Με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας ο κ. Νεοκλής Κρητικός ενημερώνει για την μή τέλεση της πρωινής προσευχής σε σχολεία της επικράτειας, και ζητά να μάθει αν αυτό είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με το Σύνταγμα!
Ας δούμε την επιστολή του!
”Τέλεση πρωϊνής προσευχής στα σχολεία
Σε ερώτηση του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νεοκλής Κρητικός, αφού συνεχάρη την Υπουργό για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας εν μέσω πανδημίας, έθεσε το ερώτημα, εάν η πρωϊνή προσευχή αποτελεί μέρος της καθιερωμένης διαδικασίας πριν την έναρξη των μαθημάτων ή είναι στην ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού να την τελεί εντός της αίθουσας.
Ο κ. Κρητικός σημειώνει ότι σε πολλά σχολεία της Επικρατείας δεν τελείται η καθιερωμένη πρωϊνή προσευχή, αντιπαραβάλοντας συγκεριμένα και σχετική απόφαση για την προσευχή του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παρακάτω η ερώτηση του κ.Κρητικού προς την Υπουργό:
«Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε σειρά προβλημάτων και αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για την πρόσφατη Ιστορία μας και για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που έχετε καταβάλλει να διεκπεραιώσετε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.
Μέσα σε όλη αυτή διαδικασία των ρυθμίσεων και κατά την περίοδο της επανόδου των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία στο ΦΕΚ 3780-8/9/2020/τΒ’ στο άρθρο 6, παρ.2 απαγορεύεται ορθά η συγκέντρωση των μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολόγιου προγράμματος και προβλέπεται πλέον η καθιερωμένη διαδικασία να πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Με τον όρο καθιερωμένη διαδικασία προφανώς αναφέρεται η εγκύκλιος και στην τέλεση της πρωϊνής προσευχής για τα παιδιά τα οποία ανήκουν στο Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα.
Αναφορικά τώρα με την τέλεση ή όχι της πρωϊνής προσευχής υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπό την προεδρία του κ.Αθανασίου Ράντου, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας κα Παρασκευή Μπραϊμη. Στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι: «η προσευχή και ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνιστούν, όπως και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναγκαία μέσα, με τα οποία υπηρετείται ο συνταγματικός σκοπός της αναπτύξεως της θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων κατ’ άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος».
Είναι συχνό το φαινόμενο σε πολλά σχολεία της Επικράτειας να μην τελείται η πρωϊνή προσευχή, η καθιερωμένη δηλαδή διαδικασία έναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γεγονός που δημιουργεί το εύλογο ερώτημα αν τελικώς η τέλεση ή όχι της προσευχής είναι υποχρεωτική και αποτελεί μέρος της καθιερωμένης διαδικασίας ή είναι στην ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού να την πραγματοποιεί εντός της αίθουσας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάσθε κα Υπουργέ:
Αποτελεί η πρωϊνή προσευxή μέρος της καθιερωμένης διαδικασίας πριν την έναρξη των μαθημάτων ή είναι στην ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού να την τελεί εντός της αίθουσας;

Με εκτίμηση,
Νεοκλής Δ. Κρητικός
Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – Νέα Δημοκρατία»

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.