Καλύτερος προορισμός για τα Χριστούγεννα φαίνεται να είναι η περιοχή της Μάνης, σύμφωνα με όσα λένε οι ξενοδόχοι της περιοχής και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, αφού η ζήτηση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα!
Ίσως η μη εμφάνιση κορονοϊού στην περιοχή, να παίξει σημαντικό ρόλο για την επισκεψιμότητα των Χριστουγέννων!
Αυτή την εποχή παρατηρείται αρκετή προσέλευση Ευρωπαίων τουριστών, αλλά και από άλλες χώρες, έχοντας σαν στόχο να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών τους στην περιοχή!

Θα ταξιδέψω αρκετά χρόνια πίσω, κάπου στο 1970-76, μαθητής τότε του δημοτικού στο Βαχό, που περιμέναμε πως πως να έρθουν τα Χριστούγεννα να φωτίσουμε το αστέρι που είχαμε φτιάξει από καλάμια στο σχολείο και να ξεκινήσουμε πρωί-πρωί αχάραγο να πάμε στις γειτονιές και στα ξεμόνια να πούμε τα κάλαντα!
Με τα πόδια βέβαια γιατί ούτε δρόμοι υπήρχαν, ούτε αυτοκίνητα, παρά μόνο καλντερίμια και μονοπάτια! Για να γυρίσουμε το μεσημέρι κουρασμένοι από το περπάτημα και από τις τρέλες που κάναμε στο δρόμο και να μοιράσουμε ότι μας είχαν κεράσει στις πόρτες των νοικοκυραίων που είχαμε πεί τα κάλαντα!
Θυμάμαι, δυναμώναμε την φωνή μας όταν φτάναμε να πούμε ” για σφάξτε μας τον κόκορα, σφάξτε σφαξτέ μας και την κότα, και δώστε μας τον κόπο μας, να πά να πάμε σ’ αλλη πόρτα”, θέλοντας έτσι να προτρέψουμε τους νοικοκυραίους να μας δώσουν περισσότερα!

Θλίβομαι σήμερα γιατί βλέπω συχνά κασετόφωνα να παίζουν τα κάλαντα, πόρτες να μην ανοίγουν για τους πουν τα κάλαντα και διάφορα άλλα! Μήπως χάσαμε την επαφή με την πραγματικότητα; Μήπως χάσαμε την επαφή με την κοινωνικότητα; Μήπως ξεχάσαμε τα όμορφα παιδικά μας χρόνια, αυτά που έπρεπε να διδάξουμε στα παιδιά μας, ενώ τα αφήσαμε να χαθούν στους κόλπους της τεχνολογίας και στον ανύπαρκτο κόσμο του ιντερνετ; Οδηγήστε τα παιδιά σας στο χωριό να βιώσουν αισθήματα και συναισθήματα του βουνού, του κάμπου, της πέτρας και της αγριλιάς!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.