Ο Viracocha ήταν ο υπέρτατος θεός των Incas. Είναι επίσης γνωστός ως Huiracocha, Wiraqoca και Wiro Qocha. Θεωρούσε τον θεό δημιουργό ότι ήταν ο πατέρας όλων των άλλων θεών Inca και ήταν αυτός που σχημάτισε τη γη, τους ουρανούς, τον ήλιο, το φεγγάρι και όλα τα έμβια όντα. Όταν τελείωσε τη δουλειά του, θεωρήθηκε ότι ταξίδεψε σε όλη την έκταση της διδασκαλίας της ανθρωπότητας και έφερε τις πολιτισμένες τέχνες προτού να κατευθυνθεί προς τα δυτικά πέρα ​​από τον Ειρηνικό, να μην ξαναδεί ποτέ, αλλά να υποσχεθεί μια μέρα να επιστρέψει. Σε απουσία του, οι μικρότερες θεότητες ανέλαβαν το καθήκον να φροντίζουν τα συμφέροντα της ανθρώπινης φυλής, αλλά ο Viracocha παρακολουθούσε πάντοτε από μακριά την πρόοδο των παιδιών του.

Εναλλακτικά ονόματα
Ως ο ανώτατος θεός του παν-ανδικού δημιουργού, η πανταχού παρούσα Viracocha αναφέρεται συχνότερα από τον Inca χρησιμοποιώντας περιγραφές των διαφόρων λειτουργιών του και όχι το γενικότερο του όνομα που μπορεί να σημαίνει λίμνη, αφρό ή λιπαρά. Αυτά τα άλλα ονόματα, ίσως χρησιμοποιημένα επειδή το πραγματικό όνομα του θεού ήταν πολύ ιερό για να μιλήσει, περιελάμβαναν την Ilya (φως), τον Ticci (αρχή) και την Wiraqoca Pacayacaciq (εκπαιδευτή).

Ο Θεός του Δημιουργού
Πιστεύεται ότι τα ανθρώπινα όντα ήταν στην πραγματικότητα η δεύτερη προσπάθεια του Viracocha για τα ζωντανά πλάσματα, καθώς για πρώτη φορά δημιούργησε έναν αγώνα γίγαντες από πέτρα στην εποχή του σκότους. Ωστόσο, αυτοί οι γίγαντες αποδείχθηκαν αβάσιμοι και χρειάστηκε η Viracocha να τους τιμωρήσει στέλνοντας μια μεγάλη πλημμύρα. Στο μύθο όλοι αυτοί οι γίγαντες, εκτός από δύο, επέστρεψαν στην αρχική τους πέτρινη μορφή και αρκετοί θα μπορούσαν ακόμα να δουν πολύ αργότερα να στέκονται επιβλητικά σε τοποθεσίες όπως το Tiahuanaco (επίσης γνωστό ως Tiwanaku) και το Pukará.
Στη συνέχεια Viracocha δημιούργησε άνδρες και γυναίκες, αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποίησε πηλό. Τους έδωσε επίσης δώρα όπως τα ρούχα, τη γλώσσα, τη γεωργία και τις τέχνες και στη συνέχεια δημιούργησε όλα τα ζώα. Ακόμη πιο χρήσιμη ήταν η απόφαση του Viracocha να δημιουργήσει τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια και έτσι να φέρει φως στον κόσμο. Αυτά τα ουράνια σώματα δημιουργήθηκαν από νησιά στη λίμνη Titicaca. Ο Viracocha, τελειωμένος και χωρίς αμφιβολία πολύ ικανοποιημένος με τις δουλειές του, ξεκίνησε να εξαπλώνει τις πολιτιστικές του γνώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και γι ‘αυτό ντύθηκε σαν ζητιάνος και πήρε ονόματα όπως ο Con Ticci Viracocha (επίσης ο Kon-Tiki), ο Atun-Viracocha και ο Contiti Viracocha Pachayachachic. Είχε αφιερωθεί στα ταξίδια του από δύο γιους ή αδέλφια που ονομάζονται Imaymana Viracocha και Tocapo Viracocha. Ο θεός δεν ήταν πάντοτε καλά δεκτός, παρά τη γνώση που διέδωσε, μερικές φορές ακόμη και υποφέροντας πέτρες που τον έριξαν. Καταλήγοντας στη Μάντα (στον Ισημερινό), ο Βιράκοχα περπατούσε στη συνέχεια στα ύδατα του Ειρηνικού (σε ορισμένες εκδόσεις σέρνεται μια σχεδία) και κατευθυνόταν προς τα δυτικά αλλά υποσχέθηκε να επιστρέψει μία μέρα στην Ίνκα και στο χώρο των μεγαλύτερων έργων του.

Λατρεία
Η Viracocha στην πραγματικότητα λατρευόταν από την προ-ιντσά του Περού προτού ενσωματωθεί στο πάνθεον της Ινκας. Στη μυθολογία Inca, ο θεός έδωσε ένα κόμμωση και τσεκούρι στον πρώτο κυβερνήτη Inca Manco Capac και υποσχέθηκε ότι ο Ίνκας θα κατακτούσε όλα μπροστά του. Το όνομα του θεού αναλήφθηκε επίσης από τον βασιλιά Viracocha Inca (πέθανε το 1438 μ.Χ.) και αυτή μπορεί επίσης να είναι η εποχή που ο θεός προστέθηκε επίσημα στην οικογένεια των θεών Inca. Λατρευμένος στην πρωτεύουσα της Inca της Cuzco, η Viracocha είχε επίσης ναούς και αγάλματα αφιερωμένους σε αυτόν στους Caha και Urcos και οι θυσίες των ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) και, συχνά, λαλάδες έγιναν στον θεό σε σημαντικές τελετουργικές εκδηλώσεις. Καθώς άλλοι θεοί Inca ήταν πιο σημαντικοί για την καθημερινή ζωή των κοινών ανθρώπων, η Viracocha λατρεύονταν κυρίως από την ευγενία και έπειτα συνήθως σε περιόδους πολιτικής κρίσης.

Viracocha στην τέχνη
Στην τέχνη Viracocha απεικονίζεται συχνά ως ένας παλιός γενειοφόρος άνδρας που φορά ένα μακρύ ρόμπα και υποστηρίζεται από ένα προσωπικό. Μία από τις παλιότερες αναπαραστάσεις του μπορεί να είναι το πλατανό άγαλμα στα ερείπια του Tiwanaku, κοντά στη λίμνη Titicaca, την παραδοσιακή τοποθεσία Inca όπου δημιουργήθηκαν όλα τα πράγματα. Εδώ, σκαλισμένος στο πάτωμα μιας τεράστιας πύλης, ο θεός κρατά κεραυνούς σε κάθε χέρι και φοράει στέμμα με ακτίνες του ήλιου, ενώ τα δάκρυα του αντιπροσωπεύουν τη βροχή. Ένα άλλο διάσημο γλυπτό του θεού ήταν το χρυσό άγαλμα τριών τετάρτων στο Cuzco το οποίο οι Ισπανοί χαρακτήριζαν ένα άσπρο γενειοφόρο γενειοφόρο άνδρα που φορούσε μια μακριά ρόμπα.

Μήπως αυτη η ιστορία σας λέει τιποτα;

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.