της Μαρίας Μπαστούνη

Ιδιαίτερο και άγριο τοπίο η Λακωνική Μάνη. Κι όμως, σε γοητεύει με την πρώτη ματιά. Κι αν μπεις στον πειρασμό να της ρίξεις και μια δεύτερη ματιά, θα σε κερδίσει για πάντα. Είναι τα αναπάντεχα ξαφνιάσματα που σε πηγαίνουν όλο και πιο βαθιά όταν αποφασίσεις να πάρεις τους δρόμους της. Εκεί που το τραχύ τοπίο συναντιέται με την έμπνευση της φύσης και του ανθρώπου.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αρεόπολη βρίσκεται καλά κρυμμένο το επίνειό της. Το Λιμένι. Παραθαλάσσιο χωριό αλλά τόσο διαφορετικό, ξαφνιάζει ευχάριστα με τα χρώματα, τη δομή του, την αύρα του. Ένας αέρας μιας ξεχασμένης εποχής που δεν έφυγε ποτέ από εκεί.

Μπαίνοντας στον πλακόστρωτο δρόμο του οικισμού νιώθεις σαν να μπαίνεις σ’ έναν ιδιαίτερο κόσμο. Τα πέτρινα σπίτια στολισμένα με βουκαμβίλιες χαρίζουν πινελιές ξεγνοιασιάς στη διαδρομή σου.
Διασχίζοντας το Λιμένι εντύπωση προκαλεί πόσο αρμονικά έχει δέσει το παρελθόν με το παρόν. Μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και café έχουν σεβαστεί την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον για να μην αλλοιωθεί η παραδοσιακή του φυσιογνωμία.

Άγιος Σώστης
Στη νότια μεριά του οικισμού βρίσκεται ο Άγιος Σώστης. Ένα εκκλησάκι ασπρισμένο παντού αλλά αν παρατηρήσετε προσεκτικά διακρίνονται οι τοιχογραφίες του 18ου αιώνα ενώ στο δάπεδο δεσπόζει ο δικέφαλος αετός.

Έξω από το εκκλησάκι τοποθετημένοι τάφοι με πιο επιβλητικό αυτόν του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Λίγο πιο πέρα, στη θάλασσα, το αρχαίο ναυάγιο αποδεικνύει την παλαιότητά του λιμανιού.
Ο δρόμος θα σε οδηγήσει στο “σπίτι του Μαυρομιχάλη”, του τελευταίου και σημαντικού Μανιάτη ηγεμόνα. Ιστορικής και λαογραφικής σημασίας πύργος, που αξίζει να επισκεφτείς.
Βραχώδες ακρογιάλι με καταγάλανα νερά, λατρεύτηκε από τους επισκέπτες του και έγινε σταδιακά ένα θέρετρο για απαιτητικούς.
Άλλωστε τα βράχια που το προστάτευαν τόσους αιώνες από τις επιδρομές των πειρατών, το προστατεύουν σήμερα από τις μαζικές τουριστικές εξορμήσεις.
Το Λιμένι δεν είναι ένας απλός τουριστικός προορισμός αλλά ένας πίνακας ζωγραφικής της εποχής του διαφωτισμού άξιο θαυμασμού.

Καλό σας ταξίδι

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.