Του κ. Σήφη Μπουζάκη
Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών

Ο ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ

  • Ένας παγκόσμιος Έλληνας, Ιεραπόστολος της Ιατρικής–

        Του Σήφη Μπουζάκη

         Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών

           Για τον Αυξέντιο Καλαγκό, γόνο παλιάς Φαναριώτικης οικογένειας, με πατέρα φιλάνθρωπο γιατρό στην Κων/λη, που έχει ονομαστεί ‘Ένας άγιος χωρίς ράσα’ (Έλενα Ακρίτα), ‘Ενας Ιερασπόστολος της Ιατρικής’, ‘Ο γιατρός  με τα χρυσά χέρια της παιδοκαρδιοχειρουργικής’, έχουν δημοσιευτεί πολλά από πολλούς, αλλά και πάλι είναι πολύ λίγα γι  αυτόν τον τεράστιο οικουμενικό  Έλληνα της διασποράς, ο οποίος έχει οργώσει την υφήλιο (έχει επισκεφτεί με την Ομάδα του πάνω από 120 χώρες και έχει χειρουργήσει χιλιάδες παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια[1])  και σώζει χειρουργώντας  αφιλοκερδώς παιδιά από φτωχές χώρες (Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ, Ερυθραία, Γεωργία, Λίβανο κ.ά.) που πάσχουν από συγγενή καρδιοπάθεια (πάνω από επτά εκατομμύρια παιδιά  γεννιούνται στον κόσμο κάθε χρόνο με συγγενή καρδιοπάθεια, και στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι περ.  700  έως 800 τον χρόνο)[2].

         Αφορμή γι’  αυτό το κείμενο είναι ο ανελέητος πόλεμος που ξέσπασε  πρόσφατα με πρωταγωνιστές ελάχιστους    ‘κίτρινους δημοσιογράφους’ –αρκετοί έχουν κάνει κολακευτικά αφιερώματα στον Καλαγκό-   εναντίον του κ. Καλαγκού με αφορμή μία ανώνυμη καταγγελία γονέων για δήθεν θανάτους των παιδιών τους με ευθύνη του. Οι καταγγέλλοντες γονείς δεν έχουν ονοματεπώνυμο, ενώ αυτοί που κρύβονται  πίσω απ’ αυτούς είναι μάλλον με ονόματα και διεύθυνση από τον χώρο των ιατρικών μεγαλοσυμφερόντων (τους έχει καταγγείλει ο ίδιος ο Καλαγκός) και το κάνουν επειδή ένας γιατρός –‘εισβολέας’ από τον απόδημο Ελληνισμό τούς ‘χαλάει την πιάτσα’, αφού χειρουργεί  αφιλοκερδώς.

     Αναρωτιόμαστε, αν αυτοί οι ελάχιστοι, εμπαθείς και φανατισμένοι πολέμιοι,  έχουν εικόνα για το ανάστημα αυτού που προσπαθούν να κοντύνουν για να ‘ψηλώσουν’ οι ίδιοι ή για να μείνουν απερίσπαστοι στο έργο της αγοραίας ιατρικής. Ο Καλαγκός εφαρμόζει τον όρκο του Ιπποκράτη, αυτοί ορκίζονται στο χρήμα…    Δεν είστε ίδιοι, γιατρέ μου…. Έχετε άλλο αξιακό σύστημα. Εσείς υπηρετείτε τον ΑΝΘΡΩΠΟΙ, εκείνοι είναι άνθρωποι με λεπτά χαρακτηριστικά…. Εσείς είστε ‘Ωραίος ως Έλληνας’  (τίτλος εκπομπής και για εσάς), εκείνοι δεν

…………………………….. 

[1]  Στα  παιδιά  με συγγενή καρδιοπάθεια –αυτή ήταν και η αφορμή γι’ αυτό  το κείμενο-  που είχαν την τύχη να βρεθεί στον δρόμο τους ο Αυξέντιος Καλαγκός, ανήκει και ο 5χρονος σήμερα εγγονός μου, το Βικτωράκι μου,  που χειρουργήθηκε από τον Αυξέντιο Καλαγκό, εντελώς δωρεάν, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας στις πρώτες ημέρες της ζωής  του .  Σήμερα,  το εγγονάκι  μου, είναι  υγιέστατο κι εγώ ένας ευτυχισμένος παππούς. Γιατρέ μου,  οι γονείς του εγγονού μου κι εγώ σ’ ευχαριστούμε, σ’ ευγνωμονούμε, σ’ αγαπάμε, θα  είμαστε πάντα δίπλα σας.

[1]  Τα στοιχεία που παραθέτουμε  -δεν έχω σχέση με την ιατρική επιστήμη-  έχουν αντληθεί από τις εκπομπές που ήταν αφιερωμένες στον Αυξέντιο Καλαγκό και από δηλώσεις συναδέλφων του.

 

έχουν ούτε πατρίδα ούτε θεό, τον θεό που εσείς πιστεύετε. Εσείς τον θεό σας , αυτοί τον Γκέμπελς τους (πες, πες,  κάτι μένει…).

    Καταφέρονται εναντίον σας, κρυπτόμενοι πίσω από μία ανώνυμη καταγγελία που παρουσιάζει σαν τη μεγάλη είδηση ένας ‘μεγαλοδημοσιογράφος’ μεγάλου αθηναϊκού συγκροτήματος τύπου. Βάλλουν   εναντίον ενός γιατρού που (είναι μόνο ενδεικτικές οι παρακάτω αναφορές) :

      Έχει διατελέσει Διευθυντής  Καρδιοαγγειακής Χειρουργικής  Κλινικής του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.

      Έχει δεχθεί πλήθος διακρίσεων και βραβείων από κορυφαίους ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς και φορείς.

      Έχει εργαστεί και έχει χειρουργήσει δωρεάν εκατοντάδες  παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια στα ιδιωτικά Θεραπευτήρια ΜΗΤΕΡΑ,  ΙΑΣΩ και στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία.

     Προσπάθησε, χτυπώντας τις πόρτες Υπουργείων και φορέων, να ιδρύσει Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά βρήκε ‘τοίχο’. Δύο θέσεις δόθηκαν για παιδοκαρδιοχειρουργική στο ΕΚΠΑ από έναν υπουργό Υγείας (τον Ξανθό), αλλά και τις δύο τις μπλόκαρε το ΕΚΠΑ.  

     Δημιούργησε τον φορέα ‘ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ’,  με τον οποίο, μαζί με την Ομάδα του, χειρουργεί δωρεάν, συνδέοντας την ιατρική με τη φιλανθρωπία,  αλλά και εκπαιδεύοντας σε πολλές χώρες παιδοκαρδιοχειρουργούς.

       Αγαπημένε  ΓΙΑΤΡΕ μας, εσείς συνεχίστε το εθελοντικό και φιλανθρωπικό έργο σας, κάνοντας πράξη το όραμά σας, και αυτό που έχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας: “Να μην ξεχάσεις ποτέ να επιστρέψεις αυτά που σου έχει δώσει  η ζωή  ξανά πίσω στην κοινωνία».

    Συνεχίστε  ΓΙΑΤΡΕ, μην εγκαταλείπετε. Παιδιά κι εγγόνια σάς περιμένουν.  Και να είστε σίγουρος, ότι ήδη έχετε κερδίσει με το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο σας αυτό που στην ίδια συνέντευξη δηλώνατε: «Όταν μια μέρα η ψυχή μου θα εγκαταλείψει το σώμα  μου, θα πετάξει ψηλά με τις ευχές όλων των παιδιών που θα έχω σώσει μέχρι τότε».  Και είναι, γιατρέ μου, τόσαααα πολλά τα παιδιά που θέλουν να σας κάνουν μια ζεστή αγκαλιά.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.