Με τιμή, σεβασμό και συγκίνηση, κατάθεση στεφάνου ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί ως ημέρα εθνικής μνήμης, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία από το Τουρκικό Κράτος, το οποίο με μεθοδευμένο, βίαιο τρόπο, ξερίζωσε τότε, στις αρχές του 20ου αιώνα, το Ελληνικό στοιχείο που ήταν επί χιλιετίες κοιτίδα πολιτισμού.
Τιμούμε και θυμόμαστε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και την αξιοθαύμαστη παρουσία τους στις τέχνες, τα γράμματα και το επιχειρείν.
Δεν ξεχνάμε το διωγμό τους από τα Τουρκικά στρατεύματα, την δύσκολη σε συνθήκες εγκατάστασή τους στην Μητέρα Πατρίδα και το σκληρό τους αγώνα, με μοναδική κληρονομιά τις μνήμες, τις αξίες και τον πολιτισμό τους.
Το χρέος μας προς την ιστορία, το καθήκον μας προς την μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής και το αίσθημα της ευθύνης που φέρουμε, για την μεταλαμπάδευση της στις επόμενες γενιές, είναι και βαρύ και διαρκές, και ατομικό και συλλογικό.
Ο νομπελίστας- Έρνεστ Χέμινγουεϊ ο οποίος έζησε από κοντά τα φρικτά γεγονότα, είχε γράψει σε μια ανταπόκρισή του : ‘Μην ξεχνάτε τους Έλληνες’. φράση που έμελλε να παραμείνει ανεξίτηλη στον χρόνο. Εμείς ας κάνουμε το δικό μας χρέος : να ‘μην ξεχνάμε, Έλληνες’!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.