Γράφει ο Πέτρος Καπερναράκος

Εδώ και χρόνια παρακολουθώ τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Μέσα Μάνης αλλά και άλλων περιοχών σχετικά με τα αδέσποτα βοοειδή,τα ατυχήματα και τις ζημιές που προκαλούν σε ιδιοκτησίες.
Δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν γιατί θα θίξω πρόσωπα και καταστάσεις και το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.
Πάμε να δούμε την μοναδική ίσως λύση που υπάρχει στην σημερινή ημέρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την οριστική λύση της, που κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια με οριστικά αποτελέσματα της μη επανεμφάνισης αδέσποτων βοοειδών!
α) Ίδρυση και λειτουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία π.χ. Μανιάτικη Ομάδα Αντιμετώπισης Βοοειδών με τρία, πέντε, επτά μέλη διοικητικού συμβουλίου εκ των οποίων ένας εκλέγεται μετά από ψηφοφορία των μελών ως διαχειριστής και ταμίας της εταιρίας.
β) Ο ευέλικτος αυτός τύπος εταιρίας έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί χρήματα (αγορές, πωλήσεις, δωρεές, λαχειοφόρους αγορές, χορηγίες κλπ) με σκοπό την είσπραξη χρημάτων για την επίτευξη των σκοπού της ο οποίος δύναται να είναι περισσότερο από ένας. Κατ αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλλει οικονομικά η περιφέρεια, ο δήμος, το υπουργείο, διάφορες εταιρείες με χορηγίες, αλλά και η ίδια η εταιρεία με εκδηλώσεις, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποφέρει έσοδα στο ταμείο της εταιρίας.
γ) όποιος η όποιοι ασχοληθούν με την επίτευξη των στόχων της εταιρίας λαμβάνουν προκαθορισμένη και συμφωνημένη αποζημίωση από την εταιρία (κανείς μα κανείς δεν δουλεύει δωρεάν εκτός και αν το ζητήσει μόνος του με υπεύθυνη δήλωση με ορισμό του χρονικού διαστήματος που θα λειτουργήσει ως εθελοντής)
δ) η εταιρεία μπορεί να ανοίξει δικό της αριθμό μητρώου σχετικά με τα ενώτια στην αρμόδια υπηρεσία και να διαχειριστεί τα ζώα που θα συγκεντρώνει ως ιδιοκτησία της σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία περί κτηνοτροφίας.
ε) έχει το δικαίωμα βάσει καταστατικού να προβεί σε κατάθεση πρότασης διαχείρισης αδέσποτων ζώων στο αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα μπορεί να συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να λειτουργήσει ως εξωτερικός συνεργάτης της υπηρεσίας βοηθώντας έτσι το έργο της υπηρεσίας σε χρόνο και όγκο!
Αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση του προβλήματος, της οριστικής λύσης του, αλλά και της μη επανεμφάνισης του βραχυπρόθεσμα.
Θέτω εαυτόν και τις γνώσεις μου σε όποιον δημοτικό η περιφερειακό σύμβουλο για τις περαιτέρω λεπτομέρειες της λύσης αυτού του διαχρονικά άλυτου προβλήματος της Μάνης και όχι μόνο.
Βάσει αυτής της διεργασίας μπορείς να λύσεις το πρόβλημα αν και μόνο αν θέλεις να το λύσεις και να το διαγράψεις οριστικά από τον κατάλογο των προβλημάτων της περιοχής σου, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά!
Το γεγονός ότι πολλοί σύλλογοι ασχολούνται με το θέμα αλλά λύση δεν δίνεται έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει την νομική ευχέρεια διαχείρισης χρημάτων σε όλα τα επίπεδα, τουλάχιστον από όσο γνωρίζω.
Ελπίζω αυτή τη φορά να μην τύχω του ‘’φωνή βοώντος εν τη ερήμω’’ όπως την προηγούμενη.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.