Αυτή η ιερή τοποθεσία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Μάγια της χερσονήσου Yucatán.
Σε όλη την ιστορία σχεδόν 1.000 ετών, διαφορετικοί λαοί έχουν αφήσει το σημάδι τους στην πόλη.
Το όραμα των Μάγια και των Τολτσών για τον κόσμο και το σύμπαν αποκαλύπτεται στα πέτρινα μνημεία και τα καλλιτεχνικά έργα τους.
Η συγχώνευση των τεχνικών κατασκευής των Μάγια με νέα στοιχεία από το κεντρικό Μεξικό κάνει το Chichen-Itza ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα του πολιτισμού των Μάγια-Τολτσετ στο Γιουκατάν.
Αρκετά κτίρια έχουν επιβιώσει, όπως ο Ναός των Πολεμιστών, το El Castillo και το κυκλικό παρατηρητήριο γνωστό ως El Caracol.

Η πόλη Chichen-Itza
Το Chichen Itzá, το πιο ανανεωμένο αρχαιολογικό πάρκο του Μεξικού, ήταν πάντα το πιο επισκέφθηκε, αλλά από τη στιγμή που ψηφίστηκε ως ένα από τα Νέα Θαύματα του Κόσμου το 2007, η δημοσιότητα που περιβάλλει αυτό το χρίσμα χρησίμευε για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών.
Η αρχαία πόλη Chichen Itzá – που σημαίνει “το στόμιο του πηγάδιου του Itzás” – είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό.
Ο αρχαιολογικός χώρος καταλαμβάνει περίπου τέσσερα τετραγωνικά μίλια και θα σας πάρει όλη την ημέρα για να το δείτε σωστά.
Οι ναοί σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύουν χρόνο, παρόμοιο με ένα τεράστιο ημερολόγιο.
Πολλοί από τους πολιτισμούς των Μάγια και των Τολτσέκων εξακολουθούν να είναι ένα μυστήριο και υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελετητών σχετικά με το πώς έφτασαν οι Μάγιας εδώ και τις σχέσεις τους και τις αλληλεπιδράσεις τους με τους Toltecs.
Αυτό δεν απομακρύνεται από το τεράστιο συναίσθημα του μεγέθους και της μεγαλοπρέπειας αυτής της τοποθεσίας. ακόμα και όταν είναι γεμάτος με τουρίστες, υπάρχει τόση χώρος που, εκτός από τον κύριο ναό που τείνει να γεμίσει, μπορείτε να αισθανθείτε αρκετά χαλαρή περιπλάνηση γύρω από το πάρκο.
Πολλοί από τους πολιτισμούς των Μάγια και των Τολτσέκων εξακολουθούν να είναι ένα μυστήριο και υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελετητών σχετικά με το πώς έφτασαν οι Μάγιας εδώ και τις σχέσεις τους και τις αλληλεπιδράσεις τους με τους Toltecs.
Αυτό δεν απομακρύνεται από το τεράστιο συναίσθημα του μεγέθους και της μεγαλοπρέπειας αυτής της τοποθεσίας. ακόμα και όταν είναι γεμάτος με τουρίστες, υπάρχει τόση χώρος που, εκτός από τον κύριο ναό που τείνει να γεμίσει, μπορείτε να αισθανθείτε αρκετά χαλαρή περιπλάνηση γύρω από το πάρκο.
Οι ημερομηνίες για τον οικισμό αυτό ποικίλλουν ανάλογα με τους επόμενους τοπικούς λογαριασμούς: ένα χειρόγραφο δίνει 415-35 μ.Χ., ενώ άλλοι μνημονεύουν το 455 μ.Χ.
Η πόλη που μεγάλωσε στον τομέα (σύμφωνα με πληροφωριες αρχαιολόγων της περιοχης) που είναι γνωστή ως Chichen Viejo, ήδη κατείχε σημαντικά μνημεία μεγάλης σημασίας: , Akab Dzib, Chichan Chob, το Ναό των Πάνελ και το Ναό του Ελάφια.
Κατασκευάστηκαν μεταξύ του 6ου και του 10ου αιώνα στο χαρακτηριστικό στυλ Μάγιας και στη συνέχεια δημοφιλή τόσο στη βόρεια και νότια περιοχή των λόφων Puuc.
Ο δεύτερος οικισμός του Chichen-Itza, και ο πιο σημαντικός για τους ιστορικούς, αντιστοιχούσε στη μετανάστευση των πολεμιστών του Toltec από το μεξικανικό οροπέδιο προς το νότο κατά τον 10ο αιώνα.
Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη εκδοχή, ο βασιλιάς της Τούλας, Ce Acatl Topiltzin Quetzalcoatl ή ο Kukulkan ως Μάγια μεταφράστηκε το όνομα, πήρε την πόλη μεταξύ του 967 A.D. και του 987 A.D.
Μετά την κατάκτηση του Γιουκατάν αναπτύχθηκε ένα νέο στυλ που συνδυάζει τις παραδόσεις των Μάγια και των Τολέτ, συμβολίζοντας το φαινόμενο της ακουστικής, οπως και στίς προηγούμενες πυραμίδες που επισκέφτηκα.
Το Chichen-Itza είναι μια σαφής εικόνα αυτής της σύντηξης.
Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι, στην ομάδα των κτιρίων στα νότια, το Caracol, ένα κυκλικό αστεροειδές παρατηρητήριο του οποίου η σπειροειδή σκάλα αντιπροσωπεύει το όνομά του και, στα βόρεια, το El Castillo (επίσης γνωστό ως Ναός του Kukulkan).
Το El Castillo περιβάλλεται από πεζούλες όπου χτίστηκαν τα σημαντικότερα μνημειώδη συγκροτήματα: στα βορειοδυτικά είναι το Great Ball Court, το Tzompantli ή το Τείχος του κρανίου, ο ναός που είναι γνωστός ως Ναός Jaguar και ο Σώμα των Αετών. στα βορειοανατολικά είναι ο Ναός των Πολεμιστών, η Ομάδα των Χιλινών Στήλων, η Αγορά και το Μεγάλο Δικαστήριο Ball, στα νοτιοδυτικά είναι ο Τάφος του Αρχιερέα.
Μετά τον 13ο αιώνα δεν φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί σημαντικά μνημεία στο Τσίτσεν-Ιτζά και η πόλη έπεσε γρήγορα μετά το 1440 π.Χ. Τα ερείπια δεν ανασκάφηκαν μέχρι το 1841 Α.Δ.

Κριτήριο πρώτο:
Τα μνημεία της Chichen-Itza, ιδιαίτερα στη βόρεια ομάδα, που περιλαμβάνει το Great Ball Court, το Ναό του Kukulkan και το Ναό των Πολεμιστών, είναι από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα της μεσοαμερικανικής αρχιτεκτονικής λόγω της ομορφιάς τις αναλογίες, τη φινέτσα της κατασκευής τους και τη λαμπρότητα των γλυπτών διακοσμήσεών τους. Αυτα ειναι τα τετράγωνα κτίρια δίπλα απο το αστεροσκοπείο σκαλισμένα με μαιάνδρους καί γοργόνεια και ακόμα τα ονομάζουν Γκρέκας.

Κριτήριο δεύτερο :
Τα μνημεία της Chichen-Itza άσκησαν επιρροή σε όλη την πολιτιστική ζώνη του Yucatan από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα.

Κριτήριο τρίτο:
Το Τσιχέν-Ιτζά είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό απόσπασμα του πολιτισμού των Μάγια-Τολτέτ στο Γιουκατάν (10ος-15ος αιώνας).

Από την εγκατάλειψή του τον 15ο αιώνα, η Chichen-Itza υπέστη μια διαδικασία σταδιακής φθοράς μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.
Ωστόσο, τα εξαιρετικά υλικά και οι τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιούν οι Μάγια για την κατασκευή των κτιρίων εξασφάλιζαν ότι η αρχιτεκτονική, γλυπτική και εικονογραφημένη ουσία του Chichen-Itza θα διατηρούταν μέσα στους αιώνες.
Μέχρι σήμερα έχουν διατηρηθεί τα στοιχεία που μεταδίδουν την Εξαιρετική Παγκόσμια Αξία του ακινήτου.
Ωστόσο, οι ανακαλύψεις στην τοποθεσία που δεν θεωρούνται στο αρχικό προστατευτικό πολύγωνο θα πρέπει να περιλαμβάνονται επίσημα.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλές απειλές για την ακεραιότητα του χώρου, που προέρχονται από υπερβολική χρήση ή ανεπαρκή ανάπτυξη υποδομών για την παροχή υπηρεσιών, οι οποίες θα απαιτούν συνεχή έλεγχο, προκειμένου να αποφεύγονται οι αρνητικές επιπτώσεις.

Εδω τελείωσε και η πρώτη περιπέτεια στο Μεξικό.
Εχω να κάνω αλλη μια επίσκεψη για μερικές ακόμα για να κλείσω τον πρώτο κύκλο των πυραμίδων του Μεξικού.
Ειναι πολλές ονομασίες που τα γραφω στα αγγλικά και ο λόγος ειναι (που ειναι λάθος μου) τα γραφω οπως μου τα έγραφαν οι αρχαιολόγοι.
Η επόμενη φορα ίσως να ειναι και διαφορετική, αλλα δεν παύει να υπάρχουν τα ελληνικά στοιχεία.
Θα γράψω αργότερα για τον αστροναύτη βασιλιά Πακάλ για το παιχνίδι του θανάτου με την μπάλα και για τρία ακόμα μέρη που επισκέφτηκα οπως ειναι το Aqua Azoul, το Sumidero Canyon και το Tulum, οχι στις πυραμίδες…

Θα τα ξανα πουμε… Με αγαπη και εκτίμηση και προσπαθήστε να ζήσετε στο όνειρο της αλήθειας που ολοι θέλουν να ξεχάσουμε.

ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.