Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθιέρωσαν τη 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.
Το φετινό μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση – Μεγαλύτερη Πρόσβαση». Ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για την εξασφάλιση, διεθνώς, μεγαλύτερων κονδυλίων για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
Σε μια εποχή που ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί αστάθμητο παράγοντα που επηρεάζει ραγδαία τη σωματική και ψυχική ισορροπία, η ψυχική υγεία ταυτίζεται με τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τη ζωή.
Τα ζητήματα ψυχικής υγείας δεν αφορούν λίγους, “διαφορετικούς”, άγνωστους προς εμάς ανθρώπους. Αφορούν κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας στην οικογένεια, στην εργασία, στις κοινωνικές μας σχέσεις.
Τα συμπτώματα, η διαταραχή, το στίγμα δεν αποτελούν πλέον άλυτο γρίφο και άβολη συζήτηση αλλά καθημερινότητα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας μας υπενθυμίζει το χρέος μας να είμαστε έτοιμοι να συζητούμε για τις δυσκολίες, να τις αντιμετωπίζουμε και να τις προλαμβάνουμε.
Με την παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων φαίνονται να αυξάνονται. Ως παράγοντες κινδύνου κακής ψυχικής υγείας, θεωρούνται επίσης η απομόνωση και η αποξένωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι κακές κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο πόλεμος, οι φυλετικές διακρίσεις και το εργασιακό στρες. Η προαγωγή της ψυχικής υγείας και η πρόληψη της κακής ψυχικής υγείας επικεντρώνεται στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινωνία, με την ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομική και κάθε άλλου είδους υποστήριξη για την προώθηση της ψυχικής υγείας, πρέπει να αυξηθεί, ούτως ώστε να διατίθενται επαρκείς υπηρεσίες στα άτομα που τις χρειάζονται, αυξάνοντας τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή της κοινότητάς τους.
Παρατηρούμε ήδη τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν δεν αναλάβουμε σοβαρές δεσμεύσεις για την αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία αυτή τη στιγμή, οι συνέπειες για την υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές θα είναι εκτεταμένες.
Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας θα προσφέρει ευκαιρίες, κυρίως στο διαδίκτυο, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας, για όλους μας να κάνουμε κάτι που να επιβεβαιώνει τη ζωή: ως άνθρωποι, να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες για την υποστήριξη της δικής μας ψυχικής υγείας και για να υποστηρίξουμε φίλους και οικογένειες που αγωνίζονται. Να μην ξεχνάμε πως “Η δύναμή μας κρύβεται στην αδυναμία μας”
Ως εργοδότες, να λάβουμε μέτρα για την εφαρμογή προγραμμάτων ευεξίας των εργαζομένων.
Ως κυβερνήσεις, να δεσμευτούμε για τη δημιουργία ή την αύξηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για να εξηγήσουμε τι περισσότερο μπορεί και πρέπει να γίνει για να γίνει πραγματικότητα η φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους.
Η πολιτική για την ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί συντονισμένη δράση για έναν κοινό στόχο σε τέσσερις τομείς πολιτικής:
Πολιτική για τους νέους
Πολιτική υγείας
Πολιτική στο χώρο εργασίας
Κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020 μας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και τη δράση για μεγαλύτερη επένδυση στην Ψυχική Υγεία, αφού η νέα πραγματικότητα που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας έχει φέρει στην επιφάνεια και νέες ανάγκες. Κανείς δεν πρέπει να τις αγνοήσει!!!

Νεοκλής Κρητικός
Βουλευτής Λακωνίας
Νέα Δημοκρατία

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.