Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στο θέμα του εμβολίου κατά της γρίπης και το κατά πόσο είναι επικίνδυνο να το κάνουν άτομα που μπορεί να νοσούν από κοροναϊό.

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στο θέμα του εμβολίου κατά της γρίπης και το κατά πόσο είναι επικίνδυνο να το κάνουν άτομα που μπορεί να νοσούν από κοροναϊό.

Ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολίου όπως και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθαρίζουν ότι δεν απαιτείται τεστ για κοροναϊό πριν το εμβόλιο της γρίπης. Και όλα αυτά ενώ τη Δευτέρα ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου.

Υπό τον φόβο του κοροναϊού, ακόμα και αυτοί που πέρυσι αμέλησαν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, φέτος έσπευσαν νωρίς στα φαρμακεία για να «γραφτούν» στις λίστες αναμονής…

«Οι λίστες ξεκίνησαν από την άνοιξη από ευπαθείς ομάδες. Φέτος έχουμε μια λίστα 400 ανθρώπων. Αύξηση άνω του 25% από πέρσι»

«Αν ζητούν 8 εκατομμύρια Έλληνες δεν θα φτάσουν. Γι αυτό ξεκινήσαμε τις λίστες αναμονής για τις ευπαθείς ομάδες».

Άλλοι 1 άλλοι 2 άλλοι 3 εμβόλια, οικογένειες, έγκυες και υγιείς στην λίστα για το εμβόλιο υπό τον φόβο του κοροναϊού που γεμίζουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αρχές Οκτωβρίου η πρώτη παρτίδα
Η πρώτη παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη, με τους φαρμακοποιούς να ανησυχούν για την επάρκεια – παρότι φέτος θα παραλάβουμε 1 εκατομμύριο επιπλέον εμβόλια- και να δίνουν προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Χωρίς test covid ο εμβολιασμός για τη γρίπη
Την ίδια στιγμή αλαλούμ έχουν προκαλέσει οι οδηγίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βάσει των οποίων για να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης δεν θα πρέπει να έχει συμπτώματα κοροναϊού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος για κοροναϊό ώστε να εμβολιαστεί κάποιος για τη γρίπη.

«Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

Αλλά, και ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ότι το τεστ δεν είναι απαραίτητο για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος δίνει διευκρινήσεις
«Επειδή δημιουργήθηκε ένα θέμα… να πούμε ότι την απόφαση για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο την παίρνει ο γιατρός. Αν κάποιος έχει συμπτώματα πρέπει να περιμένει να υποχωρήσουν. Δεν είναι απαραίτητο όμως το τεστ».

Η διχογνωμία των επιστημόνων πέρασε και στον κόσμο που από το πρωί κάνουν ερωτήσεις σε φαρμακεία για το τι πραγματικά ισχύει

Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος στο MEGA, για το εμβόλιο του κοροναϊού θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την άνοιξη. Και πάλι όμως προτεραιότητα θα δοθεί σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

H έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων θα ξεκινήσει στι 28 Σεπτεμβρίου , το οποίο χορηγείται και φέτος δωρεάν.
πηγη in.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.