Ακούει ο κ. Εισαγγελέας; Ακούει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης; Ακούει η Δημοτική αρχή; Ακούει το σύστημα;

Μέσα από ένα οδοιπορικό, στις περιοχές που επλήγησαν, από την πυρκαγιά του Αυγούστου, στη Μάνη και καταγράφοντας με την κάμερα του vachosradio, την αποτίμηση αυτής της καταστροφής, έκανα διάφορες σκέψεις και ως δημοσιογράφος και ως απλός πολίτης!

Οι πρώτες εικόνες που ήρθαν στα μάτια μου και αποτυπωμένες στα βίντεο που είναι δημοσιευμένα στο κανάλι του vachosradio στο youtube πατηστε εδώ αφορούν τα αίτια έναρξης και εξάπλωσης με γρήγορο ρυθμό της πυρκαγιάς!

Θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά με εικόνες από τα βίντεο τα οποία έχουν δημοσιευθεί λίγες ημέρες μετά την φωτιά.

α) δρόμοι ασυντήρητοι στο οδόστρωμά τους: οδηγώντας με ένα απλό αυτοκίνητο συνάντησα πολλές πέτρες επί του οδοστρώματος των αγροτικών δρόμων που επιφυλάσσουν κίνδυνο για τα ελαστικά των διερχόμενων αυτοκινήτων, πόσο περισσότερο δε για πυροσβεστικά αυτοκίνητα τα οποία σηκώνουν στις πλάτες τους αρκετό βάρος! ένα σκισμένο ελαστικό σε αυτά τα αυτοκίνητα σημαίνει από μια απλή καθυστέρηση στο έργο της πυρόσβεσης μέχρι και απώλεια ανθρώπινων ζωών αν τους περικυκλώσει η φωτιά καθώς δεν μπορούν να διαφύγουν!
Επίσης ένα ξαφνικό ”σκάσιμο” του ελαστικού σε επιφάνεια οδοστρώματος με κλίση,σε συνεργασία με την ποσότητα νερού εντός της δεξαμενής του οχήματος που θα μετακινηθεί λόγω απότομης κλίσης του οχήματος, σημαίνει σε μεγάλο ποσοστό την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος, λόγω του υψηλού προφίλ ελαστικού που ”φοράνε”, με αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση καταστροφή του οχήματος (πληροφορούμαι ότι 4-5 περιπτώσεις ανάλογες είχε φέτος το πυροσβεστικό σώμα), στη δε χειρότερη τραυματισμούς η θανάσιμους τραυματισμούς πυροσβεστών!
στην πρώτη περίπτωση θα βρίσουμε τους πυροσβέστες γιατί άργησαν, στην δεύτερη περίπτωση θα πούμε – αχ πόσο άτυχα ήταν αυτά τα παιδιά; να τους πιάσει λάστιχο και να καούν! Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα αναζητηθούν ευθύνες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον ανίκανο τον αμελή που δεν φρόντισε να κάνει όλα αυτά τα σημαντικά έργα, για ένα καθαρό οδόστρωμα χωρίς προβλήματα και εύκολη πρόσβαση από όλους. Καθώς επίσης σε ένα ασυντήρητο οδόστρωμα αγροτικού δρόμου υπάρχουν χόρτα ανάμεσα στις ‘’ροδιές του αυτοκινήτου’’ που και αυτά έχουν καεί με το πέρασμα της φωτιάς. Είναι και αυτά ένας τρόπος εξάπλωσης της φωτιάς από την μια μεριά του δρόμου στην άλλη! Σημειωτέον (και το λέω αυτό εμπειρικά) ότι όλοι οι δρόμοι όταν ανοίχθηκαν αρχικά είχαν πλάτος τουλάχιστον πέντε μέτρων, αφού οι μπουλντόζες που χρησιμοποιήθηκαν έφεραν πέντε και πλέον μέτρα ‘’μαχαίρι’’ για την διάνοιξη των δρόμων! Δεν γνωρίζω για πιο λόγο η Δημοτική αρχή δεν έχει φροντίσει να κρατηθεί αυτό το πλάτος του δρόμου, αλλά αφήνει ανεξέλεγκτο το έργο των γκρέιντερ, τα οποία αφ ενός δεν καθαρίζουν σε πλάτος όλο τον δρόμο, αφ ετέρου αφήνουν μπάζα δεξιά και αριστερά του δρόμου, δημιουργώντας έτσι μια κοίτη για τα βρόχινα νερά, τα οποία μην έχοντας από πού να φύγουν κατατρώνε στην κυριολεξία το οδόστρωμα δημιουργώντας πλείστα προβλήματα!
Δείτε το σχετικό βίντεο!

β) β) πλευρές των δρόμων ακαθάριστες: χόρτα ξερά, ξύλα ξερά και διάφορα άλλα υλικά βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων, αποτελώντας ομάδα εύφλεκτων υλικών για τον επίδοξο εμπρηστή, τον αμελή καπνιστή, την σπίθα από την εξάτμιση βαρέων οχημάτων κλπ! πάλι και εδώ θα ρίξουμε την ευθύνη σε κάθε άλλον παρά στον αμελή και ανίκανο αντιδήμαρχο η στον αντιπεριφερειάρχη αν πρόκειται για δρόμους ευθύνης της περιφέρειας! δείτε σχετικά βίντεο:

γ) γ) άγρια δέντρα που δεν έχουν κοπεί κάθετα με την άκρη του δρόμου, αλλά και σε πολλά σημεία ελιές και διάφορα άλλα θα συναντήσουμε σε πολλούς δρόμους περιοχών που δεν έχουν καεί, με αποτέλεσμα όταν και άμα χρειαστεί να περάσει πυροσβεστικό αυτοκίνητο η οποιοδήποτε άλλο μεγάλο όχημα αυτό να είναι αδύνατο!
Αμέλεια του προέδρου της τοπικής κοινότητας; αμέλεια του αρμόδιου αντιδημάρχου; Πάντως είναι αμέλεια κάποιου που στην κρίσιμη ώρα θα είναι εξαφανισμένος αποποιούμενος τις ευθύνες! Μα τότε θα είναι αργά! Τότε το εξιλαστήριο θύμα θα είναι η πυροσβεστική υπηρεσία που δεν ενήργησε τάχιστα για να φέρει σωτήριο αποτέλεσμα! τότε το εξιλαστήριο θύμα θα είναι ο αρχηγός η ο συντονιστής της πυροσβεστικής που δεν σήκωσε γρήγορα τα εναέρια μέσα, χωρίς να σκεφτούμε ότι για να σηκωθεί ένα αεροπλάνο η ένα ελικόπτερο χρειάζεται αρκετή ώρα, και για να έρθει από το κοντινότερο αεροδρόμιο θέλει άλλη τόση! συν τον χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης; Εσύ φταις αρχηγέ, εσύ φταις Συντονιστή, αφού δεν φταίει ο Αρχηγός! καλά το πάμε καλύτερα δεν ξέρουμε! και θα μιλήσουμε πιο κάτω για τα εναέρια μέσα και το κόστος τους!
Δείτε σχετικό βίντεο:

δ) Υδροστόμια: στην περίπτωση της φωτιάς του Αυγούστου εθελοντές με μικρά πυροσβεστικά μέσα αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να γεμίσουν νερό από το υδροστόμιο του Βαχού γιατί λέει ‘’αν ανοίξει αυτό πέφτει η πίεση στον κεντρικό αγωγό και δεν γεμίζουν γρήγορα τα πυροσβεστικά’’. Δεν θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα; Ποιος ευθύνεται γι αυτό; σίγουρα κανένας! Μόνο η κυρία Αμέλεια και η κυρία Αδιαφορία! Σ αυτές θα ζητήσουμε ευθύνες.
Δημοσιεύσαμε βίντεο με δεξαμενή στον Ακούμαρο Γυθείου, όπου μένει ανενεργή ……. λόγω μόνωσης! Αν είναι ποτέ δυνατόν ένα σημείο που μπορεί να παρέχει νερό σε πυροσβεστικά οχήματα καθώς δεν υπάρχει υδροστόμιο να μένει ανενεργό! Μήπως θα πρέπει να θρηνήσουμε ένα νέο Μάτι σε περίπτωση πυρκαγιάς; Λόγω έλλειψης νερού; Και παραμένει σ αυτή την κατάσταση εδώ και χρόνια, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων! Ακούει η δημοτική αρχή;
Η έλλειψη υδροστομίων στον Ακούμαρο σε συνεργασία με τους στενούς δρόμους, θα μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι φταίει η κλιματική αλλαγή σε περίπτωση καταστροφής του δάσους του Ακούμαρου, η στην απανθράκωση κατοίκων και οικιών! Δεν θα φταίξει ούτε εδώ ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, η ο αρμόδιος νερουλάς του δήμου! Τότε μάλλον θα φταίω εγώ που τα γράφω και τα δημοσιοποιώ! Αλλά θα ακούσει κανείς;
Και δεν γνωρίζω επίσης στην Μέσα Μάνη αν υπάρχουν υδροστόμια σε λειτουργία η πρέπει να περιμένει η πυρόσβεση τον ιδιώτη με την υδροφόρα για να κάνει πλήρωση στα οχήματα και να προχωρήσουν σε κατάσβεση;
Χρόνια και χρόνια βλέπω ιδιωτικές υδροφόρες να κουβαλάνε νερό σε ιδιώτες επί αμοιβή! Ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης στο δήμο; Που πάνε τόσα χρήματα που εισπράττονται; φαίνεται αργούν να τελειώσουν τα νέα έργα όπως το σπιτάκι της γεννήτριας στο δρόμο του νερού στο Σκαμνάκι, η οποία βρέθηκε ”εν τω μέσω της φωτιάς” και κάηκαν τα λάστιχα, γιατί κάποιος δεν φρόντισε να τα προστατεύσει από την πύρινη λαίλαπα! και εκεί η κλιματική αλλαγή φταίει η εγώ που τα γράφω!
Δείτε το βίντεο:

ε) Διαβάσαμε πρόσφατα ότι ο υπουργός Εσωτερικών χορήγησε εξακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες ευρώ για πυροπροστασία και αντιπλημμυρικά έργα ‘’μετά την φωτιά’’ στο δήμο Ανατολικής Μάνης!
Επίσης μαθαίνουμε ότι κάθε χρόνο ο δήμος εισπράττει από ογδόντα μέχρι ενενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ από τη γραμματεία πολιτικής προστασίας για έργα πυροπροστασίας! Προσέλαβε επίσης δώδεκα άτομα για πυροπροστασία! Όλα αυτά για πρόληψη και πυροπροστασία! Να γελάσω τώρα η μετά; Ποια έργα έγιναν για πυροπροστασία; Μπορεί να μας απαντήσει κάποιος; Ούτε στον Ακούμαρο που δεσπόζει του Γυθείου δεν έχει καθαριστεί κάτι! Κινδυνεύουν ζωές! Πάλι η κυρία Αμέλεια και η κυρία Αδιαφορία φταίνε και κανείς άλλος!

Όταν λοιπόν είχαν προσληφθεί επί Σύριζα πέντε χιλιάδες εξήντα έξι άτομα για πυροπροστασία, ναι, παρήγαγαν έργο, έκοβαν, καθάριζαν , έκαιγαν και δεν έβρισκε η φωτιά πρόσφορο έδαφος! Μετά και από αυτό το πραγματικά υπέροχο έργο που παρήγαγαν αυτοί οι άνθρωποι, τόλμησε δεξιός βουλευτής να πεί ‘’ τι να σας κάνουμε εσάς αφού έχουμε την πυροσβεστική;’’ Τόσο του έκοβε τόσο έλεγε!Και ενημερωτικά κύριε δεξιέ βουλευτή σου λέμε ότι οι άνθρωποι αυτοί προσλήφθηκαν με την πατηστε εδώ και μάλιστα τους δόθηκε και παράταση με την πατηστε εδώ .
Ακόμα και όταν ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος εξέδωσε σχετική εντολή για πυροπροστασία προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, κάποιοι φρόντισαν να την επισφραγήσουν με την σφραγίδα του ‘’ τόχω γραμμένο εκεί που δεν πιάνει το μελάνι’’ και να αφήσουν απροστάτευτη τη γη της Μάνης και να την προσφέρουν ένα εκλεκτό μεζέ στις ορέξεις της κάθε φωτιάς είτε είναι από εμπρησμό, η αμέλεια, η ατύχημα η δεν ξέρω εγώ τι άλλο!
πατηστε εδώ

Ακούει ο κ. Εισαγγελέας; Η μήπως τον φρενάρει και αυτόν το σύστημα; Υπάρχει η θέληση για το ξελάσπωμα αυτής της υπάρχουσας κατάστασης; Η υπάρχει ο φόβος του ‘’ κάτσε καλά γιατί θα βρεθείς στον Έβρο;’’ Ακούσαμε στις δημοσιευμένες συνομιλίες αξιωματικών της πυροσβεστικής ότι υπάρχουν φάκελοι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου για φωτιές! Υπάρχουν; Και αν υπάρχουν σε πια κατάσταση βρίσκονται; Της φιλοξενίας; Της έρευνας; Του αρχείου; Βέβαια είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ! Κανείς ύποπτος, κανείς ένοχος, κανείς υπεύθυνος, κανείς αρμόδιος δεν θα καθίσει στο σκαμνί του κατηγορουμένου! Κανείς δεν φέρει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος όταν δίνει εντολή ο υπουργός! Ευθύνη φέρουν μόνο εμπρός στην είσπραξη του μισθού κάνουν δεν κάνουν σωστά αυτό που πρέπει να κάνουν, οι εμπλεκόμενοι με την πυροπροστασία και πυρασφάλεια!
Έγιναν οι εκλογές, εκλέχθηκαν εκπρόσωποι της κάθε κοινότητας, για να την εκπροσωπούν στο δήμο! Σωστό και σεβαστό! Φρόντισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να τους ενημερώσει για τα έργα πυροπροστασίας στην κοινότητά τους; Φρόντισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να τους ενημερώσει για τα χρήματα που δικαιούνται για καθαρισμό δρόμων και αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα χωριά; Η τους άφησε στην τύχη τους; Γιατί εδώ στο Βαχό που μένω είδα καθάρισμα μερικών δρόμων και όχι στο σύνολό τους! Δεν τα βάζω με την πρόεδρο του χωριού μου, γιατί το αντικείμενο δεν είναι υποχρεωμένη να το γνωρίζει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι την δεύτερη ημέρα της φωτιάς το πρωί την συμβούλεψα να ζητήσει δυο εργάτες για να κοπούν κάποια κλαδιά σε αγροτικό δρόμο και της είπαν ‘’ τι ζητάς τώρα εδώ γίνεται χαμός’’! κλαδιά σε δρόμο ζωτικής σημασίας, αφού εξ αιτίας αυτού, αν περνούσε η φωτιά, μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγού περιοχής του Βαχού θα καιγόταν γιατί δεν μπορούσε να περάσει πυροσβεστικό όχημα! Και σίγουρα αυτή η περίπτωση δεν θα είναι η μοναδική στο δήμο!

Και πάμε τώρα να εξετάσουμε μία άλλη περίπτωση πυροπροστασίας

Για την φωτιά του Αυγούστου στην Μάνη χρησιμοποιήθηκαν τρία ελικόπτερα Ericson! Όπως διαβάσαμε τελευταία πληρώνονται είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ την ώρα πτήσης! αληθεύει; αν αληθεύει είμαστε για κλάματα! 15 ώρες πτήσης χ 22.000 την ώρα = πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο 330.000 ευρώ μόνο για δυο ημέρες στην Μάνη. Με αυτά τα χρήματα λοιπόν θα είχαν προσληφθεί ως ομάδα πυροπροστασίας 50 άτομα χ 1000 ευρώ το μήνα μικτά χ 6 μήνες = 300.000 συν τα αναλώσιμα 30.000 + τις 80.000 που εισπράττει ο δήμος από την πολιτική προστασία = 110000
Αν αυτά τα άτομα μοιράζονταν ανά δημοτικό διαμέρισμα σε έξι μήνες θα είχαν κάνει τόση δουλειά που δεν θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος ούτε ο εμπρηστής, ούτε η αμέλεια, ούτε το ατύχημα για έναρξη πυρκαγιάς! Αν σε όλα αυτά τα χρήματα προσθέσουμε καύσιμα και φθορές των πυροσβεστικών οχημάτων τότε χάνουμε το λογαριασμό! Αν επίσης προσθέσουμε καύσιμα και συντήρηση λόγω πτήσεων των δικών μας εναερίων μέσων, τότε πλήρωνε αβέρτα Έλληνα πολίτη την ανικανότητα και την αμέλεια η την σκοπιμότητα του κάθε ενός δημοτικού, περιφερειακού, η αρμόδιου πολιτικού άρχοντα! κοινώς ξεβρακωθήκαμε!
Αυτό το έχει σκεφθεί κανείς της δημοτικής αρχής; Έχει προταθεί από την δημοτική αρχή; Δεδομένα υπάρχουν! Φωτιές/ανά περίοδο, καύσιμα/περίοδο, φθορές/περίοδο, ελικόπτερα/ περίοδο και πολλά άλλα δεδομένα! Η κρυβόμαστε πίσω από το αξίωμα και αφήνουμε την αμέλεια, την ανικανότητα, την σκοπιμότητα, την εθελοτυφλία να δρουν ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα την καταστροφή παραγωγικού και δασικού κεφαλαίου και μαζί τους να οργιάζει η ανεργία;

Γιατί από ότι μαθαίνω τα παραπάνω πέντε χιλιάδες εξήντα έξι άτομα που είχαν προσληφθεί ως πυροπροστασία, αποκτώντας μάλιστα με κρατική σφραγίδα βεβαίωση εκπαίδευσης από τον εντεταλμένο δασολόγο -που κάποιοι τα έβγαλαν σε αχρηστία ακόμα και όταν αυτοί γνώριζαν ότι τα άτομα αυτά έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρίας στη δασοπροστασία – αντί να επαναπροσληφθούν και να παράγουν έργο βάσει της 16μηνης εμπειρίας τους, έμειναν κατά κοινώς λεγόμενα ‘’στην απ΄έξω’’! Αυτή η ομάδα δασοπροστασίας λοιπόν με κατάλληλους συμβουλευτικούς εκπροσώπους της πυροσβεστικής και του δασαρχείου θα κάνουν θαύματα και πολύ περισσότερο θα προστατέψουν το περιβάλλον που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους! Θα πρέπει να είσαι παντελώς αδιάφορος για τον παραγωγικό και δασικό πλούτο για να μην αξιοποιήσεις αυτά τα άτομα ακόμα και με ‘’δικά σου έξοδα’’! εκτός και αν εκτελείς εντολές ‘’αφεντικών’’, κάτι που είναι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μάνης!
Αυτά ήθελα να εκθειάσω! Αυτά παρατήρησα αυτές τις ημέρες που κάηκε η περιοχή που μένω, και αυτά εκθειάζω! Αν μερικοί με κρίνετε ως γραφικό πετάξτε με στον κάλαθο των αχρήστων! Δεκτό! Κρατήστε όμως αυτά που γράφω, προβληματιστείτε και καταλήξτε στο δικό σας συμπέρασμα! Γιατί ίσως οι κυρίες Αμέλεια, Αδιαφορία, Σκοπιμότητα, Εθελοτυφλία χτυπήσουν και την δική σου πόρτα γείτονα αφού μέχρι τώρα έχουν χτυπήσει πολλές στην δική μας γειτονιά που λέγεται Μάνη!
Αμέλεια; Σκοπιμότητα; Εθελοτυφλία; Αδιαφορία; Τι; Εγώ μένω με αυτό το ερώτημα!

Πέτρος Καπερναράκος

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.