Τεοτιχουακάν: ο τόπος που γεννήθηκαν οι θεοί ή το σπίτι των θεών Τέο = θεός / ουακάν = οίκος
Η πόλη των Μάγια στο σημερινό Μεξικό έχει μυστηριώδη προέλευση.
Το όνομα Teōtīhuacān δόθηκε από τους Νατουάτλ- Αζτέκους , αιώνες μετά την πτώση της πόλης γύρω στο 550 μ.Χ.
Ο όρος του ονόματος μεταφράζεται ως “τόπος γεννήσεως των θεών”, ή “τόπος όπου οι θεοί γεννήθηκαν”. Mύθους που λέγεται ότι συμβαίνουν στο Teotihuacan.
Ο σπουδαστής Nahuatl Thelma D. Sullivan ερμηνεύει το όνομα ως “τόπο εκείνων που έχουν τον δρόμο των θεών.” Αυτό συμβαίνει επειδή οι Αζτέκοι πίστευαν ότι οι θεοί δημιούργησαν το σύμπαν σε αυτό το σημείο.
Ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες πόλεις του δυτικού ημισφαιρίου.
Και η προέλευσή της είναι ένα μυστήριο.
Χτίστηκε με τα χέρια, σε περισσότερο από χίλια χρόνια (από σήμερα) στο κεντρικό Μεξικό.
Αλλά οι Αζτέκοι, κατεβαίνοντας στον εγκαταλελειμμένο τόπο, χωρίς αμφιβολία με αυτό που είδαν, έδωσαν το σημερινό του όνομα: Teotihuacan.
Περιγραφή
Ένας φημισμένος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού, το Teotihuacan έφτασε στο τέλος του μεταξύ 100 π.Χ. και 650 μ. χ. Καλύπτει 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υποστηρίζει πληθυσμό εκατό χιλιάδων κατοίκων.
Ήταν η μεγαλύτερη πόλη οπουδήποτε στο δυτικό ημισφαίριο πριν από το 1400. Είχε χιλιάδες οικιστικές ενώσεις και δεκάδες πυραμιδικούς ναούς, συγκρίσιμοι με τις μεγαλύτερες πυραμίδες της Αιγύπτου.
Είναι περίεργο ότι το Teotihuacan, το οποίο περιέχει έναν ογκώδη κεντρικό δρόμο (οδός των νεκρών) και κτίρια όπως ο ναός του ήλιου και ο ναός του φεγγαριού, δεν έχει στρατιωτικές δομές – αν και οι ειδικοί λένε ότι υπήρχε στρατιωτική και πολιτιστική παρουσία στην περιοχή ήταν έντονη.
Ποιος το έχτισε;
Οι εκεί αρχαιολόγοι λένε ότι τα ορατά επιφανειακά ερείπια της περιοχής έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς. Αλλά μόνο ορισμένα κομμάτια έχουν ανασκαφεί.
Οι μελετητές έδειξαν κάποτε την κουλτούρα του Toltec. Άλλοι σημειώνουν ότι ο Τολτέκ κορυφώθηκε πολύ αργότερα στο ζενίθ του Teotihuacan, υπονομεύοντας αυτή τη θεωρία. Μερικοί μελετητές λένε ότι ο πολιτισμός Totonac ήταν υπεύθυνος.
Ανεξάρτητα από τους κύριους κατασκευαστές της, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Teotihuacan φιλοξένησε ένα συνονθύλευμα πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των Maya, Mixtec και Zapotec.
Μια θεωρία λέει ότι ένα ηφαίστειο που ξέσπασε ανάγκασε ένα κύμα μεταναστών να έρθει στην κοιλάδα του Teotihuacan και ότι αυτοί οι πρόσφυγες είτε έχτισαν είτε ενίσχυσαν την πόλη.
Οι ανασκαφές
Οι κύριες ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή Rubén Cabrera, αρχαιολόγο του Μεξικού, βρίσκονται στην πυραμίδα της Σελήνης. Ήταν εκεί, κάτω από στρώματα βρωμιάς και πέτρας, που οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η εμπιστοσύνη των αρχιτεκτόνων του Teotihuacan συνδυάστηκε με μια πολιτισμική τάση για βιαιότητα και ανθρώπινη και ζωική θυσία.
Μέσα στο ναό, οι ερευνητές βρήκαν θαμμένα ζώα και σώματα, με κεκαλυμμένα κεφάλια, τα οποία θεωρούνταν προσφορές σε θεούς ή αγιασμό για διαδοχικά στρώματα της πυραμίδας, όπως χτίστηκε.
Είχα την τιμή να βρεθώ στις πυραμίδες αυτές για μια ολόκληρη ημέρα και να τα δω και εγώ με το δικό μου διαφορετικό μάτι.. Βρέθηκαν πολλά σύμβολα και εικόνες, χρώματα, κολόνες που μου θύμισαν Μίνωα.
Είναι νωρίς ακόμα, ειδικά για αυτές τις πυραμίδες να πω περισσότερα , αλλά ένα μονάχα ξέρω να πω ότι η αρχιτεκτονική και ο τρόπος που χτίστηκαν δεν είναι τυχαίος, όπως και η ονομασία σε κάθε μαίανδρο που έβλεπα τον έλεγαν σύμβολο Γκρέκας.
Αλλά αυτό που όλους έχουν προβληματίσει (ίσως να ξέρουν αλλά δεν θέλουν να το πουν) ποιοι είναι οι προ Ατζέκοι; ή οι προ Μάγια; Αυτό το Γκρέκα από πού βγαίνει;. Αυτή ακόμα είναι η αρχή.. Έχω να σας δείξω πολλές φωτογραφίες με ελληνικά σύμβολα από τα (Παλάτια των Ελλήνων). Σύντομα.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.