Η λίμνη Victoria στην ανατολική Αφρική, ανάμεσα σε Κένυα, Τανζανία και Ουγκάντα, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μετεωρολογική έρευνα και πρόβλεψη, σχετικά με τις ισχυρές και συχνά θανατηφόρες καταιγίδες που προκύπτουν στην περιοχή γύρω (το απόγευμα) και πάνω (το βράδυ) από τη λίμνη αυτή. Μάλιστα, πολλές φορές συνοδεύονται και από σίφωνες μέσα στη λίμνη τη νύχτα. Ο συνδυασμός της τοπογραφίας γύρω από τη λίμνη και του μεγέθους αυτής (επιφάνεια ~60000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), είναι που κάνουν ενδιαφέρουσα την παρατήρηση του επαναλαμβανόμενου αυτού μοτίβου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 4000 ψαράδες/χρόνο σκοτώνονται μέσα στη λίμνη αυτή από τις ισχυρές καταιγίδες που κατά κανόνα προκύπτουν σχεδόν κάθε βράδυ, για το τρίμηνο από τον Μάρτιο ως τον Μάϊο!

Την ημέρα, η ξηρά θερμαίνεται ταχύτερα από την υδάτινη επιφάνεια της λίμνης. Η αύρα μεταφέρει τις υγρές αέριες μάζες πάνω από την ξηρά και η θέρμανση της τελευταίας, τις ανυψώνει. Το φαινόμενο είναι εντονότερο πέριξ των ορεινών όγκων που βοηθούν στην ανύψωση των υγρών και θερμών αερίων μαζών. Η ανύψωση αυτών των μαζών οδηγεί σε διαστολή τους (καθώς ψηλότερα υπάρχει χαμηλότερη πίεση) και ψύξη τους, άρα συμπύκνωση σε νέφη και βροχή/καταιγίδα.

Την νύχτα, η ξηρά ψύχεται ταχύτερα από την υδάτινη επιφάνεια της λίμνης που διατηρείται ζεστή. Έτσι υπάρχει σύγκλιση των επιφανειακών ανέμων προς τη λίμνη (κάτι σαν αντίθετη αύρα), με αποτέλεσμα την ανύψωση των υγρών και θερμών αερίων μαζών της λίμνης πάνω από αυτήν.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά κανόνα, η ένταση των απογευματινών καταιγίδων πάνω από την ξηρά, δίνουν μια ιδέα και για την ένταση των νυχτερινών καταιγίδων πάνω από τη λίμνη. Η εξήγηση που δίνεται, είναι πως ισχυρές καταιγίδες στην ξηρά το απόγευμα, βοηθούν στην περαιτέρω ψύξη της, με αποτέλεσμα η διαφορά θερμοκρασίας ξηράς-νερού το βράδυ να είναι ακόμη εντονότερη, και να οδηγεί σε ισχυρότερη σύγκλιση των ανέμων πάνω από τη λίμνη (άρα και ισχυρότερες ανοδικές κινήσεις των αερίων μαζών που συνεπάγονται ισχυρότερες καταιγίδες).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.