανό είχε φτάσει σε ένα μέρος που ονομάζεται dia vii, το House of the Waters, και οι άνδρες κάθονταν στο πρώτο maloca (ένα είδος κεντρικής καλύβας του χωριού) όταν έφτασε η Yaje Woman. Στάθηκε μπροστά από το maloca και εκεί γέννησε το παιδί της. ναι, εκεί ήταν που γεννήθηκε.
Η γυναίκα Yaje πήρε ένα φυτό και καθαρίστηκε ο ίδιος και το παιδί. Αυτό είναι ένα φυτό του οποίου τα φύλλα είναι κόκκινα ως αίμα στην κάτω πλευρά, και πήρε αυτά τα φύλλα και μαζί τους καθαρίστηκε το παιδί. Τα φύλλα ήταν λαμπερά κόκκινα, λαμπερά κόκκινα, όπως και ο ομφάλιος λώρος. Ήταν κόκκινο και κίτρινο και λευκό, λάμπει έντονα. Ήταν ένα μακρύ ομφάλιο λώρο, ένα μεγάλο κομμάτι του. Είναι η μητέρα του αμπέλου yaje. ”

Αυτα τα λιγα για την φυλή ιθαγενών Τουκάνο που ζουνε στην Κολομβια και Βραζιλία. Ειναι ενδιαφέρων και ιδικα οι τέσσερις μύθοι της φυλής αυτης ειναι ωραίοι και ιδικα οταν τους μαθαίνεις απο αυθεντικούς ιθαγενείς.
Δείτε το βίντεο
Δείτε άλλο ένα βίντεο

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.