Παντού βασιλεύει ο φόβος. Στα περισσότερα ΜΜΕ έχει το θρόνο του. Φόβος εδώ, φόβος εκεί. Παντού φόβος. Γιατί; Είναι τυχαίο, ή σκόπιμο; Αυτή την απάντηση οφείλει, ή μάλλον όφειλε προ πολλού να έχει δώσει ο καθένας μας. Όσοι την απάντησαν σωστά προφυλάχθηκαν και σώθηκαν ήδη από πολλά τραγικά δεινά και αυτοί και τα παιδιά τους. Όσοι την απάντησαν λάθος, ή περιφρόνησαν από ανοησία την ερώτηση καταστράφηκαν, καταστρέφονται και θα καταστραφούν.
Τι τρομερό να κρύβονται τόσα πολλά και ιδιαίτερα κρίσιμα πράγματα μόνο σε μία λέξη «ΦΟΒΟΣ»! Και όμως, άνθρωποι με πτυχία καταστρέφονται και άλλοι του Δημοτικού, ή του Λυκείου σώζονται! Τι παράδοξο Θεέ μου κι αυτό;
Ο φόβος είναι η φυλακή του φοβισμένου, αλλά και αυτός που δεν συναισθάνεται τον κίνδυνο είναι παράλογος.
Ο φόβος συνήθως ορίζεται, από τους ειδικούς, ως ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα. Που προκαλείται από μια απειλή ότι κάτι είναι επικίνδυνο, ότι μπορεί να μας βλάψει ή να μας πονέσει.
Πιο συγκεκριμένα. Ο Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης εννοιολογεί το λήμμα «φόβος» ως εξής. «Το εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα έντονης ανησυχίας και ανασφάλειας που καταλαμβάνει κάποιον μπροστά σε πραγματικό ή υποθετικό κίνδυνο».
Ας δούμε πως μερικοί σοφοί του κόσμου ορίζουν με γνωμικά το φόβο. «Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι οι ασθένειες και ο θάνατος, αλλά ο ίδιος ο φόβος μας» (Επίκτητος). «Ο φόβος καταστρέφει την ελευθερία του ατόμου». (Αρτεμάκης). «Ο φόβος είναι απόδειξη εκφυλισμένου μυαλού». (Βιργίλιος). «Στον έσχατο κίνδυνο ο φόβος δεν έχει θέση». (Σβάιτσερ). «Ο φόβος είναι η αναμονή μελλοντικού κακού». (Πλάτων). «Ο φόβος πηγάζει πάντοτε από αμάθεια». (Έμερσον). «Ο μεγάλος φόβος αγνοεί τη λογική». (Κραφτσένκο). «Ο αμοιβαίος φόβος είναι η μόνη αιτία που παρακινεί σε πιστή συμμαχία». (Θουκυδίδης). «Βλαξ άνθρωπος επί παντί λόγω επτοήσθαι φιλεί.Ο βλάκας θέλει να πτοείται με το παραμικρό».(Ηράκλειτος).
«Βέλτιον θανείν άπαξ ή διά βίου τρέμειν. Καλύτερα να πεθάνεις μια φορά παρά να τρέμεις από το φόβο σου μια ζωή». (Αίσωπος). «Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνεται και τα δύο, τότε καλύτερα να τον φοβούνται». (Νικολό Μακιαβέλι)και πάρα πολλά άλλα. Επίσης οι άνθρωποι αναφέρονται πολλές φορές στο φόβο και με λαϊκές παροιμίες όπως: «Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».
Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το τεράστιο αυτό θέμα δεν εξαντλείται με μερικές εκατοντάδες λέξεις. Μυριάδες σελίδες έχουν γραφεί και γράφονται για το θέμα. Οι επισκέπτες του www.vachosradio.gr να θυμηθούν πάλι, ή να μάθουν πολλά κρίσιμα και χρήσιμα για το φόβο. Σήμερα θα αναφερθούμε γενικά χωρίς αναλυτικές επεκτάσεις για το φόβο που χρησιμοποιούν οι διάφοροι εξουσιαστές. Αυτό το πράττουν προκειμένου να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις της ανθρωπότητας.
Θα δούμε, λοιπόν, στις επόμενες αναρτήσεις με την παρουσίαση των ειδικών επιστημόνων αναλυτικά το θέμα «φόβος». Για παράδειγμα αναφέρουμε: Σήμερα οι νεοταξίτες εξουσιαστές μας φοβίζουν διαρκώς με πολλά και διάφορα. Εργαλείο για να το πετύχουν αυτό έχουν τα media.Στόχος αυτής της σειράς δημοσιευμάτων που θα ακολουθήσει, είναι να γίνουμε εραστές της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ! Επίσης να μπορούμε να διακρίνουμε την ψευδοδημοκρατία από την αληθινή Δημοκρατία. Το δίκαιο από το άδικο. Το ανθρώπινο κοινωφελές από το δολοφονικό και πολλά άλλα απάνθρωπα σχέδια και πρακτικές.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.