Γράφει ο Άκης Τσελέντης

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση μου αποτελεί το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες αγόρασα στο supermarket μια συσκευασία με δυο «πανέμορφες» τσιπούρες. Όλοι γνωρίζετε την αγάπη μου για το ψάρι! Και την στάση μου για αυτή την παράλογη απαγόρευση για το ψάρεμα αυτή τη περίοδο.

Όταν ήλθε η ώρα να τις ετοιμάσω με έκπληξη διαπίστωσα ότι είχαν κάτασπρα βράγχια. Φυσικά τις πέταξα στα γατιά του Θησείου και άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο. Η συνέχεια στις επόμενες παραγράφους.

Οι καταγγελίες του Ιχθυολόγου

Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος
«Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν οι καταγγελίες ενός ιχθυολόγου στο Μεσολόγγι για τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες. Η δικαιοσύνη προτίμησε να κυνηγήσει τον ίδιο, αντί να ασχοληθεί με τη διερεύνηση όσων κατήγγειλε. Σήμερα, ο Πρύτανης και διευθυντής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξηγεί πως τα ψάρια που τρώμε, έχουν πάρει πολλά φάρμακα στη ζωή τους. Ανάμεσα σε άλλα, ο οργανισμός τους έχει ποτιστεί με αναλγητικά, αντιβιοτικά και ψυχιατρικά φάρμακα!»

Η έρευνα Τ. Αλμπάνη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε περιοχές του Ιονίου με έντονη παρουσία ιχθυοκαλλιεργειών, που παρουσίασε ο καθηγητής Τ. Αλμπάνης, δείχνουν ότι: Tα ψάρια που φτάνουν στο τραπέζι μας, έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες, όχι μόνο ανθρώπινων φαρμάκων, αλλά και φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Ανάμεσα σε άλλα, εντοπίστηκαν χημικές ουσίες (φυτοφάρμακα) σε ποσοστό 67% των δειγμάτων της έρευνας. Επιπλέον, στην ευαίσθητη οικολογικά περιοχή των εκβολών του Λούρου και του Άραχθου, εντοπίστηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις ψυχιατρικά φάρμακα. Eνώ σε αρκετές περιοχές μαζί με τα παραπάνω, εντοπίστηκε η παρουσία αντιβιοτικών, αναλγητικών, κ.α.
Ο καθηγητής εξήγησε επίσης, ότι περίπου το 85% των οργανικών ενώσεων που παράγονται τεχνητά και αποτελούν δυνητικούς ρυπαντές για το νερό και τα υδρόβια οικοσυστήματα, καταλήγουν στους ωκεανούς. Ανάμεσά τους, οι 1.000 νέες χημικές ενώσεις που παράγονται κάθε χρόνο.
Έτσι, τα ψάρια δεν καταναλώνουν μόνο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται α)Στις ιχθυοκαλλιέργειες για να τα κρατήσουν «υγιή» (να τα προστατέψουν δηλαδή από κάποιες ασθένειες, επιβαρύνοντάς τα την ίδια ώρα με επικίνδυνες χημικές ουσίες) β) Αλλά και αυτά που καταλήγουν στη θάλασσα ως φαρμακευτικά απόβλητα.
Για τα ελληνικά δεδομένα, η έρευνα που παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μπορεί να θεωρηθεί κάτι νέο σε σχέση με όσα ξέραμε ως σήμερα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της ρύπανσης από φαρμακευτικά απόβλητα, έχουν αρχίσει να γίνονται αντικείμενο μελετών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Με αποτελέσματα που μπορούν να θεωρηθούν τουλάχιστον ανησυχητικά.

Το άρθρο της  Guardian

Πριν από μερικούς μήνες, άρθρο της εφημερίδας Guardian παρουσίασε μελέτες . Γύρω από τις επιπτώσεις της φαρμακευτικής ρύπανσης στους ωκεανούς, τα ποτάμια, τους υδρόβιους οργανισμούς και τελικά την ίδια την τροφική αλυσίδα. Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν αρκετά παρόμοια με όσα παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αντιβιοτικά, αναλγητικά, ψυχιατρικά φάρμακα, αλλά και τεράστιες ποσότητες μιας αντιφλεγμονώδους ουσίας, της δικλοφαινάκης, που ενοχοποιείται για την αύξηση καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα φαρμακευτικά απόβλητα (στα οποία περιέχονται ορμόνες) θεωρούνται υπεύθυνα για τη μαζική αλλαγή φύλου σε συγκεκριμένα είδη ψαριών.

Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος

(**) Ο ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος μηνύθηκε από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΘΩΩΘΗΚΕ πριν λίγες ημέρες από το δικαστήριο Ηγουμενίτσας αλλά εκκρεμούν ακόμα πολλές καταγγελίες από αυτούς τους επικίνδυνους ιχθυοκαλλιεργητές γιατί θίγονται τα συμφέροντα τους….. Μας ταΐζουν καρκίνο και κανείς δεν τους ελέγχει!
Ο ιχθυολόγος κατάγγειλε με δημοσιεύματα το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες και τα ποτάμια από όλες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, το οποίο λέγεται χρήση ΦΟΡΜΟΛΗΣ.

Ο υπό κατηγορία ιχθυολόγος σε κείμενό του αναφέρει τα εξής:

«Ας δούμε τι είναι η φορμόλη. Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα «…γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο…» («…known to be a human carcinogen…»).
Η χρήση φορμόλης προκαλεί καρκινογενέσεις όπως λευχαιμία, καρκίνο στο ήπαρ, στο φάρυγγα, στο δέρμα, δερματικές παθήσεις, σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια κ.ά. Ουσιαστικά είναι μία απ’ τις πιο επικίνδυνες ουσίες.
Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών υπερφορτώσανε σε αριθμό ψαριών τα κλουβιά όπου γίνεται η εκτροφή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των ασθενειών και των παρασίτων. Ορισμένα παράσιτα όπως το microcotyle παρασιτεί στα βράγχια των ψαριών και θρέφεται με το αίμα.
Με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναιμία στα βράγχια είτε των μικρών ψαριών (30 – 200 γρ) και να υπάρχει θνησιμότητα είτε των μεγάλων ψαριών (>300 γρ) και έτσι να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτό γιατί η αναιμία προκαλεί άσπρισμα στα βράγχια. Εκεί τον λόγο παίρνει η φορμόλη όπου διοχετεύεται στα ψάρια με τα γνωστά μπάνια φορμόλης.

Το μπάνιο φορμόλης

Τα ψάρια του κλωβού κλείνονται σε σάκο με θαλασσινό νερο που έχει κλειστεί με παροχή οξυγόνου από μπουκάλα και εκεί ρίχνουν τη φορμόλη σε υγρή μορφή. Η φορμόλη μαζί με το θαλασσινό νερό περνάει απ’ το στόμα του ψαριού και όταν την αποβάλλει απ’ τα βράγχια εξοντώνει τα παράσιτα.
Αποτέλεσμα όλης της παραπάνω διαδικασίας είναι η φορμόλη να διοχετεύεται στο αέριο και θαλάσσιο περιβάλλον, στον άνθρωπο που την χειρίζεται και στο ψάρι που θα καταναλωθεί.
Τόνοι φορμόλης ρίχνεται στην Σαγιάδα, στον Όρμο Βάλτου (προστατευόμενη Α ζώνης περιοχή στο Δέλτα του Καλαμά NATURA). Στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου. Στο Δέλτα του Αχελώου (επίσης προστατευόμενη περιοχή NATURA),==>Στον κόλπο Ληξουρίου στη Κεφαλονιά<==!!!!! Στον Μαλιακό Κόλπο, στον Πόρο στη περιοχή αρχαίας Επιδαύρου και αλλού.

Το κράτος κωφεύει

Εργάστηκα για 13 χρόνια σαν ιχθυολόγος για λογαριασμό της Ανδρομέδας και απολύθηκα λόγω της χρόνιας εναντίωσης μου σε αυτές τις πρακτικές.
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑ
ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!
ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Οι απειλές που δέχομαι ότι θα με θάψουν αν συνεχίσω τον αγώνα δεν με ακουμπάνε. Για ό,τι μου συμβεί υπεύθυνος είναι το διευθυντικό προσωπικό της Ανδρομέδας, η εισαγγελία και η αστυνομία Ηγουμενίτσας. Θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις και θα δοθεί περαιτέρω υλικό φωτογραφιών και βίντεο! Για όλα αυτά τα καθάρματα που πλουτίζουν σε βάρος των ζωών μας.»
(**) Εμένα δε με πείθει αυτή η απάντηση του συλλόγου ιχθυολόγων
«• Από επιτόπιους ελέγχους της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου! Δεν διαπιστώθηκε παράνομη χρήση φορμόλης, ως αντιπαρασιτική θεραπεία στα ψάρια, με σκευάσματα χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ.
* Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ η χρήση της φορμαλδεΰδης (ως κτηνιατρικό φάρμακο) επιτρέπεται σε όλα τα είδη ζώων. Είναι ασφαλής και δεν αφήνει κατάλοιπα στους ιστούς γιατί είναι ιδιαίτερα πτητική ουσία. Συγκεκριμένα στα ψάρια ενδείκνυται ως αντιπαρασιτική θεραπεία.
* Το 2015 εγκρίθηκε στη χώρα μας η κυκλοφορία σχετικού φαρμακευτικού σκευάσματος.
* Από τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ιχθυοκαλλιέργειες (σε χιλιάδες δείγματα ζωικών ιστών) έχουν διαπιστωθεί ελάχιστες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.»

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.