Γράφει ο Φώτης Τούμπανος
Η χώρα όπου οι κάτοικοι της μιλάνε Ελληνικά & γιορτάζουν την 25η Μαρτίου & την 28η Οκτωβρίου
Και όμως υπάρχει μια μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου πάνω από 6000 κάτοικοι της μιλούν Ελληνικά. Δείτε πόσο μοιάζουν οι σημαίες της Ελλάδας και της Ουρουγουάης!
Ο λόγος για την Ουρουγουάη όπου σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.
Μάλιστα η «λατρεία» για την Ελλάδα δεν σταματάει εκεί αφού στο σχολείο μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και γιορτάζουν τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου.
Δρόμοι, πλατείες, με Ελληνικά ονόματα
Επιπλέον, με μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Μοντεβίδεο, αλλά και σε άλλες πόλης της
Ουρουγουάης των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, κάποιος θα καταλάβει ότι αυτό δεν είναι μια υπερβολή! Αφού υπάρχουν δρόμοι και πλατείες, (πάνω από 23 μόνο στο Μοντεβίδεο), με ελληνικά ονόματα και αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων.
Φυσικά αυτό δεν έχει γίνει τυχαία αφού υπάρχει η επιρροή των Ελλήνων μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στην χώρα την δεκαετία του 20 του 50 και του 60.
Ως αποτέλεσμα σήμερα ζουν πάνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν τά ελληνικά.
Βιβλιοπωλεία με Ελληνικά Βιβλία
Και η αγάπη για την Ελλάδα, δεν φαίνεται να σταματάει εκεί αφού ακόμα, και σε μικρά βιβλιοπωλεία κάποιος μπορεί να βρει βιβλία του Καββαδία και του Καβάφη, ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό ρυθμό.
Οι Ουρουγουανοί δηλώνουν Ελληνολάτρες
Η Ουρουγουάη διαθέτει επίσης ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα.
Η είσοδος στα Πανεπιστήμια είναι δωρεάν, το επίπεδο των μαθημάτων είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που σπουδάζουν στην Ουρουγουάη.
Το παράδοξο είναι το γεγονός ότι έχει κατοίκους που λατρεύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η χώρα τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δέχτηκε πολλούς ‘Έλληνες μετανάστες. Στο λιμάνι έφτασαν πλοία με Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες που δοκίμασαν την τύχη τους σε αυτή την άγνωστη χώρα.
Η εκπαίδευση στην Ουρουγουάη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και από μικρά παιδιά μαθαίνουν για την Ελλάδα.
Ένα δημόσιο σχολείο στην Ουρουγουάη ονομάζεται Grecia (Ελλάδα).
Οι μαθητές είναι όλοι τους παιδιά Ουρουγουανών.
Το ίδιο και οι δάσκαλοί τους.
Όμως κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν σαν Έλληνες. Τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα.
Επιπλέον η Ουρουγουάη ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1821, ενώ το 1916 το La Colectividad Helénica de Montevideo ιδρύθηκε στο Μοντεβιδέο ως κέντρο για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. Βλέπουν ελληνικές ταινίες και πολλά ελληνικά τηλεοπτικά σήριαλ. Σαν δεύτερη γλώσσα έχουν ψηφίσει να είναι η ελληνική.
Τελικά η Ελλάδα είναι αναγνωρισμένη στην κεντρική και νότια Αμερική για την ιστορία της τον πολιτισμό τους την μουσική της την κουλτούρα της και την γλώσσα τους αφού όπως ξέρουμε το 80% από τα ισπανικά (Ις Πάναν Θεός =ΙΣΠΑΝΟΣ (ανορθόγραφα)) είναι ελληνικά, όσο για την θρησκεία τους ένα μόνο θα σας πω που το λέω πάντα και παντού.
Τον Θεό τους τον λένε Dias Δίας.
Ίδρυμα Maria Tsakos, Ουρουγουάη
Το Ίδρυμα Maria Tsakos ιδρύθηκε στο Μοντεβιδέο τον Μάρτιο του 1978 εμπνευσμένο από την αγάπη των Ουρουγουάων για το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμό. Το Ίδρυμα εξελίχθηκε σε ένα βασικό κέντρο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην άλλη πλευρά του κόσμου, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία της πρώην Μαρίας Τσάκου, κόρης του καπετάνιου Τσάκου.
Μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα συνεχίζει, με τεράστια επιτυχία, το έργο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, προωθώντας στοιχεία τόσο του αρχαίου όσο και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και αυτό το έργο συνέβαλε στην εδραίωση της εκτίμησης της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας της Ουρουγουάης , μαζί με τον θαυμασμό των Ουρουγουάων για την Ελλάδα. Επιπλέον, ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ισπανόφωνων λαών της Λατινικής Αμερικής.
Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης. Από το 1992, μετά την υπογραφή συμφωνίας, μαθήματα Νεοελληνικής γλώσσας διδάσκονται στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο «Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας» της Ουρουγουάης, με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του Ιδρύματος. Το 1999 το Ίδρυμα αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ως το επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Ελληνικής Γλώσσας για μαθητές από την Ουρουγουάη καθώς και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Το Ίδρυμα έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στη ζωή της Ελληνικής διασποράς, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Νότιας Αμερικής, και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων της κοινότητας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο των Ελλήνων στο Εξωτερικό, και άλλους φορείς της Διασποράς.
Μαζί με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, το Ίδρυμα προωθεί επίσης συστηματικά και μεθοδικά τον αρχαίο, σύγχρονο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Το ίδρυμα υποστηρίζει περαιτέρω έναν αριθμό φοιτητών για μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Για τον καπετάνιο P.N. Τσακό και την οικογένειά του, η λειτουργία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή υπερηφάνειας.
Τα συμπεράσματα όπως πάντα λέω είναι δικά σας.
Σας παρακαλώ εάν γνωρίζεται για άλλους ελληνικούς ξεχασμένους πολιτισμούς σε άλλα κράτη θέλω να μου στείλετε γράμματα στο μέσεντζερ ή στο email μου
nemesis2004@hotmail.com
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.