Μπορεί ο θυμός να βας βοηθήσει ή είναι “εχθρός”;
Θυμός: Αδυναμία ή μέσο δύναμης; Πέντε μύθοι και πέντε αλήθειες για το θυμό σύμφωνα με την συγγραφέα- ομιλήτρια Τάνια Ρούμκου:
ΠΡΩΤΟΣ ΜΥΘΟΣ: Ο θυμός είναι ένα υγιές και φυσιολογικό συναίσθημα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, αλλά σίγουρα όχι υγιές και φυσιολογικό. Η απόδειξη από αυτό, είναι ότι όταν είμαστε θυμωμένοι δε νιώθουμε καλά, πρωτίστως με τον εαυτό μας και τους άλλους, αλλά και σε ένα δεύτερο επίπεδο, με τη συνεχής εκδήλωση του θυμού, γεμίζουμε με ψυχοσωματικά προβλήματα. Ο θυμός είναι ένα ελάττωμα και μάλιστα το δεύτερο πιο δυνατό ενεργειακά, από τα πέντε κύρια ελαττώματα που είναι: Η λαγνεία, ο θυμός, ο εγωισμός, η προσκόλληση και η απληστία. Από τα παραπάνω ελαττώματα, προέρχονται και οι υπόλοιπες αδυναμίες, όπως ο φόβος, η ζήλια, η οκνηρία, η λαιμαργία και όλα τα υπόλοιπα.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΥΘΟΣ: Ο θυμός ανεβάζει την αδρεναλίνη μας στα ύψη και μας δίνει ενέργεια.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο θυμός, αποστραγγίζει στην κυριολεξία όλη μας την ενέργεια, γεμίζει το σώμα μας με αρνητικότητα και άγχος και μετά την εκδήλωσή του, νιώθουμε συχνά σαν ένα «πτώμα».
ΤΡΙΤΟΣ ΜΥΘΟΣ: Όταν εκφράζουμε το θυμό μας, αυτός αποδυναμώνει.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο θυμός μας, όσο περισσότερο εκδηλώνεται, τόσο περισσότερο ενισχύεται και ενδυναμώνεται. Συχνά λέμε: «Τα είπα και ησύχασα!» .Στην πραγματικότητα, όπως σοφά μας τονίζει ο Όσο, ο θυμός ποτέ δεν ολοκληρώνεται και ποτέ δεν εκφράζεται απόλυτα. Πάντα κάτι θα παραμένει μέσα μας.
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΜΥΘΟΣ: Ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί έντονα ή διαφορετικά να καταπιεστεί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια είναι, ότι συνήθως είτε εκδηλώνουμε το θυμό έντονα, είτε τον καταπιέζουμε. Δεν είναι όμως πάντα απαραίτητο, ο θυμός να εκδηλωθεί με έναν από τους παραπάνω τρόπους. Μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό των άλλων, με ψυχραιμία, ανεκτικότητα και επιβολή ορίων. Όταν νιώθουμε δυνατοί μέσα μας και ασφαλείς, η παραπάνω στάση είναι εφικτή. Στην αντίθετη περίπτωση θα βλέπουμε παντού «εχθρούς» και απειλές και θα αντιδρούμε με θυμό, στο θυμό των άλλων. Μπορούμε με υγιή διάλογο να δείξουμε την ενόχλησή μας, βάζοντας όρια στις σχέσεις μας. Όταν το κάνουμε αυτό στο σωστό χρόνο, τότε η ενόχληση ή ο εκνευρισμός μας, δεν προλαβαίνουν να μεταμορφωθούν σε συναισθήματα μεγαλύτερου θυμού ή οργής.
ΠΕΜΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ: Όταν διατηρούμε την ηρεμία και την ψυχραιμία μας, ενώ κάποιος μας φωνάζει ή μας προσβάλλει, είμαστε οι «ηττημένοι» και τα θύματα της υπόθεσης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η παραπάνω πεποίθηση είναι βαθιά ριζωμένη στο υποσυνείδητο των περισσοτέρων από εμάς. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Παραμένοντας συνειδητά ήρεμοι στην εκδήλωση του θυμού των άλλων, μπορεί να φαινόμαστε ως τα «θύματα» που δεν αντιδρούμε, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε οι αληθινοί νικητές του αγώνα, καθώς καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία μας. Και τότε η ταπεινότητα, αυτή η σπάνια αρετή στις μέρες μας, γίνεται η ασπίδα προστασίας μας.
πηγη neakriti.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.