Ένα από τα παλαιότερα φυτά της ελληνικής γης, μετά τη φάβα και τα υπόλοιπα όσπρια, τα Λούπινα αρχίζουν και αυτά να κάνουν την εμφάνισή τους σε καταλόγους εστιατορίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Κατατάσσονται μεν στα όσπρια αλλά η θρεπτική τους αξία είναι ανώτερη των άλλων. Σύμφωνα με έρευνες, τα Λούπινα, είναι το πλέον κατάλληλο συστατικό για μια διατροφή βασισμένη σε οργανικά στοιχεία, στην ωμοφαγία, και φυσικά σε όσους παρουσιάζουν πρόβλημα με την γλουτένη.

-Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ζαχάρου – δύο σοβαρές παθήσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και οι ειδικοί προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με φυσικούς πλέον τρόπους
-Έχουν λίγες θερμίδες, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες γι αυτό εντάσσονται ευχάριστα από τους διατροφολόγους σε δίαιτες για απώλεια βάρους.
-Όπως προ είπαμε δεν περιέχουν γλουτένη, ένα φαινόμενο που έχει έξαρση τα τελευταία χρόνια ειδικά σε πολύ νεαρές ηλικίες.
Ήδη γνωστό στους αρχαίους Έλληνες, αποτελούσαν μέρος της νηστείας πριν από μεγάλες εορτές ως αποτοξίνωση και κάθαρση, κάτι ανάλογο με το σήμερα.
“Η τροφή των φτωχών” όπως και ονομάζεται, έχει γίνει ένας εκλεκτός μεζές είτε κατά τη διάρκεια των νηστειών είτε ως ορεκτικό πριν το κυρίως γεύμα, πάντα συνοδευόμενο από το εκάστοτε αφέψημα.
Ούζο ή τσίπουρο στην Μάνη, ρακί ή τσικουδιά στην Κρήτη.
Ο τρόπος μαγειρέματος απλός. Άλλοι τα προτιμούν ως σαλάτα και άλλοι ως αλοιφή. Απαραίτητα, βέβαια τα συνοδευτικά καρυκεύματα, λαχανικά (κρεμμύδι) και το λάδι.
Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν οι υποδομές για ευρεία καλλιέργεια των Λούπινων ούτε και η κατάλληλη προώθηση του προϊόντος από φορείς που σχετίζονται με τη διατροφή.
Η προσπάθεια των επιστημόνων του συγκεκριμένου τομέα προσπαθεί να αντικαταστήσει την σόγια με τα Λούπινα.
Ας τους ευχηθούμε να το καταφέρουν και να μην χαθεί ακόμα μια “αξία” της ελληνικής γης

Μαρία Μπαστούνη

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.