του Πέτρου Καπερναράκου
Ένας σεισμός, επιφανειακός, στα δύο χιλιόμετρα ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, σίγουρα θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές στην περιοχή που θα ΄΄κτυπήσει”!

Οι ζημιές σε Σάμο και Σμύρνη είναι τεράστιες, όμως είναι εμφανής η διαφορά των καταστροφών μεταξύ των δύο πόλεων!
Στη Σάμο δύο νεκρά παιδιά, λυπηρό γεγονός, άτυχα, γιατί την ώρα του σεισμού περνούσαν από ένα στενό δρομάκι για να πάνε σπίτι τους ενώ πριν λίγο είχαν σχολάσει από το σχολείο τους! Τα καταπλάκωσε τοιχίο εγκαταλελειμμένου σπιτιού!
Υλικές ζημιές στη Σάμο; αρκετές σε εγκαταλελειμμένα σπίτια! αυτά τα σπίτια τα γνωρίζει ο τοπικός πληθυσμός και κρατιέται μακριά τους. Στα κατοικημένα; Ναι έγιναν ζημιές όχι όμως της έκτασης που έγιναν στην Σμύρνη!
Δεκαεφτά νεκροί μέχρι στιγμής οι νεκροί στην Σμύρνη και πάνω από εφτακόσιους οι τραυματίες. Και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει ο αριθμός καθώς πάρα πολλά σπίτια έχουν γκρεμιστεί!

Γιατί ο εγκέλαδος χτύπησε τόσο ”σκληρά” την Τουρκική πόλη; Ένα μεγάλο ερώτημα έχει γεννηθεί για τους επιστήμονες όλου του κόσμου!
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στην ΕΡΤ, ”«πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με συντονισμό της σεισμικής κίνησης σε μια απομακρυσμένη απόσταση της τάξης των 50 χιλιομέτρων, όπου βρήκε πρόσφορο έδαφος και χαλαρές αποθέσεις, στις οποίες αποθέσεις ήταν δομημένες οι κατασκευές που κατέρρευσαν».

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι ”«ένας δεύτερος λόγος είναι ότι υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν τεράστιες τεκτονικές δομές με διεύθυνση Βοράς – Νότος, και όχι Ανατολή – Δύση που έχουμε το ρήγμα. Οι τεκτονικές δομές αυτές διευκόλυναν ώστε η σεισμική ενέργεια να διοχετευτεί προς το βόρειο κομμάτι».
Φαίνεται ότι το σεισμικό κύμα κινήθηκε προς εκείνο το κομμάτι της Σμύρνης, ενώ αν ξανακάνει δυνατό σεισμό θα φύγει ανατολικά προς την χερσαία ζώνη της Σμύρνης!
Ο κ. Αθανάσιος Γκανάς τόνισε, ότι η αντισεισμική θωράκιση στην χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο απ αυτό της γείτονος, και είναι ένας λόγος που άντεξε η Σάμος!

Όσον αφορά το τσουνάμι, πιθανολογούμε ότι έπαιξε ρόλο η μορφολογία του πυθμένα του κόλπου της Σμύρνης!αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κύματα να αποκτούν ύψος, γι αυτό και είδαμε τόσες καταστροφές στο λιμάνι της Σμύρνης!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.