Το Facebook άλλαξε άρδην τον τρόπο επικοινωνίας, πλέον όλοι μας ζούμε σε μία νέα διαδικτυακή κοινωνία, στην οποία κυριαρχούν τα μηνύματα, τα like, τα μπλοκαρίσματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μεγάλο βαθμό, βοήθησαν πολλούς ανθρώπους στο να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο και να βρουν έναν τρόπο στο να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Η επικοινωνία σε σχέσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η καθημερινή επικοινωνία διευκολύνθηκε, ενώ η αποστολή μηνυμάτων γίνεται με πιο σύντομο και ξεκούραστο τρόπο.

Αυτή όμως, είναι η μία και θετική όψη του νομίσματος. Η αλήθεια είναι πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –ειδικά το Facebook- έδωσαν τροφή σε πολλά αρνητικά γνωρίσματα ώστε να διογκωθούν και να αυξηθούν ακόμα περισσότερα. Η αλαζονική συμπεριφορά, η επίδειξη της καλοπέρασης, η προσβολή πίσω από την οθόνη, μερικά από τα αρνητικά γνωρίσματα του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης που συναντάμε πλέον καθημερινά.

Αυτό που εμένα προσωπικά με έχει στεναχωρήσει στο Facebook, είναι η ευκολία που έχει κάποιος στο να ξεκόβει από ανθρώπους, στο να ξεφεύγει την ευθύνη της ανθρώπινης επαφής.

Δεν έχουμε τη δύναμη να κοιτάξουμε τον άλλο στα μάτια και να εκφράσουμε αυτά που αισθανόμαστε και θέλουμε. Πλέον, έχουμε το μπλοκάρισμα και ξεμπερδεύουμε, γλιτώνουμε την ευθύνη που έχει η κοινωνική συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Μαθαίνουμε να <<πετάμε>> εύκολα οτιδήποτε δε μας αρέσει, διαγράφουμε, πατάμε ένα κουμπί και αυτό ήταν. Τελείωσε… τον εξαφανίσαμε τον άλλο άνθρωπο μία και καλή. Δεν υπάρχει η συγγνώμη, η ευθύτητα, η ειλικρίνεια, η υπομονή, η αλληλοκατανόηση. Όχι… με ένα κουμπί έχεις ξεμπερδέψει. Διαγράφεις και συνεχίζεις να ζεις τη ζωή σου κανονικά..

Το Facebook –αν αξιοποιηθεί σωστά- μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο γνώσης, γόνιμης και ωφέλιμης διαφωνίας και συζήτησης, ένα εργαλείο για επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Είναι λάθος όμως να αξιοποιείται για την κάλυψη της ανθρώπινης επικοινωνίας ή την αποφυγή των ευθυνών μας απέναντι σε ανθρώπους με τους οποίους συνδεόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.