Τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης, τρόπος έκφρασης! Μάθε στο μικρό παιδί να μιλήσει, να εκφραστεί μέσα από την μουσική, μέσα από τις νότες, κάτι που ίσως δεν έκανες εσύ και άφησέ το να νοιώσει στην ζωή του υπέροχα συναισθήματα! Πόσες και πόσες φορές δεν το έχω μετανιώσει που δεν έμαθα να παίζω κιθάρα! που δεν μπορώ να δείξω την χαρά μου, να κάνω συντροφιά στην σκέψη μου, να παρηγορήσω την μοναξιά μου! Μάθε το παιδί σου να μιλά με μουσική!

5 λόγοι για να μάθει το παιδί σας μουσική

Μια από τις πιο συνηθισμένες εξωσχολικές δραστηριότητες που επιλέγουν οι γονείς αλλά και αγαπούν τα παιδιά είναι η μουσική: η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Μπορεί να θέλετε ο γιος σας να γίνει ο νέος Μπετόβεν! Και μακάρι να γίνει. Αλλά η μουσική μπορεί να προσφέρει πολλά και πιο… απτά πράγματα στο παιδί σας: το βοηθάει στη συγκέντρωση, τη μελέτη αλλά και την εκμάθηση των μαθηματικών, του προσφέρει διάφορες κοινωνικές δεξιότητες (ανάμεσά τους και η υπομονή)…

Αλλά ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη της μουσικής για το παιδί σας:

Βελτιώνει τις γνωστικές του δεξιότητες

Η σχέση της μουσικής με τα μαθηματικά είναι αποδεδειγμένη. Με την εκμάθηση της μουσικής και κυρίως των θεωρητικών της κομματιών, το παιδί ασκεί τη μνήμη του και βελτιώνει τη… μαθητική του σκέψη. Του είναι πιο εύκολο να αποκωδικοποιήσει μαθηματικές εξισώσεις και συνδυασμούς.

Βελτιώνει φυσικές δεξιότητες

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου εμπλέκει διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα ποιο είναι αυτό. Το πιο… κλασικό, το πιάνο βοηθάει στο συντονισμό δεξιού και αριστερού χεριού και δυναμώνει εξίσου τα δυο χέρια ενώ εξασκεί ταυτόχρονες διαφορετικές κινήσεις. Τα πνευστά όργανα απαιτούν εξάσκηση της αναπνοής αλλά και σωστή στάση του σώματος, τα κρουστά απαιτούν συντονισμό χεριών και ποδιών… Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά αργότερα στην εκμάθηση χορού ή στην εξάσκηση ενός σπορ.

Βελτιώνει την πειθαρχία και τη συγκέντρωση

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί σύστημα και πειθαρχία που το παιδί οφείλει να ακολουθεί για να μπορέσει να προχωρήσει. Αυτός ίσως είναι κι ένας λόγος που κάποια τα παρατάνε, καθώς δεν αντέχουν την πίεση που μπορεί να τους ασκείται από τους δασκάλους τους. Αλλά όσα αποφασίζουν να συνεχίσουν μαθαίνουν να ζουν με κανόνες. Για το πιάνο χρειάζεται σωστή στάση του σώματος, προτού αρχίσει να παίζει κάποιος βιολί πρέπει να μάθει να κρατάει το δοξάρι, για το φλάουτο πρέπει να εξασκήσει την αναπνοή του… Όλα αυτά χρειάζονται συνεχή δουλειά και μελέτη. Κι όσο μεγαλώνει το επίπεδο, η πειθαρχία μεγαλώνει!

Εξασκεί τις κοινωνικές δεξιότητες

Ένα μουσικό όργανο δεν παίζει συνήθως μόνο του. Συνδυάζεται τόσο με άλλα μουσικά όργανα όσο και με φωνές. Ένα παιδί που παρακολουθεί μαθήματα ενός μουσικού οργάνου σε ωδείο, θα μάθει σιγά σιγά να εξασκείται να συνοδεύει και άλλα μουσικά όργανα. Αυτό απαιτεί και πειθαρχεία και σεβασμό στους άλλους αλλά και συνεννοήσεις και μυστικούς κώδικες για την επιτυχημένη συνεργασία. Οπότε μαθαίνει καλύτερα να δουλεύει μέσα σε μια ομάδα αρμονικά

Έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση

Η μουσική, τουλάχιστον όπως διδάσκεται στην Ελλάδα, βάζει τους μαθητές από πολύ νωρίς σε μια σειρά δοκιμασιών. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο το παιδί μαθαίνει να εκτίθεται πολλές φορές το χρόνο μπροστά στο κοινό, που αποτελείται από τους γονείς του και τους γονείς των συμμαθητών του (Χριστούγεννα, Γιορτή στο τέλος του χρόνου)… Οπότε το παιδί μαθαίνει να εκτίθεται, γίνεται πιο δυνατό και ξεπερνά το άγχος του σιγά σιγά. Θα ναι πιο έτοιμο αργότερα σε δύσκολες δοκιμασίες στο σχολείο (εξετάσεις κλπ).

με πληροφορίες από το boro.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.