Μια αρχαία πόλη στο Μεξικό, που χτίστηκε σε μια κορυφή λόφου με σαρωτικές βλέψεις μιας μεγάλης αυτοκρατορίας – ποιος ήταν ο πολιτισμός;
Ίσως Maya, Teotihuacan, Toltec ή Αζτέκων;
Υπήρχαν, τελικά, πολλοί πολιτισμοί στο Μεξικό πριν από την ισπανική εισβολή του 16ου αιώνα. Οι κοινωνίες ανεβαίνουν και πέφτουν καθώς περνούν χιλιετίες και ο λαός του Μεξικού μπορεί να βρει ίχνη της αρχαίας κληρονομιάς τους, τα οποία ξεπερνούν τα 10.000 χρόνια.
Αυτή η πόλη στο λόφο είναι πλέον γνωστή ως ο αρχαιολογικός χώρος Monte Álban. Προσφέρει μια σπάνια ματιά σε αιώνες πολιτιστικής ανάπτυξης και μεταβαλλόμενους πληθυσμούς.
Το Monte Álban βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη Oaxaca, πρωτεύουσα του κράτους της Oaxaca στο νοτιοδυτικό Μεξικό. Είναι περίπου πέντε ώρες με το αυτοκίνητο από την πόλη του Μεξικού, και αξίζει το ταξίδι.
Αναγνωρισμένη από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Monte Álban διατηρείται και διατηρείται επιμελώς τόσο για αρχαιολογική έρευνα όσο και για ιστορική σημασία. Αυτή η αξιοθαύμαστη πόλη, σε αντίθεση με πολλές άλλες αρχαίες τοποθεσίες, παρέμεινε συνεχώς κατοικημένη για 13 αιώνες. Η διαμόρφωση του χώρου καθιστά δυνατή την ανίχνευση της χρονολογίας των δομών.
Τα έθνη των Μάγια και των Αζτέκων είναι οι πιο γνωστοί ιθαγενείς πολιτισμοί του Μεξικού, αλλά ο λαός του Olmec τους τα παρήγαγε εκατοντάδες χρόνια.
Τό Olmec κυριαρχούσε στο Νότιο Μεξικό από το 1200 π.Χ. και δεν άρχισε να παρακμάζει μέχρι την έλευση του πολιτισμού Zapotec γύρω στα 500 π.Χ.
Η επίδραση του Olmec είναι εμφανής στις δομές του Zapotec και οι απόγονοι του Olmec επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

Το Monte Álban χρησίμευσε ως πολιτική και επιχειρηματική πρωτεύουσα του ακμάζοντος πολιτισμού Zapotec από το 500 π.Χ. έως ότου ξεκίνησε μια σταδιακή παρακμή τον 9ο αιώνα. Λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες της παρακμής, αλλά είναι αποδεκτό ότι οι άνθρωποι του Mixtec ανέλαβαν την περιοχή, επαναχρησιμοποιώντας μερικούς από τους τάφους Zapotec. Στην ουσία, οι δύο πολιτισμοί συγκλίνουν. Αυτή η κατοίκηση διαρκούσε μέχρι την ευρωπαϊκή εισβολή του 16ου αιώνα.
Υπάρχουν στο μουσείο πολλα ελληνικά σύμβολα τα οποία θα τα αναλύσουμε αργότερα.
Αυριο ειναι η μεγάλη μερα. Θα επισκεφτώ τα παλάτια των Ελλήνων.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.