Του Πέτρου Καπερναράκου

Έφτασε λοιπόν ο καιρός του μαζέματος των ελιών! σιγά σιγά ετοιμάζουμε τα σύνεργα, λανάρες, ελαιοσυλλεκτικά, λιόπανα, αλλά και το κυριότερο το κολατσιό μας! Τηγανίδες, γαύρο η σαρδέλα σαβόρι, τυρί κατσικίσιο, παξιμάδια, λαδορίγανη και πάει λέγοντας και κανένα σακουλάκι λούπινα για την λιγούρα!

Άντε να ξαμοληθούμε κατά κει σαμπαν στα καμπινάρια να ξεκινήσουμε το λιομάζωμα!
Θυμάμαι πριν χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν δρόμοι, πεντέμισι η ώρα έκανε η κυρά-Ξανθίππη εγερτήριο, και στις εξήμιση όλοι στο δρόμο για το χωράφι! Ο Αράπης, το μουλάρι μας, φορτωμένος με τα απαραίτητα της ημέρας ανέβαινε τον ανήφορο και εμείς γραμπώναμε τα σχοινιά που κρέμονταν από το σαμάρι για να μας τραβάει στον ανήφορο και ν’ ανεβαίνουμε ξεκούραστοι!
Σας ερχόταν η ώρα να πάνε τα σακιά με τις ελιές στο λιοτρίβι, φώναζε ο άρχοντας του σπιτιού ο πατέρας μου! Την νταμιτζάνα την πήρατε; εννοούσε το πεντάλιτρο γυάλινο μπουκάλι για το άθερμο λάδι, το φάρμακο όπως έλεγε για πολλά!
Νάμαστε λοιπόν στο λιτριβείο και οι λιτριβάρηδες ρίχνουν τον καρπό στο μεγάλο χωνί στο πάτωμα για να ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής του λαδιού! Ρώτησα τον ιδιοκτήτη πόση ώρα θέλουμε για να τελειώσουμε και μου είπε περίπου τρεις ώρες!
-Γιατί πατέρα δεν πηγαίναμε στο καινούργιο να τελειώσουμε γρήγορα; ρώτησα!
Γιατί δεν έχει λιθάρια, μου είπε!
-Και ποιά η διαφορά;
-Τα λιθάρια γλυκαίνουν το λάδι, μου απάντησε!
Μετά από κάμποση ώρα έρχεται ένας λιτριβάρης και παίρνει την νταμιτζάνα! Πάει πίσω από το πιεστήριο και με μια σέσουλα γεμίζει την νταμιτζάνα από το ”λυμπί” όπως το ονόμαζαν!
-Τι είναι αυτό; ρώτησα!
-Άθερμο λάδι μου αποκρίθηκε!
Δηλαδή;
-Λάδι που δεν έχει περάσει από επεξεργασία ζεστού νερού, μου αποκρίθηκε πάλι!
Έμεινα με την απορία, ελπίζοντας κάποια στιγμή να μάθω τι είναι και που χρησιμοποιείται!

Την άλλη ημέρα, ένα γυάλινο μπουκάλι και το χωνί με μπόλικο βαμβάκι μέσα ήταν έτοιμα να φιλτράρουν το άθερμο λάδι! Κάποια στιγμή και ενώ ο πατέρας μου έριχνε σιγά σιγά, άρχισε να τρέχει μέσα στο μπουκάλι το καθαρό άθερμο λάδι!

Φάρμακο για το στομάχι…

Βέβαια, τώρα με την χρήση του διαδικτύου, μπορεί ο καθένας να πληροφορηθεί τι είναι το άθερμο ελαιόλαδο και πως παράγεται!
Θα αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός που αφορά την χρήση του άθεμου ελαιόλαδου! Δασκάλα του Νηπιαγωγείου Αρεόπολης την σχολική χρονιά 2018-2019 μου εξομολογήθηκε σε συζήτηση ότι και αυτή και τα δύο από τα τρία κορίτσια της υπόφεραν από το στομάχι! Της πρότεινα να της κάνω δώρο ένα μπουκάλι άθερμο ελαιόλαδο! Της εξήγησα την χρήση του και γυρνώντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων θα μου έλεγε τα αποτελέσματα!
Πραγματικά όταν γύρισε μου έφερε δώρο ένα πεντόλιτρο τσίπουρο! Μας έσωσες μου είπε! Μπορείς να μας δώσεις και άλλο; Φυσικά της έδωσα άλλα τρία λίτρα γιατί κατάλαβα ότι το είχαν ανάγκη!

Μπορείτε λοιπόν φίλοι μου να πληροφορηθείτε από το διαδίκτυο τι είναι το άθερμο ελαιόλαδο, το οποίο σημειωτέον μπορεί να βγεί εύκολα σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο βγάζω το λάδι από τις ελιές μου, και αν δεν βρείτε κάπου αλλού τότε επικοινωνήστε μαζί μου στο: 6907005789 Πέτρος Καπερναράκος, για να σας προμηθεύσω!
Δοκιμάστε όμως και το κανονικό λάδι από παραδοσιακό ελαιοτριβείο! Πιθανολογώ ότι θα σας ικανοποιήσει η γεύση του, η μυρωδιά του και η κρεμώδης υφή του!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.