του Λοβέρδου- Στελακάτου Χρήστου

Βαρέλια με DDT

Δεν τρεφόμαστε με θαλασσινά από ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ.
Όπου βλέπουμε αλιευτική ζώνη FAO 61-71-67-77 είναι θαλάσσια τροφή από ΕΙΡΗΝΙΚΟ.
Πριν δυο μέρες 27/4/2021 μέχρι και 25.000 βαρέλια που πιθανότατα περιέχουν το απαγορευμένο πλέον εντομοκτόνο DDT βρέθηκαν στη διάρκεια ωκεανογραφικής αποστολής έξω από τις ακτές του Λος Άντζελες και το νησί Σάντα Καταλίνα στον Ειρηνικό.
Υψηλά επίπεδα DDT είχαν προηγουμένως ανιχνευθεί σε δελφίνια και άλλα θηλαστικά έξω από τις ακτές του Λος Άντζελες. Οιεπιπτώσεις παραμένουν άγνωστες, αν και υπάρχουν υποψίες ότι το εντομοκτόνο σχετίζεται με αυξημένα κρούσματα καρκίνου σε θαλάσσιους λέοντες.
Το πρόβλημα με το DDT είναι ότι δεν διασπάται στο περιβάλλον και τείνει να συσσωρεύεται στον οργανισμό ζώων που βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος –ακόμα και στο μητρικό γάλα γυναικών που είχαν εκτεθεί στο εντομοκτόνο δεκαετίες νωρίτερα.

Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

Ερευνητές του διάσημου Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν σόναρ! Για να εντοπίσουν συνολικά 27.345 ύποπτα αντικείμενα! Σε μια έκταση 360.000 στρεμμάτων στον βυθό ανάμεσα στις ακτές του Λος Άντζελες και το νησί Σάντα Καταλίνα στον Ειρηνικό.
Δειγματοληψίες που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις του τοξικού εντομοκτόνου στα ιζήματα του βυθού και το ευρύτερο οικοσύστημα.
Η έρευνα στην περιοχή αποφασίστηκε έπειτα από ρεπορτάζ των Los Angeles Times που έδειχνε ότι βιομηχανίες της Νότιας Καλιφόρνια απέρριπταν στο συγκεκριμένο σημείο κάθε είδους χημικά απόβλητα.
Χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Αθήνα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μείωσε δραστικά τα κρούσματα ελονοσίας, ασθένειας που παρέμενε ενδημική στην Ελλάδα.

τι είναι το DDT

Το DDT, ισχυρό εντομοκτόνο της κατηγορίας των οργανοχλωριούχων ενώσεων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κουνουπιών που μεταδίδουν ελονοσία. Απαγορεύτηκε όμως στις ΗΠΑ το 1972 και διεθνώς το 2004.
Φωτο από το σημείο όπου έχουν δημοσιευτεί πριν 2 μέρες.
Να μην ξεχνάμε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα αδειάσει 1,24 εκατ. τόνους ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.