ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΟΔΟ «ΤΖΑΝΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ», ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΑΝΑΗΣ.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαυροβουνίου ενημερώνουν πως μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή τους σε συνεδρίαση που έγινε το Σάββατο 30-05-2020 απέστειλαν στον Δήμαρχο του Δήμου Ανατολικής Μάνης την με αριθμ. 2/3-6-2020 δήλωση – διαμαρτυρία και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου την με αριθμ. 3/3-6-2020 δήλωση – διαμαρτυρία με θέμα «Δήλωση – διαμαρτυρία σχετικά με προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις στην επαρχιακή οδό («ΤζανήΤζανετάκη») Γυθείου κατά τη θερινή περίοδο».
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με αυτές τις δηλώσεις – διαμαρτυρίες γνωστοποίησε στους παραπάνω θεσμικούς παράγοντες την ανησυχία του και την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κλείσιμο οποιουδήποτε τμήματος της παραλιακής οδού του Γυθείου (επαρχιακής οδού), δεδομένου ότι η οδός αυτή συνιστά τη βασική οδό διέλευσης από και προς την πόλη και ως εκ τούτου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας της κατά τη διάρκεια όλου του εικοσιτετραώρου, τόσο από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής όσο και από τους επισκέπτες, γεγονός το οποίο εμποδίζει τη λήψη οιουδήποτε περιοριστικού μέτρου κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη οδό. Η μη απαγόρευση κυκλοφορίας στην εν λόγω επαρχιακή οδό είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Μαυροβουνίου.
Το ζήτημα προέκυψε καθώς τέθηκε ως θέμα συζήτησης και λήψης απόφασης σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, τη Δευτέρα 01-06-2020 και την Παρασκευή 05-062020. Και στις δύο αυτές συνεδριάσεις αναβλήθηκε η λήψη απόφασης.
Στις δηλώσεις – διαμαρτυρίες μας εκτός από την αντίθεσή μας εξηγήσαμε και τους λόγους της διαμαρτυρίας μας:
1. Το Κέντρο Υγείας Γυθείου εδρεύει στο κέντρο της πόλης (επί της ως άνω επαρχιακής οδού-«Τζανή Τζανετάκη») και η πρόσβαση σε αυτό πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω αυτής της οδού. Ενδεχόμενο «κλείσιμο» της Τζανή Τζανετάκη θα δυσκολέψει την πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας.
2. «Το κλείσιμο» της παραλιακής οδού του Γυθείου ή τμήματος αυτής θα απομονώσει την περιοχή του Μαυροβουνίου από το υπόλοιπο Γύθειο και αντίστροφα, για το χρονικό διάστημα που θα παραμένει κλειστή η παραλιακή οδός, αφού δεν υπάρχει ισοδύναμη παράλληλη οδός που να μπορεί να «σηκώσει το βάρος» της κυκλοφορίας των οχημάτων, με άμεσο κίνδυνο βλάβης ή προσβολής υγείας, θίγοντας ταυτόχρονα ατομικά, προσωπικά, επαγγελματικά και οικονομικά συμφέροντα πολλών μελών του Συλλόγου μας και πολλών άλλων κατοίκων.
3. Το πιθανό κλείσιμο της επαρχιακής οδού «Τζανή Τζανετάκη» θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το ιστορικό και τουριστικό Μαυροβούνι αλλά θα είναι αναμφίβολα αποτρεπτικός παράγοντας και για κάποιον που θα θελήσει να έρθει στο Γύθειο μέσω του Μαυροβουνίου από τη Μέσα Μάνη.

4. Αρνητική επίπτωση από το κλείσιμο της επαρχιακής οδού (παραλιακής οδού) μπορεί να προκληθεί και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, εκδηλώσεις διαρκείς και ποιοτικές που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της περιοχής μας κάνοντας γνωστό το Μαυροβούνι σε πανελλαδικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι το Μαυροβούνι αποτελεί πολυσύχναστο και σπουδαιότατο τουριστικό θέρετρο της Λακωνίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Γύθειο.
Εκτός των παραπάνω λόγων στα πλαίσια της υποχρέωσης της συμβολής μας στη σωστή ενημέρωση επισυνάψαμε στη δήλωση διαμαρτυρία προς τον κ. Εισαγγελέα το άρθρο 65 του Ν. 4688/20 (ΦΕΚ 101/24.5.2020 τεύχος Α΄) από το οποίο προκύπτει (παρ. 7) πως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ανατολικής Μάνης δεν αποτελεί το αρμόδιο όργανο επιβολής προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην παραλιακή οδό Γυθείου αφού δεν είναι οδός αρμοδιότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης αλλά της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με την αριθμ. 245 απόφαση της με ημερομηνία 10-07-2017 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (την οποία επίσης επισυνάψαμε).
Επίσης, το Διοικητικό μας Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ δήλωσε την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για βασικά δικαιώματα των μελών του όπως αυτά της υγείας, της ζωής, της ασφάλειας, της κοινοχρησίας της οδού και της ιδιοκτησίας και κατ΄ επέκταση να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις (συλλογή υπογραφών κ.λ.π.) και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μη σύννομη και άδικη απόφαση σχετική με το «κλείσιμο» της παραλιακής οδού (ΤζανήΤζανετάκη).
Εν τέλει, ζητήσαμε από τον κ. Εισαγγελέα να ληφθεί υπόψιν η δήλωση – διαμαρτυρία μας και τον παρακαλέσαμε για τις δικές του ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του σε περίπτωση προσπάθειας υλοποίησης κάθε μη σύννομης απόφασης από οποιοδήποτε αναρμόδιο όργανο σχετικής με την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην παραλιακή οδό του Γυθείου ή σε τμήμα αυτής (Τζανή Τζανετάκη), είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας είτε για το σύνολο της ημέρας καθώς και με την προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης.
Η δική μας πρόταση για την αντιμετώπιση των αναγκών των ελεύθερων επαγγελματιών της παραλιακής ζώνης του Γυθείου είναι η παραχώρηση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος από το Λιμενικό Ταμείο Γυθείου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.