Σειρήνες ουρλιάζουν, πυροσβεστικά τρέχουν, καπνοί στον ορίζοντα, φλόγες, στάχτη και μπούρμπερη γίναν όλα!
Δάση λέγονται, καλλιέργειες λέγονται, στάβλοι η στάνες, άγρια ζωή, όλα γίνονται στάχτη! Και καλά να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές!
Να μου πείς, είναι μια καλή περίπτωση, να τρέξει ο κάθε πολιτικός της εκάστοτε κυβέρνησης, να πουλήσει υποχρέωση, να πουλήσει εξυπνάδα, να τάξει χρήμα άφθονο, για να έχει μια καλή καβάτζα ψήφων για τις επόμενες εκλογές.
Η ουσία μηδέν εις το πηλίκο! Ένας μήνας έχει περάσει από την φωτιά στην Μάνη! Υπεύθυνος για την καταστροφή; Κανένας, κανενός, κανένας! Έρευνες και κόντρα έρευνες και ξανά έρευνες! Το αποτέλεσμα; Μηδέν από μηδέν μηδέν!
Βλέπω τον ντόπιο κτηνοτρόφο να κουβαλάει φορτηγά μπάλες για να ταίσει τα ζώα του. Φορτηγά με σακιά ζωοτροφές, για να ταίσει τα ζώα του! Κι αυτός και η οικογένειά του ρε παιδιά τι θα φάει; Κάνει κράτει στα έξοδά του για να συντηρήσει τα ζώα του! Το κεφάλαιό του!
Και η κυβέρνηση; Καλά αρμενίζει! Θυμάστε τότε; Φωτογραφίες, κάμερες, φιέστα αμίγκος, ροντέο Μάνη αμίγκος! Άστα λα βίστα άστα να παν στ ανάθεμα που έλεγε ο Χαρυ Κλύν με διαφορετικά λόγια! Ευτυχώς που δεν είχαν άλογα! Θα μας έβγαζαν στο CNN.
Θυμάστε; Δυο εκατομύρια ο Μπακογιάννης για τον πεζόδρομο, τέσσερα και μισό ο Μητσοτάκης για την Καρδίτσα! Το ουουουυουουουουου που είναι; Δεν είχαν άδικο που τον γιούχαραν! Αυτοί είναι οι πολιτικοί του σήμερα!
Πάμε λοιπόν να κάνουμε και εμείς σκέψεις, διασκέψεις και συσκέψεις!
Γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο πόσο στοίχισε περίπου δύο ημέρες το ένα ελικόπτερο ERICSON. Το πόσο στοίχισε η όλη επιχείρηση; Καλύτερα να μην το συζητάμε γιατί θα μας πέσουν τα μαλλιά! Γράψαμε και πόσο θα στοίχιζαν πενήντα δασεργάτες για έναν ολόκληρο χρόνο! Μα θα με ρωτήσεις! Ρε φίλε εσύ τα ξέρεις όλα; Και θα σου απαντήσω! Όχι ρε φίλε δεν τα ξέρω όλα! Η διαφορά είναι ότι εγώ τα γράφω επειδή τα ζω, κάθε χρόνο σε κάθε φωτιά που συμμετέχω ως εθελοντής με δικά μου έξοδα για πετρέλαιο, για συντήρηση, για όλα!
Οι σκέψεις μέσα από τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει λένε, ότι, η πρόληψη είναι πρόληψη, δεν είναι πυρόσβεση, όπως ανέφερε κάποια στιγμή προύχοντας της περιοχής!
Τι σημαίνει πρόληψη;
Κόβω, καθαρίζω, μαζεύω, απομακρύνω από το επικίνδυνο σημείο και όχι μόνο! Είτε είναι δάσος, είτε είναι αγροτικός δρόμος, είτε είναι κεντρικός δρόμος, είτε είναι οπουδήποτε!
Όταν έχεις δύσκολες ημέρες, χρειάζονται περιπολίες! Και μια καινοτόμα ιδέα στην μηχανοκίνητη περιπολία; Γουρούνες τετράτροχες 4χ4 να πηγαίνουν παντού εύκολα και γρήγορα!
Έλεγχος δεξαμενών, υδροστομίων, πρόσβαση σε αυτά! Εύρυθμη λειτουργία τους!
Έλεγχος αγροτικών οδών! Καλό οδόστρωμα, κλαδιά κομμένα κάθετα στην άκρη του δρόμου ώστε να περνάνε ελεύθερα τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα!
Πυροφυλάκια σε ετοιμότητα! Συντηρημένα, προσβάσιμα, σε επίκαιρα σημεία.
Στήριξη του εθελοντισμού! Δεν είναι δυνατόν σε ολόκληρη την Ευρώπη να λειτουργεί ο εθελοντισμός και στην Ελλάδα του 2020 να είναι στα τρίσβαθα του Αδη!
Αν λοιπόν συνοψίσουμε σε μια απλή σκέψη όλα τα παραπάνω περί πρόληψης θα δούμε ότι
α) οργανωμένη υπηρεσία πυροπροστασίας που θα υπάγεται στην πυροσβεστική υπηρεσία (μιας και έχει την ευθύνη της πυρόσβεσης), με αποσπασμένο δασοπόνο η δασολόγο (όποια ειδικότητα χρειάζεται), για εξειδικευμένη εργασία, και αξιολόγηση προσωπικού κάθε δεκαπενθήμερο, καθώς σαν λαός είμαστε μαθημένοι στη λούφα, θα έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση πυρκαγιών, τη μεγάλη μείωση εξόδων σε όλες τις περιπτώσεις, τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση καταστροφής της φύσης!
Και με την στήριξη του εθελοντισμού; Ακόμα μεγαλύτερη μείωση όλων των παραπάνω!
Αγαπητοί μου όλα αυτά έχουν κατασταλάξει στο μυαλό μου μετά από χρόνια συμμετοχής στις φωτιές!
Και αν θέλετε ακόμα μια καινοτομία; Υπάρχουν τρακτέρ που αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη των πυροσβεστικών αυτοκινήτων, κινούνται πιο εύκολα σε δύσβατες περιοχές λόγω όγκου και βάρους και μεταφέρουν δύο τόνους νερού, εκτοξεύοντάς το με την ίδια πίεση των πυροσβεστικών αυτοκινήτων. Μήπως θα έπρεπε να εφοδιαστούμε και με αυτά αντί των ERICSON;
Αν αυτά τα εκφράσω σε μια σύσκεψη η διάσκεψη το πιθανότερο να με πουν τρελό, γραφικό, αδιάβαστο!
Αν αυτά δεν τα εφαρμόσετε κύριοι αρμόδιοι του περιβάλλοντος, τότε κάθε χρόνο θα βγαίνετε στα μμε σαν τις κλαμένες χήρες για τη φιέστα του ροντέο, του Βάμος Αμίγκος, κάνοντας δηλώσεις χωρίς ουσία!
Τότε εγώ θα σκεφτώ ότι έχετε άγνοια των καθηκόντων σας, και είστε απλά μαριονέτες στο θέατρο του υποτιθέμενου περιβαλλοντικού σχεδιασμού!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.