Έκτακτο – Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν

Έκτακτο - Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία όπου παραιτήθηκε ο μέχρι χθες πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η παραίτηση ήρθε μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά ας σημειωθεί ότι είναι ο υπουργός που έκανε τον «τσαμπουκά» στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο με τα επεισόδια και τους δήθεν μετανάστες. Ο Σοϊλού είναι προσωπικός φίλος του Ερντογάν.

Ο πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σπεύσουν πανικόβλητοι στα εμπορικά καταστήματα για να προλάβουν να ανεφοδιαστούν πριν κλείσουν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έπειτα από το το χάος που προκλήθηκε την Παρασκευή στους δρόμους. Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ ανέφεραν σήμερα ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό μετά την ανακοίνωση της διήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε αιφνίδια την Παρασκευή το βράδυ δύο ώρες μετά την ενημέρωση τύπου από τον ίδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέφερε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε στόχο να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας ως μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται με πολύ προσπάθεια. «Οι εικόνες που εμφανίστηκαν τις πρώτες ώρες δεν συμβαδίζουν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με εξαιρετικό τρόπο» ισχυρίστηκε ο Σουλεϊμάν Σοϋλού.

«Καμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπέυθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών», είπε.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 όταν είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα. “Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει”, είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.

Ο Κεμάλ Κιλτιζντάρογλου, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση και υποστήριξε ότι ο Σοϋλού παραιτήθηκε για να σώσει τον πρόεδρο Ερντογάν.

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν τον …παραίτησαν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο «τσαμπουκάς» Σοϊλου, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Έβρου, είχε κάνει υπερφίαλες δηλώσεις, απειλώντας την Ελλάδα και περιφρονώντας κάθε έννοια δικαίου. Ας σημειωθεί ότι ο Σοϊλού είναι προσωπικός φίλος του Ερντογάν.

Σουλεϊμάν Σοϊλού: Ο σκληρός εθνικιστής και μέχρι χθες υποψήφιος διάδοχος Ερντογάν

Ο 50χρονος Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αποκτήσει ρόλο κεντρικού εκφραστή της τουρκικής καθεστωτικής προπαγάνδας.

Εντάχθηκε στο AKP το 2012, 11 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξης. Υπουργός έγινε πρώτη φορά το 2015 όταν και εξελέγη βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια της Τραπεζούντας.

Ο 50χρονος Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν ανήκει στην παλαιά φρουρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πολλοί τον θεωρούσαν διάδοχο του Ερντογάν, αν και όποτε. Ο Σοϊλού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη αλλά κατάγεται από τον Εύξεινο Πόντο, όπως άλλωστε και ο Ερντογάν.

Ως υπουργός Εσωτερικών που ήταν από το 2016, ο Σοϊλού ήταν ο διαχειριστής θεμάτων της πρώτης γραμμής. Πρόσφατα της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό που εργαλειοποίησε η Τουρκία ως μέσο εκβιασμού.

dikaiologitika.gr

Σχόλια

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.