Θα δανειστώ μια ανάρτηση στο facebook του αγαπημένου μου φίλου δημοσιογράφου και ερευνητή του Ελληνικού στοιχείου στην Λατινική Αμερική, Φώτη Τούμπανου, ως σημείο αναφοράς της αξίας που προσδίδουν στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία, κάτοικοι ξένων χωρών, το πως φροντίζουν την ύπαρξη αρχαίων Ελληνικών μνημείων και πως διατηρούν μέχρι και σήμερα τα μνημεία αυτά!

Στην τελευταία του επίσκεψη στο Μεξικό μας μεταφέρει μέσα από ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ, την ύπαρξη ομοιωμάτων Αρχαίων Ελληνικών αγαλμάτων, σε πολλά σημεία  της χώρας του Μεξικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει: ” Ελληνικά αγάλματα στο Μεξικό.
Για μερικές μέρες που βρέθηκα στην πρωτεύουσα πολιτεία του Μεξικού (Mexico City) μέσα στους δρόμους, σε πάρκα, στο μουσείο, μέσα σε πλατείες είναι γεμάτη με ελληνικά αγάλματα. Και τα προσέχουν σαν τα μάτια τους. Βρέθηκα και μίλησα με ανθρώπους του Μεξικού που με υπερηφάνεια φωτογραφίζονται μπροστά στα αγάλματα. Γνωρίζουν τα πάντα για αυτά, έχουν ονόματα ελληνικά, όπως Πλάτο, Ακίλεο, Αφροντάιτη, Ατένα, Σώκρατες, Χιπποκράτες, Χέκτωρ, τον θεό τους τον λένε Ντίας (Δίας) και αισθάνομαι τόσο μικρός μέσα στον δικό μου πολιτισμό που κάποιοι άλλοι τιμούν και πιστεύουν ότι μας άφησαν οι πρόγονοι μας. ”

και συνεχίζει ”Αυτό είναι το παράπονο μου.
Ό ελληνικός μας πολιτισμός η ιστορία μας να την αγαπούν και να την πιστεύουν κάποιοι άλλοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μήπως ήμασταν εμείς εκεί και τους δώσαμε όλα αυτά που σήμερα βλέπουμε εκεί;.
Ας το σκεφτούμε λιγάκι περισσότερο αυτό.” 

Μήπως έχει δίκιο ο Φώτης; Μήπως πρέπει να ντρεπόμαστε για την αγάπη και την φροντίδα που δείχνουμε στην Αρχαία Ελληνική μας Ιστορία και στα αγάλματα που την συμβολίζουν; Είδατε αγαπητοί μου αναγνώστες πως φροντίζουν τα αγάλματα στο Μεξικό! χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την δικιά μας ιστορία, για την δικιά μας ιστορία!

Δείτε τώρα πως η Δημοτική Αρχή του δήμου Σπάρτης, η Περιφερειακή αρχή όλων των ετών, όχι μόνο η σημερινή, του νομού Λακωνίας, αλλά και οι εκπρόσωποι μας στην Βουλή, χρόνια τώρα, φροντίζουν το πλέον σημαντικότερο μνημείο αυτού που σκοτώθηκε με τα τριακόσια παλικάρια του ”   τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι” !

Διάχυτες αρχαίες πέτρες στον προαύλιο χώρο του κενοταφίου, με μισογκρεμισμένη τοιχοποιία, απομνημονεύματα του τελευταίου βομβαρδισμού του 424 π.χ.!

Αρχαίαι πέτραι αθάναται! με την φροντίδα των Ελλήνων αρχόντων της Σπάρτης, βρίσκεστε απλωμένες στο πράσινο φροντισμένο γρασίδι του προαύλιου χώρου του Κενοταφίου προς άγραν τουριστών, με σκοπό την φωτογράφισήν σας και διαφήμισή σας εις το εξωτερικόν!

Ω φωτιστικόν αρχαίο πως σε κατάντησαν έτσι οι βάρβαροι; πως σε κατάντησαν και δεν μπορείς να μεταδώσεις φως αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στους βάρβαρους ξένους, που επισκέπτονται το Κενοτάφιον;


Ω παγκάκιον, σύμβολο εκτέλεσης των βαρυποινιτών της αρχαίας εποχής! (κάθονταν στο παγκάκι, τους έσπρωχνε ο δήμιος, κτύπαγαν το κεφάλι στον τοίχο, και καπούτ!)

Και ας μην μιλήσουμε για το σκουπιδαριό που φροντίζει ο δήμος να υπάρχει καθημερινά στον περιβάλλοντα χώρο!

Ναι Φώτη! πρέπει να ντρεπόμαστε για την φροντίδα μας στα Αρχαία Ελληνικά μνημεία! πρέπει να ντρεπόμαστε για την Επίδαυρο που κάηκε! πρέπει να ντρεπόμαστε για όλους αυτούς τους αρχαίους ναούς που έπεσαν θύματα βανδαλισμών με σκοπό να κτισθεί οτιδήποτε άλλο, από εκκλησίες μέχρι σπίτια! πρέπει να ντρεπόμαστε που δεν αναπαρίστανται πλέον Αρχαίες Ελληνικές Εορτές, τελετές και δεν ξέρω τι άλλο! αντί όλων αυτών; σύλλογοι που εκπροσωπούν την αρχαία Ελληνική ιστορία, τυγχάνουν αισχρής απαξιώσεως από την σύγχρονη πολιτειακή ηγεσία σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης!

Γράφει ο μπλόγκερ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ στις 26 Ιουνίου 2010https://utidanos.blogspot.com/2010/06/blog-post_26.html μεταξύ άλλων στο άρθρο του -Το φυλετικό ασυνείδητο λειτουργεί- ”Σήμερα, 2716 χρόνια μετά, μια ομάδα Ταραντίνων Σπαρτιατών με έντονη την συνείδηση της εθνικής τους καταγωγής, αποφάσισαν να ξανακάνουν το ίδιο ταξίδι με αυτό που έκανε ο Φάλανθος αλλά αντίστροφα, ξεκινώντας από τον Τάραντα, περνώντας από το μαντείο των Δελφών και καταλήγοντας στη μητέρα πατρίδα των προγόνων τους τη Σπάρτη.Τ ο πλοίο τους ξεκίνησε από τον Τάραντα στις 13 Ιουνίου έπειτα από μια σεμνή και αρχαιοπρεπή τελετή και αυτές τις ώρες πλέει στο Ιόνιο πέλαγος. Οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδος, φέρουν στη πατρώα ελληνική γη ιερά δώρα: μυρτιές από τον Τάραντα που θα φυτευθούν στους Δελφούς και στη Σπάρτη, ένα λυχνάρι που συμβολικά θα ανάψει στο μνημείο «donario tarantino» στους Δελφούς και στο ναό του Απόλλωνα στη Σπάρτη και νερό από τον αρχαίο ποταμό του Τάραντα, Ευρώτα (σήμερα Galeso).

Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επιστροφή τους στον Τάραντα όπου και θα προσφέρουν στο δήμαρχο της πόλης μερικές χούφτες χώμα από την ελληνική γη.”

Αυτοί αγαπητέ φίλε Φώτη είναι οι διασώστες της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας! Ναι Αυτοί! που δεν μένουν στην Ελλάδα, που δεν βλέπουν το πρωί τον ήλιο πάνω σε Ελληνικό χώμα! Αυτοί που θεωρούν καμάρι τους το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και φροντίζουν για την διάδωσή του! μα δυστυχώς! καρεκλοκένταυροι και σπογγοκολάριοι έχουν αναλάβει την σήμερον ημέρα την φροντίδα όλων αυτών των μνημείων! και αν προσπαθήσει κάποιος να φροντίσει κάτι από όλα αυτά; τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με γραφειοκρατία, τεμπελχανάδες και το κακό συναπάντημα, κατηγορούμενος στην χειρότερη των περιπτώσεων γιατί θέλησε να διασώσει κάτι από το αρχαίο Ελληνικό παρελθόν!

Κατά τα άλλα; αν τους ρωτήσεις όλους αυτούς θα σου απαντήσουν ” της κείνον αδιαφορίας πειθόμενοι”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.