Γράφει ο Φώτης Τούμπανος

Είναι το μεγαλύτερο μουσείο που επισκέφθηκα στο Μεξικό, το μουσείο αυτό περιέχει σημαντικά αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά αντικείμενα από την προκολομβιανή κληρονομιά του Μεξικού, όπως η Πέτρα του Ήλιου και το άγαλμα των Αζτέκων Xochipilli.

Το μουσείο (μαζί με πολλά άλλα μεξικανικά εθνικά και περιφερειακά μουσεία) διοικείται από το Ινστιτούτο Εθνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας το INAH.
Οι εκτιμήσεις του μουσείου ποικίλλουν, με το ένα να θεωρεί ότι είναι «εθνικός θησαυρός και σύμβολο της ταυτότητας».

Ο Octavio Paz επέκρινε το γεγονός ότι το μουσείο έκανε το Μεξικό (Αζτέκων) κεντρική αίθουσα, λέγοντας ότι η «εξύψωση και δόξα του Μεξικού-Tenochtitlan μετατρέπει το Μουσείο Ανθρωπολογίας σε ναό.»

Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν την πέτρα του ήλιου, γιγαντιαίες πέτρινες κεφαλές του πολιτισμού Olmec που βρέθηκαν στις ζούγκλες του Tabasco και του Veracruz, θησαυρούς που ανακτήθηκαν από τον πολιτισμό των Μάγια, στο ιερό Cenote στο Chichen Itza, ένα αντίγραφο του σαρκοφάγου καπακιού .
Τον τάφο του Pacal στο Palenque και τις εθνολογικές επιδείξεις της σύγχρονης αγροτικής ζωής του Μεξικού.
Έχει επίσης ένα μοντέλο της τοποθεσίας και της διαρρύθμισης της πρώην πρωτεύουσας των Αζτέκων Tenochtitlan, η περιοχή της οποίας τώρα καταλαμβάνεται από την κεντρική περιοχή της σύγχρονης πόλης του Μεξικού.

Οι μόνιμες εκθέσεις στο ισόγειο καλύπτουν όλους τους προ-Κολομβιανούς πολιτισμούς που βρίσκονται στην σημερινή επικράτεια του Μεξικού καθώς και στην πρώην Μεξικανική επικράτεια στις σημερινές νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ταξινομημένα ως Βόρεια, Δυτικά, Μάγια, Κόλπος του Μεξικού, Oaxaca, Μεξικό, Toltec, και Teotihuacan.
Οι μόνιμες εκθέσεις του πρώτου ορόφου δείχνουν την κουλτούρα του Μεσογειακού πληθυσμού του Μεξικού από τον ισπανικό αποικισμό.

Το μουσείο φιλοξενεί επίσης εκθέματα που επισκέπτονται, επικεντρώνοντας γενικά σε άλλους από τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου. Τα προηγούμενα εκθέματα έχουν επικεντρωθεί στην Ελλάδα, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.