Ερευνώντας δείγματα ασθενών με Covid-19 σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει χιλιάδες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Μία από τις μεταλλάξεις, ευρέως διαδεδομένη, φέρει το όνομα Ν439Κ και επηρεάζει την πρωτεΐνη με την οποία μολύνει ο ιός τα ανθρώπινα κύτταρα και την οποία καταπολεμούν τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακυρώνει τα αντισώματα

Η μετάλλαξη αυτή εξουδετερώνει όχι μόνο τα φυσικά αντισώματα του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και κάποια από τα μονοκλωνικά αντισώματα που παράγονται για θεραπείες και πολλά εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, η δυνατότητα του SARS-CoV-2 να μεταλλάσσεται για να ακυρώνει την ανοσιακή «ασπίδα» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ως προς την θεραπευτική αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αντισώματα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 12 χώρες και έχει εμφανιστεί ανεξάρτητα τουλάχιστον 2 φορές.

Η ομάδα των ερευνητών

Η ερευνητική ομάδα που έκανε τις μελέτες και τη σχετική δημοσίευση αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων χωρών με επικεφαλής τον Dr David Robertson του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΩΝ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Την είδηση δημοσίευσε το περιοδικό «Nature» με βάση σχετικό προδημοσίευμα των ερευνητών στο bioRvix.

Η προδημοσίευση των ερευνητών στο bioRvix εδώ:https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.04.355842v1

Εικόνα: pixabay.com

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.