Η αρχαία Φενεός, που σήμερα διοικητικά ανήκει στην λεγόμενη ορεινή Κορινθία, κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν

Γράφει ο Κων/νος Ποταμιάνος

Αρκαδική πόλη και μάλιστα μία από τις πιο αρχαίες και πιο σημαντικές. Κατά τα πρόσφατα έτη έχουν έλθει στο φως σημαντικές αρχαιότητες, ενώ παλαιότερα βρέθηκε ο ναός του Ασκληπιού, χάρις σε ένα θαυμαστό  και περίεργο όνειρο-εμφανίσθηκε σε κάποιον – στον Π. Τσιάνο-  ο πατέρας  του, που είχε πεθάνει προτού  γεννηθεί αυτός, και του είπε να πάει στο χωράφι του και να σκάψει για να βρει κάποιον θησαυρό. Έτσι ήλθε στο φως , μετά από γενόμενες ανασκαφές από την Αρχαιολογική υπηρεσία(1958, 1959 και 1961), ο ναός του Ασκληπιού, τον οποίο  δεν αναφέρει  ο Παυσανίας, μάλλον επειδή τότε θα ήταν καλυμμένος από τα νερά της περιοδικώς  δημιουργούμενης λίμνης.

Ο ναός του Ασκληπιού

 

 

 

 

 

 

Η  υπερμεγέθης κεφαλή του ακρολίθου  αγάλματος της θεάς  Υγιείας, που βρέθηκε στο ιερό του Ασκληπιού. Φυλάσσεται στο τοπικό μουσείο και είναι έργο  του Αθηναίου γλύπτη  Αττάλου, που έζησε την εποχή της πτώσεως  της Νοτίου Ελλάδος στους Ρωμαίους.

 

 

 

 

 

 

Άλλη άποψις  της υπερμεγέθους  κεφαλής της θεάς  Υγιείας.

 

 

 

 

 

 

Το βάθρο των δύο αγαλμάτων-Ασκληπιού και Υγιείας- που βρέθηκε στο ιερό. Φέρει επιγραφή με το όνομα του γλύπτη. Το βάθρο είναι κατασκευασμένο από καλά πελεκημένους κυβόλιθους φαιού χρώματος και έχει στο κατώτερο μέρος της δυτικής πλευράς του μία βαθμίδα που εξέχει. Στον ανώτερο δόμο υπάρχει μία άριστα σωζόμενη επιγραφή, στην οποία αναφέρεται ο γλύπτης που δημιούργησε τα δύο αγάλματα (ΑΤΤΑΛΟΣ ΛΑΧΑΡΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΠΟΙΗΣΕΝ).

 

 

Ψηφιδωτό που βρέθηκε στο κεντρικό τμήμα  του σηκού του ιερού. Φυλάσσεται  στο τοπικό μουσείο.

 

 

 

 

 

Μαρμάρινη τράπεζα προσφορών που καταλήγει σε πόδια λέοντος. Βρέθηκε στο ιερό του Ασκληπιού και φυλάσσεται στο τοπικό μουσείο.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.