Όλοι μας ακούμε τις τελευταίες ημέρες τις συνέπειες και την επιστροφή ενός ιού ο οποίος άλλαξε άρδην την καθημερινότητα και τις κυρίαρχες συνήθειες της κοινωνικής μας ζωής.

Ο φόβος, η αγωνία για το μέλλον και η μεγάλη υγειονομική κρίση η οποία προκλήθηκε, μας έφερε όλους αντιμέτωπους με μία καινούργια πραγματικότητα. Μόνιμος συνοδοιπόρος μας η τηλεόραση με την καθημερινή ενημέρωση για τα νέα κρούσματα και τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Ένας φόβος που άπλωσε τα πλοκάμια του, αλλά ίσως ώθησε και πολλούς ανθρώπους στο να βγάλουν στην επιφάνεια τον βαθύτερο και πιο πνευματικό εαυτό τους. Μόνιμοι συνοδοιπόροι μας εξίσου τα απολυμαντικά και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην ατομική υγιεινή .

Ο Κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του τον προηγούμενο χρόνο ως μία επιδημία  που εμφανίστηκε αρχικά στην Κίνα. Εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο σταδιακά και έκτοτε, παρέσυρε την ανθρωπότητα σε ένα ντόμινο αλλαγών, ξεδίπλωσε και ανέδειξε τη βαθύτερη σκέψη πολλών από εμάς, προκάλεσε έριδες και διχόνοιες.

Η εμφάνιση του επικίνδυνου ιού ταρακούνησε το θρησκευτικό συναίσθημα. Άλλαξε τη ζωή,  περιόρισε τις ανθρώπινες ελευθερίες, προκάλεσε φόβο απέναντι στην κοινωνική συνύπαρξη, γέννησε σενάρια συνωμοσίας και τροφοδότησε τους λάτρεις των σεναρίων τρόμου. Προκάλεσε ακόμα και την προφητική ανάγκη πολλών θρησκευτικών ηγετών στο να δουν στο πρόσωπό του ένα σημάδι που προαναγγέλλει την τελική κρίση η οποία βρίσκεται προ των πυλών.

Πόσο αληθεύει, τελικά, η επικινδυνότητα του Κορωνοϊού; Πώς μπορούμε να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα; Ξαφνικά δαιμονοποιήθηκαν τα πάντα, κάθε ανθρώπινη επαφή, κάθε σημάδι που φανερώνει διασκέδαση και χαρά ζωής.

Τα ερωτήματα πολλά και διάσπαρτα. Μπορείς να μεταφέρεις τον ιό στο άλλο πρόσωπο ακόμα και αν νοσείς εσύ ο ίδιος; Πρέπει να φοράς μάσκα; Προστατεύει τελικά από τον ιό ή όχι; Τα σούπερ μάρκετ είναι φορείς του ιού ενώ οι καφετέριες και τα γήπεδα που βρίθουν κόσμου είναι καλά;

Προσωπικά, δεν πιστεύω πως είναι μόνο ο ιός το πρόβλημα. Διακρίνω τη βαθύτερη ανάγκη να ελέγχεται περισσότερο ο άνθρωπος, να εισαχθεί σταδιακά σε ένα νέο σύστημα ζωής το οποίο να τον συνηθίζει στην απώλεια της ελεύθερης βούλησης. Στη μετατροπή του ελεύθερου όντος σε ένα πειθήνιο όργανο εκτέλεση εντολών με παρακίνηση από το αίσθημα του φόβου.

Φυσικά και έχω χρέος να προστατεύσω την υγεία των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Φυσικά και θα στερηθώ και τη διασκέδασή μου, αν αυτό είναι αναγκαίο για να σωθεί ένας συνάνθρωπος, ειδικά όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά δεν πιστεύω πως η τρομοκρατία και ο πανικός θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα. Ο ιός ναι μεν υπάρχει, αλλά δε γνωρίζω μέχρι ποιο βαθμό είναι υπαρκτός και αν η τηλεόραση δεν κρύβει βαθύτερες προσδοκίες για το ανθρώπινο γένος. Θέλουν, άραγε, να μας ελέγχουν;

* τα παραπάνω εκφράζουν απόψεις της αρθρογράφου 

https://tomorrownews.gr/

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.