Στον απόηχο της μεγάλης πυρκαγιάς της 22ας Αυγούστου 2020 που έπληξε δεκαοχτώ και πλέον χιλιάδες στρέμματα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και την πρώτη μέρα του Σεμπτέβρη μαζί με τις ευχές για ”καλό μήνα”, εισέπραξε ο πυροσβεστικός κόσμος που εδρεύει στο δήμο Ανατολικής Μάνης μια φωτιά ”περίεργη” θα έλεγα εγώ, αφού ή έναρξή της έγινε πίσω από καλλιεργημένο κτήμα το οποίο εφάπτεται του επαρχιακού δρόμου Γυθείου-Σπάρτης στην περιοχή Λίμνης Γυθείου.
Το γεγονός ότι — μια μικρή ρεματιά στην άκρη του ορεινού όγκου που ξεκινάει από την Λίμνη Γυθείου και φτάνει μέχρι το Μαυροβούνι, κρυμμένη πίσω από κτήμα με ελαιόδενδρα και η εξάπλωσή της θα σήμαινε άμεσο κίνδυνο για τον Ακούμαρο πάνω από το Γύθειο, που ο αρμόδιος κ. Αντιδήμαρχος όφειλε να έχει καθαρίσει με τα άτομα που προσέλαβε ο δήμος για πυροπροστασία–,έπιασε φωτιά, πρέπει να μας προβληματίσει και να αναρωτηθούμε α)γιατί ήταν ακαθάριστη;β)δεν είδαμε εκεί το πυροσβεστικό όχημα του δήμου Γυθείου!ηταν σε άλλο σημείο και δεν το είδαμε;η ήταν παρκαρισμένο κάπου για να ξεκουραστεί;ερωτήματα βέβαια που μπορεί να μην απαντηθούν ποτέ!
Ας δούμε όμως και το χρονικό αυτής της φωτιάς στην πρώτη ημέρα του μήνα!
Λίγο μετά το μεσημέρι ξεσπάει η πυρκαγιά στην Λίμνη Γυθείου απέναντι στο πολυκατάστημα του κ. Τζινάκου στο 4ο-5ο χλμ της επαρχιακής οδού Γυθείου – Σπάρτης!
Πιστεύουμε ότι η οργανωμένη επέμβαση και ο συντονισμός δράσης του συντονιστή αντιπύραρχου Γραφάκου Κωνσταντίνου είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο έλεγχο και κατάσβεση της πυρκαγιάς.Την προσπάθεια συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες, κάτοικοι με πυροσβεστικά μέσα και υδροφόρες, αλλά και υδροφόρα του δήμου Ανατολικής Μάνης.
Αξιοσημείωτη είναι η εμπειρία του κ. Γραφάκου στην κατάσβεση πυρκαγιών, το δείχνει το αποτέλεσμα άλλωστε,αλλά και η δράση του στην ίδρυση και λειτουργία εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών σε περιοχές του νομού Λακωνίας,δράση που έχουμε ζήσει και καταγράψει με την κάμερα του vachosradio.Κώστα Γραφάκο σε ευχαριστούμε θερμά που μας έδωσες την ευκαιρία να ζήσουμε τον εθελοντισμό από κοντά!
Επίσης θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε την συμβολή και παρουσία του Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος στην Λακωνία κ. Αλικάκου Γεωργίου τον οποίο δεδομένης της ευκαιρίας γνωρίσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του για θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.