Ονομα
Οι Acoma γράφεται μερικές φορές Akome, Acuo, Acuco, Ako και A’ku-me.
Μερικοί φυλετικοί πρεσβύτεροι λένε ότι το όνομα Acoma σημαίνει «ένα μέρος που ήταν πάντα». Οι ξένοι λένε ότι σημαίνει «άνθρωποι του λευκού βράχου».
Ένα pueblo είναι ένα πέτρινο χωριό που κατοικείται από διάφορες φυλές στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ισπανοί χρησιμοποίησαν τη λέξη pueblo για να αναφέρονται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα χωριά τους.
Το όνομα του κύριου χωριού Acoma, Acu, μπορεί να σημαίνει «σπίτι για πολλές ηλικίες» ή «τόπο ετοιμότητας».
Τοποθεσία
Τα παραδοσιακά εδάφη Acoma μπορεί να αποτελούνται από περίπου 5 εκατομμύρια στρέμματα και πολλά χωριά στο σημερινό Νέο Μεξικό.
Η σύγχρονη Acoma Pueblo, μια ομοσπονδιακή κράτηση, βρίσκεται 60 μίλια (97 χιλιόμετρα) δυτικά του Albuquerque, Νέο Μεξικό.
Οι περισσότεροι Acoma ζουν τώρα σε μια από τις δύο πιο σύγχρονες πόλεις στην κράτηση, αλλά λιγότερες από πενήντα οικογένειες διατηρούν ατομικές ή ομαδικές κατοικίες στην παλιά πόλη.

Πληθυσμός
Οι Ισπανοί υπολόγισαν ότι πέντε χιλιάδες έως δέκα χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν στο χωριό Acoma το 1540. Το 1582 υπήρχαν περίπου έξι χιλιάδες άνθρωποι Acoma.
Το 1776 υπήρχαν λιγότερα από εξακόσια. Στην απογραφή των ΗΠΑ το 1990, 3.938 άτομα ταυτίστηκαν ως Acoma Pueblo.
Όταν έγινε η απογραφή του 2000, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 4.288. Το 2004 η φυλή κατέγραψε εγγραφή 4.754.

Οι αρχαίες ιστορίες λένε ότι το Acoma κάποτε ζούσε απέναντι από την κοιλάδα από τον σημερινό οικισμό τους σε ένα μαγευμένο mesa (ψηλό, επίπεδο έδαφος που μοιάζει με τραπέζι) που ονομάζεται Katsimo.
Μια μέρα οι έντονες βροχές χώριζαν το έδαφος κάτω από το έδαφος.
Μετά από αυτό, οι άνθρωποι έχτισαν ένα χωριό πάνω από ένα mesa για ασφάλεια.
Οι Acoma Pueblo, μερικές φορές αναφέρεται ως Sky City, βρίσκεται σαν ένα δυνατό φρούριο ψηλά πάνω από την εξοχή του Νέου Μεξικού.
Μερικοί λένε ότι οί Acoma Pueblo είναι ο παλαιότερος συνεχώς κατεχόμενος οικισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο ισχυρισμός αμφισβητείται μόνο από τούς Hopi Pueblo του Oraibi.

Ιστορία
Οι Acoma λένε ότι οι άνθρωποι τους ζουν στο χωριό Acu για τουλάχιστον δύο χιλιάδες χρόνια. Ήταν κυνηγοί-συλλέκτες και αγρότες που προφανώς έζησαν μια ικανοποιημένη ζωή κυνήγι για παιχνίδι και εργάζονταν τα χωράφια τους.
Οι άνθρωποι του Acoma γνώρισαν για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους το 1540, όταν ο Ισπανός εξερευνητής Hernando de Alvarado και το κόμμα του με είκοσι στρατιώτες έφτασαν στη γη τους.
Το Alvarado εντυπωσιάστηκε από το pueblo, σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν μεγάλο λόφο με απότομες πλευρές και μια επίπεδη κορυφή – το είδος του εδάφους που οι Ισπανοί αποκαλούν mesa.
Θα μπορούσε να εισαχθεί μόνο μέσω μιας χειροποίητης σκάλας με διακόσια σκαλοπάτια, ακολουθούμενη από μια έκταση περίπου εκατό στενότερων σκαλοπατιών.
Πέρα από τα σκαλοπάτια απλώνονται βράχοι ύψους 20 ποδιών με χειρολαβές και δάχτυλα για αναρρίχηση στην είσοδο.

Οι Ισπανοί έδωσαν το όνομα «Βασίλειο του Acu» σε αυτό το εκπληκτικό μέρος και κατέγραψαν ότι πέντε χιλιάδες έως δέκα χιλιάδες πολέμαχοι ζούσαν εκεί.
Επικοινωνία με τους Ισπανούς
Η επόμενη μεγάλη επαφή με τους Ισπανούς ήρθε το 1598 όταν ο Juan de Oñate (1552–1626), ο νέος κυβερνήτης της περιοχής, περιόδευσε στο pueblo.
Ένα χρόνο αργότερα, ο ανιψιός του κυβερνήτη επισκέφθηκε το Acoma Pueblo, αλλά το ταξίδι του τελείωσε με βία καθώς το Acoma επιτέθηκε στους Ισπανούς.
Σύμφωνα με το Acoma, Ισπανοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε μερικές γυναίκες στο χωριό. Ωστόσο, οι Ισπανοί υποστήριξαν ότι δεν έκαναν τίποτα για να προκαλέσουν την επίθεση.

Κεραμικά
Οι Acoma Pueblo είναι γνωστό για την εκπληκτική του κεραμική και ένα μόνιμο εκθετήριο, ένα χιλιάδες χρόνια πηλού, στεγάζεται στο Κέντρο Επισκεπτών που βρίσκεται στη βάση του mesa μαζί με τα μητρική καταστήματα τροφίμων και χειροτεχνίας.

Θρησκεία
Οι Acoma υπέστη θρησκευτικές διώξεις λόγω των πεποιθήσεών τους, οπότε διατηρούν μεγάλο απόρρητο για τις πνευματικές τους παραδόσεις.
Οι κύριοι θεοί τους είναι Ocatc (ο Ήλιος, που ονομάζεται «Πατέρας») και Iatiku (η μητέρα όλων των Ιθαγενών).
Οι ισπανοί καθολικοί ιεραπόστολοι κατάφεραν εν μέρει μόνο να μετατρέψουν το Acoma στην πίστη τους.
Ο Χριστιανισμός δεν αντικατέστησε ποτέ πλήρως τη Μητρική θρησκεία, αλλά με την πάροδο των αιώνων ισως και απο φόβο η φυλή έχει συνδυάσει στοιχεία του Χριστιανισμού με τις παραδοσιακές τους πεποιθήσεις.

Γλώσσα
Το Acoma Keresan εξακολουθεί να είναι η κύρια γλώσσα (αυτή που μιλάνε τις περισσότερες φορές) σχεδόν 95% του πληθυσμού στην κράτηση Acoma.
Ακόμα και στις αρχές του 21ου αιώνα, πολλοί πρεσβύτεροι δεν θέλουν να καταγραφεί η γλώσσα της Κερασάν, αλλά πέρασαν μόνο προφορικά, γιατί ήταν πάντα η φυλετική παράδοση. Πολλοι γλωσσολόγοι πιστεύουν οτι οι ρίζες της γλώσσας αυτής ακούγετε περισσότερο Ελληνική, όπως καί τά κεραμικά τους παρομοίος έχουν αρχαία Ελληνικά σύμβολα.
Άλλα οί Acoma διαφωνούν, θεωρώντας ότι η γραφή θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της γλώσσας για τις μελλοντικές γενιές. Τήν βλέπουν σάν γλώσσα τών θεών τους.
Το Acoma προσπάθησε επίσης να διατηρήσει τις προφορικές παραδόσεις και τη γλώσσα τους κατά τη διάρκεια του 1900 όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανάγκασε τους ιθαγενείς Αμερικανούς να υιοθετήσουν τη λευκή κουλτούρα.

Μερικοί άνθρωποι Anasazi ήρθαν και μπλέχτηκαν μαζί τους γύρω στο 1200.
Οι μαθητές που φοιτούσαν σε ομοσπονδιακά σχολεία ή σε σχολεία αποστολής απαγορεύτηκαν να μιλούν οτιδήποτε άλλο εκτός από Αγγλικά.
Όπως υπενθύμισε ο ποιητής Simon Ortiz (1941–) στο Woven Stone, «Αν και απαγορευόταν και τιμωρήθηκε με σκληρή ρωγμή από τον κυβερνήτη του δασκάλου στην πλάτη ή τους αρθρώσεις, συνεχίσαμε να μιλάμε στο Aacqumeh dzehni [γλώσσα Acoma], κρυφά στο στην τάξη και ανοιχτά στην παιδική χαρά, εκτός και αν οι εκπαιδευτικοί ήταν κοντά. ”
Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι κάτοικοι του Acoma μιλούν αγγλικά και Keresan, και πολλοί από τους ηλικιωμένους Acoma επικοινωνούν σε άλλες μητρικές γλώσσες της περιοχής και στα ισπανικά.

Κυβέρνηση
Από την εποχή της ισπανικής κυριαρχίας τον δέκατο έκτο και δέκατο έβδομο αιώνα, η φυλή έχει διατηρήσει μια κυβερνητική δομή δύο μερών.
Η μη θρησκευτική κυβέρνηση διευθύνεται από έναν κυβερνήτη, τους βοηθούς του και ένα φυλετικό συμβούλιο.
Είναι υπεύθυνοι για αλληλεπιδράσεις με τον μη ιθαγενή κόσμο.
Η θρησκευτική φυλετική κυβέρνηση είναι ένα αρχαίο, θεοκεντρικό σύστημα με επικεφαλής μέλη της αντιλόπης (μια ομάδα οικογενειών που ισχυρίζονται ότι είναι κοινός πρόγονος).

Αυτά προς το παρών για τους Ακόμα.. Προσέξτε τις φωτογραφίες και θα δειτε πολλά Ελληνικά σύμβολα. Να δείτε και τό βίντεο…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονταιΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομοΗ εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

 

Φώτιος Τούμπανος

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.