της Μαρίας Μπαστούνη

Ακόμα μία χώρα μετά την Ιορδανία, την Ισπανία, την Ελλάδα, η Γαλλία κήρυξε και επίσημα απαγόρευση κυκλοφορίας από την 21:00 βραδινή ως την 6:00 πρωινή ώρα Ελλάδος. Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει πλέον η επιδημία στη χώρα των Λουδοβίκων. Ιορδανία, Ισπανία, Ελλάδα έχουν μπει στο γαϊτανάκι του lockdown εδώ και λίγα 24ωρα.
Ναι, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του φαινόμενου αλλά όχι η λύση. Μέσα σε όλο αυτό το χαμό δηλώσεων και επικοινωνιακών μπερδεμάτων υπάρχει και ένας “κύκλος” ατόμων που αμφισβητεί την ανάγκη του εγκλεισμού και θεωρεί πως είναι ένα προπέτασμα καπνού για επερχόμενα γεγονότα.
Μετά την κήρυξη απαγόρευσης, ο Γάλλος πρόεδρος στόχευσε καθαρά και αναπάντεχα στην εξάλειψη των τζιχαντιστών θυλάκων που δρουν στη χώρα του . Μία απόφαση που βρήκε θετική ανταπόκριση από μεγάλος μέρος του πληθυσμού.
Κατά τη γνώμη των λίγων αυτών ανθρώπων ένα lockdown είναι ικανό να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση οποιουδήποτε “χτυπήματος” και ένας τρόπος να μην συρθεί η Γαλλία σε άμεσο πόλεμο με χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες έχει ήδη αρκετά προβλήματα.
Ένα από αυτά είναι η εσπευσμένη ανάκληση του πρέσβη της από την Τουρκία θέλοντας έτσι να υπενθυμίσει στην συγκεκριμένη χώρα πως ναι μεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχουν κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα αλλά ένας Πρόεδρος δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τις ζωές των πολιτών του απέναντι στην τρομοκρατία.
Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στον πόλεμο που έχει ανάψει ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η “Ομάδα του Μινσκ” που αποτελείται από την Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ προσπαθούν να σταματήσουν αυτή τη φονική διαμάχη με αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και νουθεσίες από το 1990 χωρίς όμως αποτέλεσμα ενώ η Τουρκία από την πλευρά της υποστηρίζει φανερά τους Αζέρους στο δικαίωμα τους για επέκταση των συνόρων τους. Το Αρμενικό ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη δύση με συλλόγους να δημοσιεύουν στοιχεία της γενοκτονίας το 1915 και καταφέρνοντας με τούτο τον τρόπο να αναγνωριστεί από 32 χώρες.
Η αιτία φυσικά είναι μία. Υδρογονάνθρακες. Το μήλον της Έριδος εδώ και αιώνες. Όλοι γνωρίζουν πως κανένας από τους δύο λαούς δε θα είναι νικητής. Οι εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα συμβάλουν στη λήξη του πολέμου όταν αποφασίσουν οι ίδιες.
Όσο για εμάς το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα έρθει η ώρα να βγούμε από τον Δούρειο Ίππο

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.