Το σύστημα LUMI της HP θα προσφέρει ισχύ έως 552 petaflops
Σύμβαση 144,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του υπερυπολογιστή LUMI της Hewlett-Packard υπέγραψε την Τετάρτη η η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC JU), η οποία συγκεντρώνει ευρωπαϊκούς πόρους για την αγορά τεχνολογιών παγκόσμιας κλάσης

Ο υπερυπολογιστής LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) θα εγκατασταθεί στη Φινλανδία υπό τη διαχείριση της κοινοπραξίας LUMI, στην οποία συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο σύστημα, το οποίο προγραμματίζεται θα τεθεί σε λειτουργία περίπου στα μέσα του 2021, θα έχει υπολογιστική ισχύ άνω των 375 petaflops και θα μπορεί θεωρητικά να φθάσει ακόμη και τα 552 petaflops, δηλαδή όσο η συνδυασμένη επεξεργαστική ισχύς ενάμισι εκατομμυρίου φορητών υπολογιστών, κάτι που τον καθιστά έναν από τους πέντε κορυφαίους στον κόσμο.

Είχε προηγηθεί, στις 15 Οκτωβρίου, η ανακοίνωση ότι ο υπερυπολογιστής LEONARDO θα εγκατασταθεί στην Ιταλία, ενώ από τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν άλλοι τρεις υπερυπολογιστές για την Τσεχία, το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία. Ως το τέλος του 2020, η Κοινή Επιχείρηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει κι άλλους υπερυπολογιστές στη Βουλγαρία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Τα συστήματα θα είναι προσβάσιμες από όλους τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και θα επιτρέψουν την υλοποίηση εκατοντάδων νέων εφαρμογών στην τεχνητή νοημοσύνη, την εξατομικευμένη ιατρική, το σχεδιασμό φαρμάκων και υλικών, τη γονιδιωματική, τις μετεωρολογικές προβλέψεις, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Οι θετικές συνέπειες των υπερυπολογιστών στην κοινωνία είναι ήδη ορατές σε διάφορους τομείς, π.χ. στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο κορονοϊός και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, στη στήριξη της πράσινης μετάβασης, στην υποβοήθηση του αστικού και αγροτικού σχεδιασμού, στη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και στον έλεγχο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, χάρη στην χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ κοινοπραξία Exscalate4CoV, υπερυπολογιστές βοηθούν τους επιστήμονες να βρουν αποτελεσματική θεραπεία για την COVID-19.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία της ΕΕ «Προορισμός: Γη» που έχει στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής ακριβείας ψηφιακού μοντέλου της Γης, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τη διαχείριση των υδάτων και την περιβαλλοντική μοντελοποίηση.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής επενδύσει σχεδόν 327 εκατ. ευρώ σε υπερυπολογιστικά συστήματα. Η πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, θα επιτρέψει μελλοντικά πρόσθετες επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών.
in.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.