Εν όψει της επένδυσης του ενός δισεκατομμυρίου που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας (http://vachosradio.gr/archives/6381 είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτάξουμε απέναντι στο σχεδιασμό των αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων τα γραφόμενα του κ. Άκη Τσελέντη, του γνωστού σε όλους γεωφυσικού, σχετικά με περιβαλλοντικές μελέτες ”του ποδαριού” για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων! Ας δούμε τι γράφει!

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
(Ομιλώ μετά λόγου γνώσεως καθ´ οτι έχουμε εκπονήσει εγώ και η ομάδα μου πολλές Γεωφυσικές μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας και θεμελίωσης Αιολικών πάρκων και έχουν δει πολλά τα μάτια μου)

Τι είναι μια ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαντολογικών Επιπτώσεων) που δικαιολογεί την καταστροφή πολλών βουνών μας με εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών; Λίγο έκθεση ιδεών, λίγο copy paste ΠΟΛΥ ΔΙΑΠΛΟΚΗ και έτοιμη!!!

Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τον βαθμό συμμετοχής των Αιολικών πάρκων στις καταστροφές που συντελούνται και στις βαθιές πληγές που αφήνει μια συχνά άστοχη, πρόχειρη, βιαστική και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εγκατάστασή τους στο ίδιο το περιβάλλον.

Ας ξεχάσουμε τον Ιανό και ας πάμε λίγα χρόνια πιο πίσω.
Οι εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων σε Αγία Δυνατή, Θήνια Μέγα Λάκκο έχει ισοπέδωσε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα βουνών δίχως κανένα αντιπλημμυρικό έργο και αποκατάσταση τοπίου με δενδροφυτεύσεις.

Επίσης η μεγάλη διάνοιξη του δρόμου Διβαρατων Διληνατων με ελάχιστη έως μηδαμινή αντιπλημμυρική υποδομή είναι ενδεικτική της διαφθοράς που εγκρίνονται οι εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και οι διανοίξεις δρόμων σε περιοχές με επικινδυνότητα πλημμυρών.

Το φαινόμενο στην Πυλαρο έχει ξεκινήσει από το 2015 με την καταστροφή των Δρακοπουλατων, ενώ τα τελευταία χρόνια η Αγία Ευφημια πνίγηκε τρεις φορές. Δεν χρειάζεται να αναφέρω περισσότερα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι με τον επόμενο Ιανό θα βιώσουμε τα ίδια και αν όχι χειρότερα προβλήματα αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Εκεί που πρόκειται να εγκατασταθούν οι νέες ανεμογεννήτριες θα προκαλέσουν προβλήματα στα ρέματα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την περιοχή του Καραβομύλου, των Λιβαθινάτων και των Πουλάτων ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ και όχι άρπα-κόλλα εγκαταστάσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η απρονοησία που ξεκίνησε από το 2006 που επέτρεψε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Φάλαρη χωρίς τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, κρατάει αιχμάλωτη την Αγία Ευφημία.

Έχει καταστρέψει τα σπίτια και την οικονομία των κατοίκων της περιοχής. Έχει φέρει σοβαρό πλήγμα στην συνολική εικόνα του νησιού. Υπάρχουν σοβαρές και διαφορετικές πολιτικές ευθύνες που δεν είναι ώρα να τις αναζητήσουμε τώρα.
Οι πρόσφατες πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές συγκρίσιμες με αυτές του σεισμού του 1953.

Δεν είναι αρκετό να κατασκευάζονται λεκάνες ανάσχεσης και μικροεμπόδια με «ζαρντινιέρες». Απαιτείται πλήρη υδραυλική μελέτη των ορεινών όγκων. Μόνο μια τέτοια μελέτη μπορεί να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα προσφέροντας μακροχρόνια ασφάλεια στους κατοίκους.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΠΕ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΟΤΟΠΟ. ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ.

Αρκεί ένας απλός δασολόγος με μηδενικές γνώσεις υδραυλικής μηχανικής να αποφασίσει για τέτοια σημαντικά και υψίστης περιβαλλοντολογικής σημασίας έργα!!!

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ Link!!!: πατήστε ΕΔΩ να δείτε το λίνκ!

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Προσωπικά δεν είμαι ενάντια στις πράσινες μορφές ενέργειας αλλά οι διαδικασίες εγκατάστασης Αιολικών και Ηλιακών πάρκων ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΠΑ-ΚΟΛΛΑ αλλά με τα προβλεπόμενα από διεθνείς κανονισμούς πρωτόκολλα. Δυστυχώς αυτο δε γίνεται και το μάρμαρο το πληρώνουν οι κάτοικοι.

(**) ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ

Στην Κεφαλονιά λειτουργούν 5 αιολικά πάρκα. Α. Αιολικό Πάρκο Ευμορφίας (περιοχη Διλινάτων) με 5 πυλώνες . Β. Αιολικό Πάρκο Αγίας Δυνατής (Πύλαρος Μακρυώτικα) με 14 πυλώνες . Γ. Αιολικό Πάρκο Ημεροβίγλι (Πύλαρος Διβαράτα) με 10 πυλώνες. Δ. Αιολικό πάρκο Δάφνη (Θηνιά Νύφι, κλπ) με 10 πυλώνες. Ε. Αιολικό πάρκο Ευμορφία με 5 πυλώνες. Τα έργα αυτά ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν περίπου το 2010.

Στις τεράστιες χωματουργικές εργασίας διάνοιξης δρόμων και εγκατάστασης των πυλώνων δεν υπάρχουν πουθενά έργα υποδομής αποστράγγισης, ροής υδάτων, ενώ δεν εφαρμόστηκε κανένα πρόγραμμα βελτίωσης γης και περιβάλλοντος.

Αποτέλεσμα: Η εξέλιξη των συνεπειών είναι σταδιακή και σε εξέλιξη. Ξεκίνησε το φαινόμενο το 2007 στο Νύφι. Συνεχίστηκε το 2011 (14-16/10/2011), στο Νύφι και τις μεγάλες καταστροφές στα Δρακοπουλάτα Πυλάρου, που κινδύνευσε να εξαφανιστεί το πιο παλαιό χωριό της περιοχής και οι παρυφές της Αγίας Ευφημίας.

Ακολούθησε στις 8/10/2016 με τις καταστροφές ξανά στα Δρακοπουλάτα και στην Αγία Ευφημία.
Δείτε εδώ:https://www.kefalonitikanea.gr/2016/10/plhmmyres-stin-pilaro.html?fbclid=IwAR1quZmL7Bp4nN-SiqnfT3H38CRLBdoQcX_iUCxsvjlC9ZDJ-MK6kJJmZJ8 Το φαινόμενο εντάθηκε το 2019 με πλημμύρες τρεις φορές (24/9, 5/10 και 12/11/2019) στην περιοχή της Πυλάρου με εκτόνωση στην Αγία Ευφημία.

Κάθε φορά το φαινόμενο ήταν αυξητικό. Ώσπου πλέον με τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 25/9/2020 υπήρξε η πλήρης καταστροφή.

Θέλετε να ξέρετε τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια που το φαινόμενο αυξανόταν; Τίποτε. Στα πορίσματα που βγήκαν το ζήτημα των αιολικών πάρκων ερχόνταν ως τρίτη αιτία, έφταιγε η “βόσκηση των ζώων” και η “οικοδόμηση κατοικιών σε ρέματα” (πορίσματα συζητήσεων αρμοδίων 2016)
https://voutospress.gr/olh-h-alhtheia-gia-tis-plhmmyres-sthn-pylaro/?fbclid=IwAR2OJTDq1ecCwNFKzP3axNWJb4zwZ192wJYE14znS1BZtCuNiqkdxgkwW30
Στην Πύλαρο τα ζώα βοσκούν από την εποχή του Ομήρου και κανένα αυθαίρετο σπίτι δεν υπάρχει στη διαδρομή των υδάτων. Τα νερά κατέβηκαν από τον Ξεροπόταμο της Αγίας Δυνατής μέσω Μακρυωτίκων και τον χείμαρο της Φάλαρης μέσω Δρακάτων, που και οι δύο διασχίζουν την Πύλαρο και καταλήγουν στην Αγία Ευφημία. Τι κατέβηκε; Μεγάλες ποσότητες νερού, που πλέον δεν συγκρατούνται πουθενά και φερτές ύλες από τα χωματουργικά που δεν σταθεροποιήθηκαν ποτέ.

Ακόμα και η καταστροφή της γέφυρας του Χειμωνικού (που δεν συντηρήθηκε ποτέ και λόγω της κατασκευής της είχε υποστεί και φθορές από τους σεισμούς) και η διάβαση στο Μαρδάρι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μεταφοράς νερού και φερτών υλών από τις παρεμβάσεις στην οικοδόμηση στο Αιολικό πάρκο στο Ημεροβίγλι.

Μόνο τα Δειληνάτα έχουν γλυτώσει τη λαίλαπα αυτής της καταστροφής, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχαστούν. Λοιπόν μην αποπροσανατολίζουμε τον κόσμο, που δεινοπαθεί από τις καταστροφές και προσπαθούμε μπερδεύουμε τα αιολικά πάρκα με τα ρέματα. Υπάρχουν οι αιτίες και οι αφορμές. Σκεφτείτε λογικά, διότι δεν θα γίνει τίποτε και η φύση θα εκδικηθεί ξανά.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.