Φωτιά στα σπίτια που έχτισαν με κόπο και στερήσεις βάζουν οι Αρμένιοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Δεν θ’ αφήσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους»… λένε με πίκρα στους ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή. Έτσι αποκαλούν τους Αζέρους… Τούρκους.
“Μας ξεριζώνουν από τη γη μας. Ως τα μεσάνυχτα πρέπει να έχουμε φύγει… Όλοι οι Αρμένιοι θα κάψουμε τα σπίτια μας…”.
Ένας ευγενικός λαός πολέμησε με πάθος για τα δίκαιά του, για τις πατρογονικές του εστίες και προδόθηκε. Η επώδυνη, τριμερής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, βρίσκει τους Αζέρους να ελέγχουν πλέον ένα τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον λαό της Αρμενίας βυθισμένο στην οργή και τη θλίψη.
Ένας λαός, όμως, που δεν γονατίζει εύκολα… «Τίποτε δεν τελείωσε»… λένε. «Θα επιστρέψουμε στη γη μας και θα δικαιωθούμε».
Η κοινή μας μοίρα…
Αντιμετωπίζουμε, ως Έλληνες, με απάθεια το δράμα ενός λαού που αγωνίζεται με σθένος απέναντι σε ασύμμετρα ισχυρές δυνάμεις. Κι όμως, με το λαό αυτό μας συνδέει μια μοίρα κοινή (Γενοκτονίες από τους νεότουρκους, Ορθοδοξία, κ.ά.), μια διαχρονική σχέση συμπάθειας και αλληλεγγύης. Πόσο παλιά είναι αυτή η κοινή μοίρα; Ας δούμε τι μας λέει ο Γεωγράφος «Στράβων».
Οι Αργοναύτες και ο Άρμενος
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Στράβωνα, όταν ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία έφτασε στην Κολχίδα είχε μαζί του τον Θεσσαλό ήρωα Άρμενο. Οι Αργοναύτες διέσχισαν την Κασπία θάλασσα, την Ιβηρία, τη Μηδία και μεγάλο μέρος της Αρμενίας. Το όνομα στη χώρα το έδωσε ο Άρμενος ο οποίος έμεινε μόνιμα εκεί μετά την Αργοναυτική Εκστρατεία, ενώ και σήμερα η παραδοσιακή φορεσιά των Αρμενίων θεωρείται θεσσαλική.
Η καταγωγή του Θεσσαλού Άρμενου ήταν από το Αρμένιο. Μια πόλη ανάμεσα στις Φερές (Βελεστίνο) και τη Λάρισα, στη λίμνη Κάρλα (αρχαία Βοιβηίς). Αυτός και οι σύντροφοί του έδωσαν και το όνομα στον ποταμό Άραξη της Αρμενίας γιατί έμοιαζε με τον Πηνειό που στην αρχαιότητα λεγόταν κι αυτός Άραξης. Οι Αργοναύτες, μάλιστα, ήταν αυτοί που δημιούργησαν το άνοιγμα για την διοχέτευση του ποταμού στην Κασπία θάλασσα και την εμφάνιση της Αραξηνής πεδιάδας, μιμούμενοι την ανάλογη διάνοιξη της κοιλάδας των Τεμπών.
Αρκετοί, ακόμα, αρχαίοι συγγραφείς ασχολήθηκαν με την Αρμενία, μεταξύ άλλων και ο Ξενοφών, ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτει μια χώρα κατοικημένη ήδη από τα βάθη της Παλαιολιθικής εποχής.
Ελένη Α. Παπαδοπούλου
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.