Συγκίνηση, αλλά με συμπεράσματα και προβληματισμό

Με αφορμή τα πρόσφατα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Ηρωίδας Μανιάτισσας» στο πάρκο Δηλαβέρη αναφέρονται τα παρακάτω. Το Πάρκο Δηλαβέρη βρίσκεται στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Πειραιά και στο οποίο ανήκουν και τα Μανιάτικα. Ασφαλώς δεν τιμάει την ιστορία της Μανιάτισσας Ηρωίδας η τοποθέτηση του αγάλματος σε αυτή την απόμακρη πειραιώτικη γωνιά.

Όμως η Δημοτική Αρχή μας δηλώνει τα εξής καθόλου ευχάριστα: «Η τοποθέτηση του αγάλματος στο πάρκο Δηλαβέρη είναι προσωρινή. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο σταθμός του μετρό «Μανιάτικα», όπου εκεί θα είναι η οριστική του θέση». Στην Ελλάδα «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Ναι υπάρχει συγκίνηση, αλλά με συμπεράσματα και προβληματισμό.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης

Αυτά κατέδειξε η μακρόχρονη ιστορία του αγάλματος   

    

Η αλήθεια είναι πριν πολλά χρόνια, η τότε Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, έθεσε το θέμα. Να τοποθετήσει σε κεντρική πλατεία της πόλης, ο Δήμος Πειραιά το άγαλμα της Μανιάτισσας Ηρωίδας της Εθνεγερσίας. Η τότε ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ, τύχαινε προσπάθειας πολιτικής χειραγώγησης. Το θέμα έπεσε στις καλένδες. Οι επόμενοι Δήμαρχοι, Μανιάτες και μη, προβληματιζόντουσαν όχι για τη δαπάνη, αλλά για το που θα τοποθετηθεί. Επειδή ο γράφων ήταν και είναι ενεργός Μανιάτης στα τεκταινόμενα, ενημερώνει.

Σε πολλούς μας δόθηκε η εντύπωση πως κάποιοι, «ισχυροί» δεν ήθελαν το άγαλμα της Μανιάτισσας σε περίοπτη θέση του Πειραιά. Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΜΑΝΗΣ (ΠΑΣΜΑΦΙΜ), είχε απαιτήσει τα εξής: Το άγαλμα της Μανιάτισσας και του Π. Μαυρομιχάλη να τοποθετηθούν στην ανακαινισμένη Πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου (έναντι Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης). Η τότε Δημοτική Αρχή είχε συμφωνήσει. Όλα αυτά πολύ πριν αποφασιστεί το έργο του Μετρό. Τη θέση αυτή έδειχναν πως είχαν υιοθετήσει και οι τότε Διοικήσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ.

Αν για τη σημερινή Δημοτική Αρχή και την ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ το θέμα έχει λήξει για τους Μανιάτες τώρα αρχίζει. Ο Μανιάτικος πληθυσμός στον Πειραιά, είναι συντριπτικά το μεγαλύτερο υποσύνολο των Δημοτών. Δικαίως λοιπόν απαιτεί την τοποθέτηση των αγαλμάτων στην προαναφερόμενη Πλατεία. Ξεκινάει ένας Αγώνας διαρκείας μέχρι την τελική δικαίωση. Ο Αγώνας αυτός θα ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι. Τους δήθεν Μανιάτες και φίλους, από τους πραγματικούς και θα αποδείξει πως εμείς είμαστε οι ισχυρότεροι από τους δήθεν «ισχυρούς».

Ευχαριστούμε τον κ. Μαρινάκη…. Αυτά κατέδειξε η μακρόχρονη ιστορία του αγάλματος

 

Ευχαριστούμε τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη που χρηματοδότησε την κατασκευή του αγάλματος εις μνήμη του αειμνήστου πατρός του και φίλου μου. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης υπήρξε ένας τίμιος Κρητικός και Πειραιώτης επιχειρηματίας. Τον θυμόμαστε πάντα, εμείς οι «πιτσιρικάδες» όπως συνήθιζε να μας λέει. Αποδείχθηκε όμως πως όλοι εμείς οι δεκάδες χιλιάδες Μανιάτες – Πειραιώτες δεν βρεθήκαμε άξιοι να συγκεντρώσουμε το ποσόν του κόστους. Κυρίες και κύριοι ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ! Ευχαριστούμε και τον Δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη που έστω όπως – όπως τίμησε τους Μανιάτες Δημότες του. Τέλος ελπίζουμε πως η νέα Διοίκηση της ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ θα αγωνιστεί για την τοποθέτηση των αγαλμάτων εκεί που τους αξίζει.Στην Πλατεία, αριστερά, του Δημοτικού Θεάτρου. Αυτά κατέδειξε η μακρόχρονη ιστορία του αγάλματος.

 

        

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.