Το όνομα Uxmal σημαίνει «τρεις φορές χτισμένο» στους Mayan.

Αυτό το όνομα αναφέρεται στην κατασκευή της υψηλότερης δομής του, της Πυραμίδας του Μάγου που χτίστηκε πάνω από τις υπάρχουσες πυραμίδες.
Στην περίπτωση αυτή έχουν βρεθεί πέντε στάδια κατασκευής.

Το Uxmal ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χερσονήσου Yucatán στη Ruta Puuc (Puuc Route), και στο ύψος του ήταν το σπίτι περίπου 20.000 Maya. Το Uxmal και άλλα γύρω Puuc τοποθεσίες άνθισαν στην Ύστερη Κλασική Περίοδο (γύρω στο 600-900 μ.Χ.) προτού ανατραπούν από γειτονικούς οικισμούς.
Οι ηγεμόνες του Uxmal επίσης πιστεύεται ότι προήδρευαν στους κοντινούς οικισμούς Kabah, Labná και Sayil.

Uxmal Αρχιτεκτονική – Ένα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο αυτής της περιοχής των Μάγια

Στα ταξίδια μας έχουμε βιώσει ποικίλα αρχιτεκτονικά στυλ σε όλο το Yucatan. Πολλοί χώροι Maya χτίστηκαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αυτών των μορφών.
Το Uxmal και άλλες τοποθεσίες που βρίσκονται στη διαδρομή Puuc αποτελούνται από μία μόνο αρχιτεκτονική επιρροή που προέρχεται απευθείας από τους Maya.

Η Puuc αρχιτεκτονική αναγνωρίζεται εύκολα.

Τα χαμηλότερα τμήματα των κτιρίων είναι απλά, έχουν στρογγυλεμένες γωνίες και είναι κατασκευασμένα από μικρές καμάρες ή διαδρόμους εισόδου.
Τα επάνω τμήματα είναι ιδιαίτερα διακοσμημένα και αντικατοπτρίζουν μια ξεχωριστή επίστρωση πέτρας.
Τα περίτεχνα γλυπτά περιλαμβάνουν φίδια, πλέγματα και κολόνες.
Η κατασκευή Puuc χρησιμοποίησε ένα σύστημα κοπής καπλαμάδων που τοποθετήθηκε σε πυρήνα σκυροδέματος.
Πρόκειται για μια βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη μέθοδο κατασκευής της χρήσης πέτρων που συγκρατούνται μαζί με γύψο.
Αυτός ο προηγμένος τρόπος κατασκευής επέτρεψε την ύπαρξη ελαφρώς μεγαλύτερων και πιο σταθερών εσωτερικών χώρων και μπορεί να αντιπροσωπεύει την άριστη κατάσταση πολλών από τα χτισίματα χιλίων ετών στα Uxmal, Labna, Sayil και Kabna.

Η σημασία του Θεού της Βροχής

Ο Chac ήταν ο θεός της βροχής των Μάγια και ο τιμημένος θεός στο Uxmal εξαιτίας της έλλειψης φυσικών πηγών νερού στην πόλη.
Σε αντίθεση με άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο Γιουκατάν, το Uxmal δεν διαθέτει επί τόπου cenote (πηγή γλυκού νερού).
Αν και το Γιουκατάν έχει λίγους ποταμούς επιφάνειας, οι περισσότερες πόλεις των Μάγια, συμπεριλαμβανομένου του Chichén Itzá, χρησιμοποίησαν cenotes για πρόσβαση στο υπόγειο νερό, ωστόσο δεν υπήρχαν τιμές στο Uxmal.
Αντ ‘αυτού, ήταν απαραίτητο να συλλέγει νερό σε chultunes, ή δεξαμενές, χτισμένο στο έδαφος.

Επισκόπηση των κτιρίων Uxmal και των πυραμίδων

Η περιοχή του Uxmal έχει λιγότερα κτίρια από τους αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Chichen Itza. Η παρακάτω εξήγηση είναι ένας πλήρης κατάλογος και περιγραφή κάθε κτιρίου στην περιοχή.

1. Η Πυραμίδα του Μάγου είναι το πρώτο κτίριο που θα δείτε όταν περπατάτε στον αρχαιολογικό χώρο Uxmal. Η πυραμίδα έχει ύψος 38 μέτρα και είναι χτισμένη σε ελλειπτική βάση, ένα ασυνήθιστο στυλ που βρίσκεται σε λίγες πυραμίδες των Μάγια. Η εκσκαφή της πυραμίδας διαπίστωσε ότι η πυραμίδα χτίστηκε σε πέντε υπερτιθέμενους ναούς. Μέρη του πρώτου ναού μπορούν να φανούν όταν ανεβαίνουν τη δυτική σκάλα. Το δεύτερο και το τρίτο είναι προσβάσιμα από την ανατολική σκάλα σε ένα εσωτερικό θάλαμο στο δεύτερο επίπεδο. Ο τέταρτος ναός είναι σαφώς ορατός από τη δυτική πλευρά, μια γιγαντιαία μάσκα Chac σηματοδοτεί την είσοδο και το στόμα του Chac είναι η πόρτα! Στην κορυφή των ανατολικών σκαλοπατιών βρίσκεται ο πέμπτος ναός. Το κτίριο πήρε το όνομά του από έναν θρύλο για ένα νάνο που αμφισβητήθηκε να χτίσει μια πυραμίδα σε ένα βράδυ. Το αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης είναι η Πυραμίδα του Μάγου.

2. Το Quadrangle Nunnery είναι μια συλλογή τεσσάρων κτιρίων δίπλα στην Πυραμίδα του Μάγο. Ονομάστηκε Casa de las Monjas από τους Ισπανούς, όχι τους Μάγια, καθώς τα 74 μικρά δωμάτια που βλέπουν στην εσωτερική αυλή τους θυμίζουν ένα ισπανικό μοναστήρι. Κάθε ένα από τα τέσσερα κτίρια έχει μια μοναδική στολισμένη πρόσοψη και το καθένα είναι χτισμένο σε διαφορετικό επίπεδο. Το βόρειο κτίριο είναι το παλαιότερο και το μεγαλόπρεπο. Η Μονή είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα τυπικών αρχιτεκτονικών στυλ Puuc, συμπεριλαμβανομένων των μάσκες Chac, των φιδιών, των πυλώνων και των πλεγμάτων. Το κτίριο στα ανατολικά, και πιο κοντά στο Σπίτι του Μάγου, είναι το καλύτερο συντηρημένο αυτής της ομάδας, με μια στοίβα μάσκες Chac πάνω από την κεντρική πόρτα και φίδια πάνω από τις πόρτες προς τα αριστερά και δεξιά.

3. Το παλάτι των ΕΛΛΗΝΩΝ του Διοικητή, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής Puuc. Το ανάκτορο του Κυβερνήτη στέκεται σε μια ανυψωμένη πλατφόρμα και θεωρείται ότι είναι ένα από τα τελευταία κτίρια που κατασκευάστηκαν στην περιοχή (περίπου το 987 μ.Χ.). Τα γλυπτά στο επάνω τμήμα είναι από μαιάνδρους, φίδια, πλέγματα και μάσκες, όπως σχήμα με ένα μακρύ plumed κεφάλι-φόρεμα επικεντρώνεται στη μέση του κτιρίου που πραγματικά κλέβει την παράσταση.Το παλάτι του Κυβερνήτη, ένα μακρύ χαμηλό κτίριο στην κορυφή μιας τεράστιας πλατφόρμας, με τις μακρύτερες προσόψεις στην προ-Κολομβιανή Μεσοαμερική.
Με ένα περίπου αζιμούθιο 118 °, το κτίριο είναι προσανατολισμένο προς την κύρια πυραμίδα του Cehtzuc, μια μικρή περιοχή που βρίσκεται περίπου 5 χλμ. Νοτιοανατολικά. Παρατηρώντας από εκεί, η Αφροδίτη ως βράδυ αστέρι, όταν φθάσει στα μέγιστα βόρεια άκρα της, θα είχε βάλει πίσω από το βόρειο άκρο του παλατιού του Διοικητή. Δεδομένου ότι αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν κάθε οκτώ χρόνια, πάντοτε στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, που σηματοδοτούν την έναρξη της εποχής των βροχών, είναι σημαντικό ότι η διακόσμηση της πρόσοψης του κτιρίου περιέχει σχεδόν 400 γλυφές της Αφροδίτης τοποθετημένες στις μάσκες του θεού της βροχής Chac, και ότι υπάρχουν οκτώ αμφίκυρτα φίδια πάνω από την κύρια είσοδο. Επιπλέον, οι αριθμοί 8 σε σημείωση bar-and-dot εμφανίζονται σε δύο μάσκες Chac στις βόρειες γωνίες του ανακτόρου.

4. Το σπίτι των χελωνών βρίσκεται δίπλα στο Παλάτι του Διοικητή και στην ίδια ανυψωμένη πλατφόρμα. Το κτίριο ονομάζεται μετά τη ζωφόρο των χελωνών που έχουν χαράξει γύρω από το γείσο του. Πιστεύεται ότι οι χελώνες υπέστησαν τον άνθρωπο σε περιόδους ξηρασίας και θα προσεύχονταν επίσης στον Chac για βροχή.

5. Η Μεγάλη Πυραμίδα στα ανατολικά του Παλατιού του Διοικητή ήταν αρχικά εννέα επίπεδα υψηλά και μόνο μερικώς αποκαταστάθηκε. Φαίνεται ότι ένας άλλος ναός επρόκειτο να τοποθετηθεί πάνω στην υπάρχουσα δομή και κάποια κατεδάφιση είχε πραγματοποιηθεί πριν σταματηθούν τα σχέδια, αφήνοντας την πυραμίδα σε κακή κατάσταση. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή της μεγάλης πυραμίδας, η οποία προσφέρει απίστευτη πανοραμική θέα στην περιοχή Uxmal.

6. Ο Ναός των Δολοφόνων βρίσκεται δίπλα στη Μεγάλη Πυραμίδα και ονομάστηκε από τον John Stephens για τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα και τις κτένες οροφής. Στον Stephens, η κορυφή του ναού έμοιαζε με περιστερώνα. Η δομή έχει μια πλούσια διακοσμημένη κατώτερη ιστορία, σε αντίθεση με άλλα κτίρια στο Uxmal, και θεωρείται σήμερα στην αρχική φάση της πόλης. Αυτή η δομή είναι μέρος ενός άλλου τετραγώνου που καταστράφηκε και βρέθηκε στην ανασκαφή του χώρου.

Τι λέει ο μύθος.. (Μια φανταστικη και πολυ ωραια ιστορία)

Σύμφωνα με έναν μύθο, ένας μάγος-θεός ονόματι Itzamna υποτίθεται ότι ανέστησε την πυραμίδα σε μία νύχτα, χρησιμοποιώντας τη δύναμή και τη μαγεία του.

Μια άλλη ιστορία υποστηρίζει ότι όταν ένα συγκεκριμένο γκονγκ έπρεπε να ακούγεται, η πόλη Uxmal προοριζόταν να πέσει σε ένα αγόρι “που δεν γεννήθηκε από γυναίκα”.
Το γκονγκ χτύπησε μια μέρα από έναν νάνο που δεν γεννήθηκε από καμία μητέρα αλλά μάλλον εκκολάφθηκε από ένα αυγό από μια άτεχνη μητέρα (σύμφωνα με έναν τουριστικό οδηγό στο Uxmal, αυτό το αυγό ήταν ένα ιγκουάνα και η γυναίκα ήταν μάγισσα).
Ο ήχος του γκονγκ έπληξε το φόβο στον κυβερνήτη της πόλης και ο νάνος διατάχθηκε να εκτελεστεί.
Ωστόσο, ο ηγεμόνας επανεξέτασε τη θανατική ποινή και υποσχέθηκε ότι η ζωή του νάνου θα εξοικονομηθεί αν μπορούσε να εκτελέσει τρία φαινομενικά αδύνατα καθήκοντα.
Ένα από τα καθήκοντα ήταν να χτιστεί μια τεράστια πυραμίδα, ψηλότερη από κάθε κτίριο της πόλης, σε μία μόνο νύχτα.
Ο νάνος τελικά ολοκλήρωσε όλα τα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της πυραμίδας.
Ο νάνος κλήθηκε ως νέος ηγέτης της Uxmal και η δομή του ήταν αφιερωμένη σε αυτόν.

Μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή αυτής της ιστορίας αναπαρίσταται από τον Hans Li στο The Ancient Ones:

Ο θρύλος λέει ότι αυτή η πυραμίδα του ναού χτίστηκε από έναν ισχυρό νάνο μάγο, ο οποίος εκκολάφθηκε από ένα αυγό από τη μητέρα του.
Κάτω από την απειλή ενός βασιλιά Uxmal διατάχθηκε να χτίσει αυτόν τον ναό μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, ή αλλιώς να χάσει τη ζωή του.

Σε άλλες επιζώνες εκδοχές, η γριά απεικονίζεται ως μάγισσα και ο νάνος είναι ένα αγόρι που φτάνει μαγικά σε ενήλικες μέσα σε μια νύχτα.

Ο επίσημος μύθος, όπως είπε στον John Lloyd Stephens το 1840 από έναν ντόπιο ντόπιο μάγια, ακολουθεί:

Υπήρχε μια γριά που ζούσε σε μια καλύβα που βρισκόταν στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η τελική πυραμίδα.
Αυτή η γριά ήταν μια μάγισσα που μια μέρα ηταν πολυ λυπημένη γιατί δεν είχε παιδιά.
Μια μέρα πήρε ένα αυγό και το τυλίχτηξε σε ύφασμα και το έβαλε σε μια γωνιά της μικρής καλύβας της.
Κάθε μέρα πήγαινε και έβλεπε το αυγό μέχρι μια μέρα που εκκολάφθηκε και ένα μικρό πλάσμα, που μοιάζει πολύ με ένα μωρό, ήρθε από το μαγεμένο αυγό.
Η γριά ήταν ευτυχισμένη που έκανε το μωρό γιό της.
Το μωρό αυτο με μια υπερφυσική δύναμη έγινε έτσι,ώστε μέσα σε ένα χρόνο περπατούσε και μιλούσε σαν άνδρας.
Σταμάτησε να αυξάνεται μετά από ένα χρόνο και η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν πολύ περήφανη για το γιο της και του είπε ότι μια μέρα θα είναι ένας μεγάλος Κύριος ή Βασιλιάς.
Μια μέρα, είπε στον γιο της να πάει στο Σώμα του Διοικητή και να αμφισβητήσει τον Βασιλιά σε μια δοκιμαστική δοκιμασία.
Ο νάνος δεν ήθελε να πάει στην αρχή, αλλά η γριά επέμενε και έτσι για να δει τον βασιλιά πήγε.
Οι φρουροί τον άφησαν μέσα και έριξε την πρόκλησή του στον βασιλιά.
Ο βασιλιάς χαμογέλασε και είπε στον νάνο να σηκώσει μια πέτρα που ζύγιζε τρεις αρρόμπα 34 κιλά (75 λίβρες).
Σε αυτό, ο νάνος φώναξε και έτρεξε πίσω στη μητέρα του.
Η μάγισσα ήταν σοφή και είπε στον γιο της να πει στο βασιλιά ότι αν ο βασιλιάς θα σηκώσει πρώτα την πέτρα, τότε θα τήν σηκώσει.
Ο νάνος επέστρεψε και είπε στον βασιλιά τι του είπε η μητέρα του.
Ο βασιλιάς σήκωσε την πέτρα και ο νάνος έκανε το ίδιο.
Ο βασιλιάς ήταν εντυπωσιασμένος και λίγο νευρικός και δοκιμάζει τον νάνο για το υπόλοιπο της ημέρας με άλλα δυνατά επιτεύγματα.
Κάθε φορά που ο βασιλιάς έκανε μια πράξη, ο νάνος ήταν σε θέση να το ταιριάξει.
Ο βασιλιάς έγινε εξοργισμένος ότι συνοδεύτηκε από έναν νάνο και είπε στον νάνο ότι σε μια νύχτα πρέπει να χτίσει ένα σπίτι υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο στην πόλη ή θα σκοτώνονταν.
Ο νάνος επέστρεψε πάλι στη μητέρα του κλαίγοντας και του είπε να μην χάσει την ελπίδα και ότι έπρεπε να πάει στο κρεβάτι.
Το επόμενο πρωί η πόλη ξύπνησε να δει την Πυραμίδα του Νάνου στην τελική του κατάσταση και ηταν η ψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο κτίριο της πόλης.
Ο βασιλιάς είδε αυτό το κτίριο από το ανάκτορό του και ξανά εξοργίστηκε. Κάλεσε τον νάνο και διέταξε μια τελική δοκιμή δύναμης.
Ο νάνος έπρεπε να συγκεντρώσει δύο δέσμες ξύλου Cogoil, ένα πολύ ισχυρό και βαρύ ξύλο, και ο βασιλιάς θα σπάσει το ξύλο πάνω από το κεφάλι του νάνου και μετά ο νάνος θα μπορούσε να έχει τη σειρά του να σπάσει το ξύλο πάνω από το κεφάλι του βασιλιά.
Ο νάνος έτρεξε και πάλι στη μητέρα του για βοήθεια.
Του είπε να μην ανησυχεί και έβαλε μια μαγική τορτίγια στο κεφάλι του για προστασία.
Η δίκη έπρεπε να εκτελείται μπροστά σε όλους τους μεγάλους άνδρες της πόλης.
Ο βασιλιάς προχώρησε να σπάσει ολόκληρη τη δέσμη του πάνω από το κεφάλι του νάνου, ένα ραβδί κάθε φορά.
Ο βασιλιάς απέτυχε να τραυματίσει τον νάνο και στη συνέχεια προσπάθησε να αποφύγει την πρόκλησή του.
Με την πλήρη θέα των μεγάλων ανθρώπων της πόλης, όμως, ήξερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει και να αφήσει τον νάνο να έχει τη σειρά του.
Το δεύτερο ραβδί της δέσμης του νάνου έσπασε το κρανίο των Kings σε κομμάτια και έπεσε νεκρός στους πρόποδες του νάνου, ο οποίος χαιρετίστηκε ως ο νέος βασιλιάς.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.