Κυβερνητικές πηγές: ”Δεν υπάρχει κινητικότητα από μετανάστες στον Εβρο, το παρακολουθούμε
Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στον Έβρο, καθώς, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, στα σύνορα με την Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί μετανάστες.
Τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο, διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και πως, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.”

«Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», αναφέρει στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο  Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, κ. Π.  Χαρέλας. 
«Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ», προσθέτει ο ίδιος. 

Όπως εξηγεί αναλυτικότερα «βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται  και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές από την δική μας πλευρά είναι συνεχής ενώ βλέπουμε ότι γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις».

Παράλληλα συμπληρώνει πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει από την απέναντι πλευρά μια κινητικότητα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Ωστόσο όπως σημειώνει «να μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων σε σχέση με το πόσοι μαζεύονται κλπ». 

Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο ίδιος υπογραμμίζει πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας να περάσουν.  «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με την δύναμη την οποία έχουμε» τονίζει ο κ. Χαρέλας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ στα επιτελεία φτάνουν πληροφορίες για μετακίνηση μεταναστών στην τουρκική μεθόριο, όχι ακόμα στα σύνορα, στην περιοχή της Αδριανούπολης, συγκεκριμένα, ενώ για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός των 6000 μεταναστών που ακούγεται αλλά ούτε και διαψεύδεται. 

Η ελληνική πλευρά ενισχύει τα μέτρα φύλαξης στην περιοχή των συνόρων με περισσότερες περιπολίες και κόσμο που βρίσκεται στην συνοριογραμμή όμως ακόμη δεν ενισχύεται ο Έβρος με δυνάμεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αν αυτό κριθεί απαραίτητο θα γίνει τις επόμενες ώρες ή μέρες. 

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής θα είναι σήμερα 4/6 στον Έβρο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει.

Τι λένε τα τουρκικά μέσα για την κινητικότητα στον Έβρο

Υπήρξε μια είδηση για κάποια άτομα που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στο Έβρο, η οποία όμως δεν μεταδόθηκε από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη  το νούμερο των 6000 μεταναστών δεν έχει μεταδοθεί από κανένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης. 

Από την Τουρκία, μάλιστα, δεν έχουν σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό.

Όπως είπε, πιθανότατα υπάρχουν κάποιες προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα όπως γινόταν πάντα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει οργανωμένη επιχείρηση μαζικής μετακίνησης μεταναστών στον Έβρο.

Στην Ανδριανούπολη δεν υπάρχουν πληροφορίες για λεωφορεία με μετανάστες αλλά σε κάποιες περιοχές αναφέρεται ότι ίσως κάποιοι ετοιμάζονται να περάσουν λόγω της λήξης της καραντίνας.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη το κύμα μεταναστών που πιθανόν κινείται προς τα σύνορα δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις προσπάθειες του Μαρτίου.

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δ. Πέτροβιτς: «Πληροφορίες ότι πούλμαν με μετανάστες κατευθύνονται από Κωνσταντινούπολη προς την Ανδριανούπολη»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δ. Πέτροβιτς, ανέφερε πως χτες γύρω στις 23.00 το βράδυ η πληροφορία ήταν ότι πούλμαν με μετανάστες κατευθύνονται προς την Ανδριανούπολη ενώ υπήρξε και έντονη κινητικότητα στο φυλάκιο 1 στις Καστανιές.

Όπως σημείωσε δεν υπάρχει εικόνα για το τι συμβαίνει εντός του τουρκικού εδάφους.

«Πάνω στις γραμμές υπάρχουν μετανάστες αλλά δεν έχουμε παρατηρήσει καμία ύποπτη κίνηση για την ώρα. Δηλαδή συγκέντρωση ατόμων» υπογράμμισε ο ίδιος.  

Παράλληλα, ανέφερε πως την νύχτα γίνονται περιπολίες με ελικόπτερα ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα της περιοχής. «Από την δική μας πλευρά υπάρχει άμεση ετοιμότητα αλλά όχι ανησυχία για την ώρα», συμπλήρωσε.
  

Πηγή: skai.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.