Κρίσιμα ερωτήματα για την αξιοπιστία των μεξικάνικων θεσμών αλλά και τον ρόλο των αμερικανικών υπηρεσιών θέτει η σύλληψη στις ΗΠΑ του πρώην υπουργού Αμυνας του Μεξικού για συνεργασία του με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος του Μεξικού επέκρινε το Σαββατοκύριακο τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε ιστορικά η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη χώρα του, μετά τη σύλληψη του μεξικανού πρώην υπουργού Αμυνας Σαλβαδόρ Σιενφουέγος από τις αμερικανικές αρχές στο Λος Αντζελες (Καλιφόρνια) την περασμένη εβδομάδα για διακίνηση ναρκωτικών, δυνάμει εντάλματος της DEA.

Ανεξέλεγκτη διαφθορά

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαρακτήρισε τη σύλληψη του στρατηγού ε.α. Σιενφουέγος τεκμήριο της ανεξέλεγκτης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωστόσο, επισήμανε επίσης πως καταφέρνει βαρύ χτύπημα σ’ έναν σημαντικό θεσμό της χώρας του, στον οποίο βασίζεται, τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που εκφράστηκε στη νότια πολιτεία Οαχάκα το Σάββατο, θύμισε πως η DEA συναλλασσόταν επί χρόνια με τον Σιενφουέγος, όπως και με τον Χενάρο Γκαρσία Λούνα, πρώην υπουργό Δημόσιας Ασφαλείας (2006-2012), που επίσης κατηγορείται από τις αρχές των ΗΠΑ για διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Την περίοδο αυτή, συνέχισε, αμερικανοί και μεξικανοί αξιωματούχοι επέτρεπαν εσκεμμένα να διακινούνται παράνομα όπλα με προορισμό τη μαύρη αγορά στο Μεξικό ώστε να εντοπίζουν το πώς έφθαναν στα καρτέλ και στους αρχηγούς των συμμοριών.

Αναρίθμητοι θάνατοι

Αυτό, υπογράμμισε, είχε αποτέλεσμα αναρίθμητους θανάτους. Μολαταύτα, μόνο Μεξικανοί καλούνται να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε.

«Γιατί μόνο οι Μεξικανοί που πήραν μέρος σε αυτές τις πράξεις αντιμετωπίζουν κατηγορίες και διώξεις, γιατί η DEA δεν κάνει την αυτοκριτική της, δεν επανεξετάζει την ανάμιξή της στις εσωτερικές υποθέσεις του Μεξικού;» διερωτήθηκε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Τα στελέχη της «μπαινόβγαιναν σε ετούτη τη χώρα με απόλυτη ελευθερία, έκαναν ό,τι ήθελαν», συμπλήρωσε.

Με δεδομένη την ανάμιξη της DEA, έκρινε ο αρχηγός του κράτους, η αμερικανική υπηρεσία θα όφειλε επίσης να δώσει λογαριασμό για τα πεπραγμένα της στο Μεξικό.

Αβολες ερωτήσεις

Η DEA δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου Λόπες Ομπραδόρ από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η σύλληψη του στρατηγού ε.α. Σιενφουέγος εγείρει άβολες ερωτήσεις όσον αφορά την πίστη που εκφράζει ο Λόπες Ομπραδόρ στις ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει αναθέσει όχι μόνο την αντιμετώπιση των καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά και τη φύλαξη ζωτικής σημασίας πολιτικών υποδομών.

Ο Σιενφουέγος ήταν υπουργός Aμυνας την περίοδο 2012-2018, επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.

in.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.