Η αρχαία πόλη του Palenque στην πολιτεία Chiapas Τσιάπας του Μεξικού ήταν από τις πιο ισχυρές πόλεις των Μάγια στην κλασική εποχή του πολιτισμού των Μάγιας (250 Π.Χ.- 900 Μ.Χ.)μαζί με το Tikal Τικάλ στη σύγχρονη Γουατεμάλα και το Calakmul Καλακμούλ, που βρέθηκαν στο μεξικάνικο κατάσταση του Campeche Καμπάτσε.
Ενώ το όνομα των Μάγια πιστεύεται ότι είναι Λακαχμά που σημαίνει μεγάλο νερό, το Palenque Παλάνκε πήρε το όνομά του από τη γειτονική ισπανική πόλη Santo Domingo Palenque Σάντο Ντομίνκο Παλάγκε, που ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα.
Η πόλη Maya του Palenque ήταν κάποτε ένα σημαντικό πολιτικό κέντρο, το οποίο άνθισε μεταξύ 226 και 799 ΜΧ και αργότερα εγκαταλείφθηκε γύρω στα 900 ΜΧ.
Η γύρω ζούγκλα ξεπέρασε την πόλη, η οποία ήταν θαμμένη και κρυμμένη μέχρι τα 1700 όταν οι ντόπιοι Μάγια είπαν σε έναν Ισπανό ιερέα την ύπαρξή της.
Δεν ήταν, όμως, μέχρι τον 20ό αιώνα, ότι ανασκάφηκε και ανοίχθηκε στο κοινό.
Το ιδιαίτερα συναρπαστικό πράγμα για το Palenque, πέρα από το πόσο εντυπωσιακές είναι οι δομές που περιβάλλουν η ζούγκλα, είναι ότι τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν εκεί έχουν ενημερωμένους μελετητές για εκατοντάδες χρόνια ιστορίας των Μάγια.
Τα ιερογλυφικά, τα οποία αποτελούν ένα αρχαίο λογοσυλλαλικό σύστημα γραφής, μιλούν για συμμαχίες, εμπόριο, ανταλλαγές, πολέμους και ακόμη και το γάμο μεταξύ των πόλεων των Μάγιας.
Όλα αυτά τα χρόνια, αυτή η μαηϊκή τελενοβέλα βρισκόταν προστατευμένη κάτω από τη χλωρίδα του δάσους.
Η πόλη της Palengue φιλοξενεί επίσης το Ναό των Επιγραφών, μέσα στο οποίο βρίσκεται η σαρκοφάγος του Μεγάλου Πακάλ.
Το 1952, ο αρχαιολόγος Albert Ruz Lhuillier αφαιρεί μια πέτρα από την πίσω αίθουσα του ναού των επιγραφών και βρήκε ένα πέρασμα, το οποίο οδήγησε στον τάφο του πασίγνωστου αυτοκράτορα Πακάλ του Παλένα.
Ο αυτοκράτορας Πακάλ έζησε προφανώς για 80 χρόνια και ήταν εξαιρετικά ψηλός (και οι δύο ήταν πολύ ασυνήθιστοι στις εποχές των Μάγια).
Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ο τάφος του ήταν καλυμμένος με το πιο περίτεχνα σκαλισμένο καπάκι και θάφτηκε φορώντας μια περίτεχνη μάσκα θανάτου από νεφρίτη.
Το καπάκι του τάφου του Pakal οδήγησε στο Παλένκε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις πεποιθήσεις της Νέας Εποχής σχετικά με το ημερολόγιο των Μάγια και το τέλος του κόσμου που αναμενόταν από πολλούς να εμφανιστούν στις 21 Δεκεμβρίου 2012.
Ο αείμνηστος José Argüelles, ιδρυτής του δικτύου πλανητικής τέχνης, δήλωσε ότι ο Pakal φαίνεται να επιπλέει στο κάλυμμα σαν αστροναύτης.
Συνέχισε να δηλώνει ότι οι αρχαίοι Μάγια ήταν διαγαλαξιακά όντα στους οποίους είχε άμεση σύνδεση και από τον οποίο έλαβε σοφία για το ημερολόγιο των Μάγια.
Τον Δεκέμβριο του 2012, τα μέλη του Δικτύου Πλανήτη Τέχνης και πολλοί άλλοι που πίστευαν ότι ο κόσμος θα τελείωσε ή θα μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο κατέβηκε στο Palenque.
Μερικοί ήταν τόσο σίγουροι ότι ο κόσμος θα τελείωσε ότι αγόρασαν εισιτήρια μονής κατεύθυνσης στο Μεξικό και αφού τελείωσε η μέρα, έμειναν περιπλανώμενοι γύρω από τον ιστότοπο, δεν ήταν σίγουροι τι να κάνουν στη συνέχεια.
Για εκπληκτική θέα πάνω από την περιοχή και την καταπράσινη ζούγκλα, φτάνετε στην κορυφή του Ναού του Σταυρού (el Templo de la Cruz).
Αξίζει επίσης να αφήσετε χρόνο για να ακολουθήσετε μερικά από τα μονοπάτια που οδηγούν από τον αρχαιολογικό χώρο στη ζούγκλα, όπου, συνοδευόμενοι από την πρόσκληση τροπικών πτηνών και τη βουτιά των μαϊμούδων, μπορείτε να σκοντάψετε σε ποτάμια, καταρράκτες και πυραμίδες που δεν έχουν βυθιστεί – μόνο Το 10% της πόλης εκτιμάται ότι έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα.
Για τον αυτοκράτορα – βασιλιά Πακάλ θα αναφερθώ αργότερα γιατί είναι μια πολύ ωραία ιστορία, πως ένας δωδεκάχρονος έγινε βασιλιάς και έφτιαξε ολόκληρη αυτοκρατορία και πως όταν πέθανε έμεινε στην ιστορία ότι έφευγε στο άρμα του και τι συμβολίζει η πλάκα (ταφόπλακα) της σαρκοφάγου, με τον περίφημο αστροναύτη.
Όπως και στις προηγούμενες πυραμίδες έτσι και σε αυτές υπάρχουν οι μαίανδροι στους τοίχους και στα αγάλματα, ακόμα και στον βασιλιά Πακάλ υπάρχουν μαίανδροι, υπάρχουν οι πόρτες με την Μυκηναϊκή αρχιτεκτονική, και η ονομασία συμβόλων Γκρέκας.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.